Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kavinukai

Nors dabar vis labiau populiarėja kavos aparatai, kavinukai dar naudojami ir mėgstami daugybės žmonių. Tai pakankamai nedidelė investicija, leidžianti lengvai pasigaminti puikaus skonio kavos. Stiklinis, porcelianinis, o gal metalinis espresso kavinukas – bet kurį iš jų galite rasti Zana.lt asortimente. O tam, kad išsirinkti sau tinkamiausią variantą būtų lengviau, plačiau aptarsime skirtingų tipų kavinukus, jų panaudojimo galimybes ir kitus aspektus.

Filtras
Rūšiuoti

Rūšiuoti

  • Rodyti per puslapį
  • 36
  • 64
  • 128
  • per puslapį
Atlikta

Prancūziškas kavinukas

 

Kitaip jis dar žinomas kaip kavinukas su nuspaudimu. Šį cilindrinį indą itin lengva naudoti, valyti ir netgi galima pasiimti su savimi keliaujant. Jame naudojamas metalinis filtras leidžia prasiskverbti visiems kavos skonio komponentams ir mėgautis ypač sodriu gėrimu.

 

Kaip naudoti?

 

Jeigu Jūsų dėmesį patraukė prancūziškas kavinukas su filtru, štai pagrindiniai žingsniai, kaip juo reikėtų naudotis:

 

  • Padėkite indą ant sauso ir lygaus paviršiaus. Tvirtai laikykite jo rankeną, tada ištraukite stūmoklį.
  • Įdėkite kupiną šaukštą (maždaug 7–8 g) kavos ir užpilkite 200 ml karšto, tačiau ne verdančio vandens, švelniai pamaišykite.
  • Atsargiai vėl įdėkite stūmoklį, sustodami tiesiai virš skysčio (nepanardinkite), ir leiskite pastovėti maždaug 3–4 minutes.
  • Lėtai, pastoviu greičiu, spauskite stūmoklį žemyn.
  • Pilkite kavą į puodelį ir mėgaukitės sodriu jos skoniu.
  • Po kiekvieno naudojimo kavinuką išplaukite vandeniu ir švelniu plovikliu, gerai išdžiovinkite.

 

Prancūziškas kavinukas su sieteliu tobulas pasirinkimas norintiems greitai ir lengvai pasigaminti gardžios kavos.

 

Itališkas kavinukas

 

Kitaip jis dar žinomas kaip metalinis espresso kavinukas. Šį indą 1933 metais sukūrė „Alfonso Bialetti“ išradėjas Luigi De Ponti. Art deco stiliaus kavinukai tuo metu greitai išpopuliarėjo visoje Italijoje, nes leido namuose patiems pasigaminti mėgstamos espreso kavos.

 

Iki 50-ųjų pabaigos tokius indus jau buvo galima rasti visoje Europoje, taip pat jie pradėjo populiarėti ir Šiaurės Amerikoje, Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

 

Konstrukcija

 

Espresso kavinukas turi nerūdijančio plieno arba aliuminio korpusą, kuris suprojektuotas taip, kad atlaikytų didelę kaitrą ir būtų atsparus rūdims. Indo apačioje esanti vandens kamera sulaiko vandenį, kol šis yra šildomas. Tiesiai virš jos yra krepšelis, laikantis maltą kavą, o jo apačioje – mažos skylutės, leidžiančios vandens garams pakilti ir iš kavos „ištraukti“ jos skonį. Tiesiai virš krepšelio – filtras. Jis leidžia pakilti išvirtai kavai (bet ne tirščiams), kuri per piltuvą patenka į viršutinę kamerą.

 

Kaip naudotis?

 

Prieš pradedant naudoti itališką kavinuką, pirmiausiai reikėtų įvertinti, kokiai viryklei jis yra tinkamas. Paprastai ši informacija pateikiama prekių aprašymuose. Plačiame Zana.lt asortimente – ne vienas espresso kavinukas indukcinei viryklei. Todėl tikime, kad lengvai atrasite sau tinkantį variantą.

 

Pagrindiniai žingsniai, kaip naudotis itališku kavinuku:

 

  • 6 puodeliams įdėkite 20–22 g maltos kavos.
  • Pripildykite apatinę kavinuko kamerą vandeniu, iki kol šis pasieks vožtuvą (maždaug 345 g). Įdėkite piltuvą – kavos tirščių indą. Jei į jį patenka vandens, perteklių išpilkite ir pakeiskite piltuvą.
  • Užpildykite piltuvą malta kava, išlyginkite ją, tačiau nespauskite ir nuvalykite piltuvo kraštą.
  • Tvirtai užsukite kavinuko snapelį.
  • Padėkite kavinuką ant viryklės, ant vidutinės ugnies. Jei naudojate dujinę viryklę, įsitikinkite, kad liepsna nėra didesnė nei kavinuko pagrindas. Kitaip ji gali paveikti indo rankeną.
  • Kai vanduo, esantis apatinėje kameroje, artėja link virimo, ten susidarantis slėgis pradės spausti kavą į viršutinę kamerą. Apie tai perspėja šnypščiantis, gurgiantis garsas. Tuomet nedelsdami nukelkite kavinuką nuo viryklės ir leiskite kavai lėtai tekėti į viršutinę kamerą. Šiam procesui pasibaigus, belieka paruoštą gėrimą piltis į puodelius.

