Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Virtuviniai peiliai

Yra daugybė skirtingų virtuvinių peilių, todėl išsirinkti sau tinkamiausius gali būti išties nelengva. Tai vieni iš reikalingiausių ir dažniausiai naudojamų įrankių gaminant maistą, be kurių beveik neįmanoma įsivaizduoti šio proceso. Tam, kad nuspręsti, kurie virtuvės peiliai geriausiai atitinka Jūsų poreikius, būtų lengviau, plačiau aptarsime jų tipus, priežiūrą ir skirtingus pjaustymo būdus.

Filtras
Rūšiuoti

Rūšiuoti

  • Rodyti per puslapį
  • 36
  • 64
  • 128
  • per puslapį
Atlikta

Pagrindiniai virtuvinių peilių tipai

 

Priklausomai nuo to, kam yra skirtas, virtuvinis peilis pasižymi atitinkamomis savybėmis. Tam, kad suprasti jas būtų lengviau, pristatysime ir plačiau aptarsime pagrindinius šių įrankių tipus.

 

Mažas skutimo peilis

 

Šis virtuvinis peilis yra itin universalus. Jis turi lygius, aštrius ašmenis, kurie idealiai tinka daržovėms skusti ir pjaustyti. Toks įrankis labai tinka atlikti darbams, kuriems reikia tikslumo, pavyzdžiui, žolelių pjaustymui ar braškių viršūnėlių nuėmimui. Mažas virtuvinis peilis taip pat gali būti naudojamas įvairių vaisių paruošimui (kauliukų ar sėklyčių pašalinimui), arba sėklų iš vanilės ankščių išėmimui.

 

Pjaustymo peilis

 

Tai peilis, turintis ilgus ir aštrius ašmenis, kurie labai praverčia norint supjaustyti mėsą, esančią ant kaulo, arba norint ją nuo ten nuimti. Šis įrankis leidžia atpjauti tobulai lygų mėsos gabalėlį, nesvarbu, tai būtų vištiena ar ėriena.

 

Šefo peilis

 

Šefo peiliai paprastai būna 20–25 cm ilgio. Šie įrankiai tiesiog būtini mėgstantiems sukiotis virtuvėje. Jie turi link galo suapvalintus ašmenis, kurių kraštas yra lygus, todėl idealiai tinka kapojimui (smulkinimo technika). Šefo peiliai gali būti naudojami įvairaus maisto ruošimui: nuo daržovių iki mėsos.

 

Duonos peilis

 

Tai dar vienas įrankis, kurį verta įtraukti į pagrindinių peilių rinkinį. Jis turi ilgus ir dantytus ašmenis, kurie be didelių pastangų leidžia atpjauti tobulą duonos riekę. Be to, tokie virtuvės peiliai gali būti naudojami ananaso pjaustymui ir šokolado smulkinimui.

 

Universalus virėjo peilis

 

Šio tipo virtuvės peiliai yra pakankamai dideli, aštrūs, glotnūs ir tikslūs, todėl idealiai tinka maisto produktų lupimui, kapojimui ar smulkiam pjaustymui. Jais patogu atskirti įvairaus dydžio vaisius ir daržoves. Ieškantiems universalaus sprendimo tai bene geriausi virtuviniai peiliai.

 

Nukaulinimo peilis

 

Šie įrankiai turi siaurus, smailius ir į išorę išlenktus ašmenis, kurie leidžia tiksliau iškaulinti bei išpjaustyti mėsą, žuvį. Tai kokybiški virtuviniai peiliai profesionalams, kuriuos galima rasti ne pas kiekvieną. Jeigu dažnai ruošiate dar ant kaulų esančią mėsą ar žuvį ir norite, kad šis procesas būtų efektyvesnis, tokio tipo įrankis gali būti kaip tik Jums.

 

Skaldymo peilis (kirvis)

 

Klasikinis mėsos skaldymui skirtas virtuvinis peilis turi plačius, storus ašmenis. Jis yra pakankamai sunkus, todėl leidžia lengviau perpjauti net ir didelį mėsos gabalą. Tiesa, toks mėsos peilis gali būti naudojamas ir kitiems kietiems maisto produktams perskelti.

 

Žuvies peilis

 

Tai įrankis, skirtas specialiai žuviai nulupti ir darinėti. Jo prisitaikantys ašmenys leidžia lengvai apeiti visus kaulus. Peilis žuviai yra pakankamai aštrus. Dėl šios priežasties žuvies paruošimas tampa daug greitesnis ir malonesnis.

 

Kepsnių peilis

 

Šie virtuvės peiliai turi pakankamai trumpus, smulkiai dantytus ašmenis, kurie leidžia be didelio vargo perpjauti sultingą kepsnį ar kitą mėsos patiekalą.

 

„Santoku“ šefo peilis

 

Šie įrankiai yra kilę iš Japonijos. Jie turi pakankamai plačius ašmenis, dažnai – su ovaliais įdubimais ties apačia. „Santoku“ šefo peiliai labai tinka maisto pjaustymui griežinėliais, kubeliais ir jo kapojimui, smulkinimui.

 

Sūrio peilis

 

Tokio įrankio dizainas priklauso nuo to, kokio sūrio pjaustymui jis yra skirtas. Pavyzdžiui, minkšto sūrio peilis, kitaip žinomas kaip atviras peilis, turi ašmenis su skylėmis. Dėl minimalaus ašmenų paviršiaus sūris ne taip prilimpa. Be to, per juose esančias skyles galima patogiai nustumti prilipusį sūrio gabalėlį nuo peilio. Kitas populiarus variantas – plokščias sūrio peilis, skirtas sūrio griežinėliams pjaustyti, laikant ašmenis vertikaliai virš sūrio ir stumiant juos žemyn.