 

Norėdami kavinuką išvalyti, palaukite, kol šis pakankamai atvės ir bus galima jį laikyti rankomis. Atsukę jo viršų su snapeliu, nuimkite virš piltuvo esančią guminę tarpinę. Kruopščiai nuvalykite visas indo dalis, naudodami šiltą vandenį be muilo. Jei nepavyksta pašalinti kavos aliejaus, galite naudoti specialiai tam skirtą valiklį, nepaliekantį muilo skonio.

 

Kavos paruošimo rezultatas

 

Naudojant tokio tipo kavinuką, vanduo yra šildomas sandarioje kameroje, kurioje susidaro didelis slėgis. Vandens garai išleidžiami į pagrindą, kuriame prasideda virimas. Slėgis toliau verčia kavą aukštyn per piltuvą. Šiai išsiliejus į viršutinę kamerą, nebelieka spaudimo, todėl ji tiesiog lėtai užpildo kamerą.

 

Espresso kavinukai, kaip jau išduoda pats pavadinimas, yra skirti ruošti labai stipriai kavai. Paprastai ji yra du kartus stipresnė nei įprasta. Kavinukas espresso kavai leidžia paruošti sodraus ir intensyvaus skonio gėrimą, be to, yra lengvai naudojamas. Metalinė jo konstrukcija yra tvirta, patvari ir lengvai valoma.

 

Porcelianinis kavinukas

 

Šie kavinukai vieni iš paprasčiausių. Tačiau dėl šios priežasties jie tikrai nėra prastesni už kitus. Vienas iš pagrindinių privalumų, kuriais pasižymi iš porceliano pagaminti kavinukai – nepriekaištinga ir laikui nepavaldi išvaizda.

 

Tai ne tik puikios kavos ruošimui skirti indai, bet ir tobulos namų interjero detalės. Baltos spalvos kavinukai puikiai dera tiek prie klasikinio, tiek prie modernaus įvaizdžio. Priklausomai nuo to, kuris iš jų vyrauja Jūsų namuose, galite pasirinkti atitinkamos formos indą su arba be raižinių.

 

Atsižvelgdami į tai, kokį kavos kiekį dažniausiai ruošiate, galite pasirinkti savo poreikius atitinkantį indą – didesnį arba mažesnį. Dar vienas privalumas, kuriuo pasižymi porcelianiniai kavinukai, yra tas, kad juos galima plauti indaplovėje. Taip pat tokie indai gali būti naudojami mikrobangų krosnelėje, norint pašildyti jau paruoštą kavą. Todėl jei dažnai nespėjate jos išgerti, pavyzdžiui, turite mažų vaikų, tokie kavinukai išties verti Jūsų dėmesio.

 

Kaip naudotis?

 

Tai labai paprasta. Viskas, ką reikia padaryti, tiesiog įdėti norimą kiekį maltos kavos, užpilti ją karštu, tačiau ne verdančiu vandeniu ir leisti šiek tiek pastovėti. Tada belieka paruoštą gėrimą piltis į puodelius ir juo mėgautis.

 

Kaip išsirinkti tobulą kavinuką?

 

Renkantis kavinuką svarbu apgalvoti keletą aspektų, kuriuos dabar plačiau ir aptarsime.

 

  • Kavos stiprumas. Pirmasis ir tikriausiai bene svarbiausias dalykas, kurį derėtų įvertinti, yra tas, kokio stiprumo kavą mėgstate gerti. Pavyzdžiui, itališki arba espresso kavinukai indukcinei viryklei skirti itin stiprios kavos gaminimui. Taigi jeigu esate tokio gėrimo mėgėjai, šis variantas kaip tik Jums. Visgi jeigu Jums labiau patinka silpnesnė kava, geras pasirinkimas gali būti prancūziškas kavinukas su filtru, leidžiantis išgauti itin sodrų kavos skonį. Tinkamas pirkinys šiuo atveju bus ir porcelianinis kavinukas kavai virti.
  • Kavos kiekis. Dar vienas dalykas, kurį reikėtų įvertinti renkantis tokį indą, tai ruošiamos kavos kiekis. Zana.lt asortimente galima rasti tiek didesnių, tiek mažesnių kavinukų. Prie kiekvieno iš jų nurodytas tūris mililitrais arba paruošiamų kavos puodelių skaičiumi. Todėl išsirinkti Jums tinkamiausią variantą turėtų būti pakankamai lengva.

 

Taigi nepatingėkite įsigilinti į savo poreikius, kad vėliau galėtumėte mėgautis puikaus skonio kava.

 

Užsisakykite norimą kavinuką internetu el. parduotuvėje Zana.lt – tai itin paprasta ir lengva. Jeigu iškilo klausimų dėl asortimento arba tiesiog norite profesionalaus patarimo, susisiekite su mumis. Maloniai Jums padėsime!