 

Nors virtuvinis peilis yra bendrinis pavadinimas, po juo slepiasi daugybė skirtingų įrankių. Vieni iš jų praverčia kiekvieną dieną, kiti – rečiau, t. y. ruošiant specifinius maisto produktus. Taigi, tam, kad pasirinkti virtuvės peiliai būti tinkami, svarbu atidžiai įvertinti savo gaminimo įpročius ir poreikius.

 

Pjaustymo metodai

 

Kalbant apie maisto pjaustymą, jo tikslumas priklauso ne tik nuo pasirinkto peilio, bet ir metodo. Populiariausi pjaustymo būdai yra šie:

 

  • Kryžminis. Dažniausiai jis naudojamas norint smulkiai supjaustyti žoleles, česnakus ar daržoves. Tai pakankamai lengvas ir saugus metodas, kurio metu peilio galiukas ant pjaustymo lentelės laikomas maždaug 20 laipsnių kampu, kitos rankos pirštus tvirtai laikant apatinėje bukų ašmenų pusėje. Pjaustymas vyksta pakeliant ir nuleidžiant peilio rankeną, įrankio galiuką laikant ant lentelės.
  • Taukšėjimo / beldimo. Šis būdas paprastai naudojamas pjaustant plokščius ir stabilius kraštus turinčias daržoves. Vienos rankos pirštai uždedami ant daržovių viršaus, užlenkiant pirštų galiukus ir prispaudžiant nykštį prie lentelės. Pjaustymo metu pirštai pastumiami atgal išilgai daržovių, nykščio link. Jo sąnarys turėtų nukreipti ašmenis ir kontroliuoti jų padėtį, kad pirštų galai būtų saugūs.
  • Siūbavimo. Šis pjaustymo metodas labai tinka smulkinti storesnę odelę turinčias daržoves, pavyzdžiui, saldžiąsias ir aitriąsias paprikas, pomidorus. Kontroliuojamo judesio metu sukuriamas ašmenų siūbavimas nuo jų galo iki pabaigos. Tokiu būdu pjaustant daržoves pirštų galiukai taip pat turėtų būti užlenkti.

 

Pasirinkus tinkamą metodą, maisto produktų pjaustymas gali tapti lengvesnis ir greitesnis. Tam, be abejonės, reikalingi ir geri virtuviniai peiliai, kurių didelį pasirinkimą galite rasti Zana.lt asortimente. Peržvelkite jį, išsirinkite norimas prekes ir patogiai jas užsisakykite internetu.

 

Peilių priežiūra

 

Šefo peiliai – tai, į ką verta investuoti. Aukštos kokybės įrankiai leidžia mėgautis malonesniu maisto gaminimo procesu. Visgi tam, kad virtuvės peiliai būtų ilgaamžiai, jiems reikalinga atitinkama priežiūra, kurios pagrindinius žingsnius dabar ir aptarsime.

 

1. Reguliarus galandimas

 

Net ir patys geriausi virtuviniai peiliai laikui bėgant gali atšipti. Todėl norint ašmenis išlaikyti aštrius, juos reikia reguliariai pagaląsti. Naudojant tinkamus įrankius, tai galima padaryti lengvai ir greitai. Zana.lt asortimente – įvairių rūšių peilių galąstuvai: akmeniniai, deimantiniai ir kiti. Todėl galite lengvai išsirinkti tą, kuris patogiausias būtent Jums.

 

2. Peilių plovimas iš karto po naudojimo

 

Kokybiški virtuviniai peiliai dažniausiai būna pagaminti iš nerūdijančio plieno. Nepaisant to, jei po naudojimo jie ilgam paliekami nešvarūs, rūgštis, vanduo ir kitos po maisto pjaustymo likusios medžiagos gali pažeisti ašmenis ir taip ant jų atsirasti dėmės. Geriausias būdas to išvengti – peilius plauti iš karto po naudojimo.

 

3. Plovimas rankomis

 

Net jei nurodyta, kad peilius galima plauti indaplovėje, rekomenduojama tai vis tiek daryti rankomis. Pastarasis būdas yra kur kas švelnesnis. Tikimybė pažeisti peilius plaunant juos rankomis itin maža. Be to, taip galima efektyviau pašalinti ant įrankių esančius nešvarumus.

 

4. Pjaustymo lentelės naudojimas

 

Kad ir koks tvirtas virtuvinis peilis atrodytų, jei yra naudojamas ant netinkamo pagrindo, pavyzdžiui, keramikinės lėkštės ar stiklinės lentelės, jo ašmenys gali būti pažeidžiami. Todėl geriausia pjaustyti ant medinės arba plastikinės lentelės. Abi šios medžiagos yra minkštesnės už metalą, todėl nepažeidžia peilio ašmenų.

 

5. Tinkamas peilių laikymas

 

Laikant peilius stalčiuje, šie gali daužytis vienas į kitą. Taip ilgainiui gali būti pažeidžiami jų ašmenys. Norint to išvengti, šiuos įrankius patariama laikyti mediniame stove arba prie specialaus magneto. Tokius peilių laikiklius galite įsigyti ir Zana.lt.

 

Domina aukštos kokybės šefo peiliai internetu? Peržvelkite platų el. parduotuvės asortimentą ir išsirinkite tai, ko reikia. Profesionalūs virtuvės įrankiai skirti įvairaus maisto ruošimui. Įsigykite juos – tegul suktis virtuvėje tampa vienas malonumas!