Grįžti atgal
Visos Kategorijos

4 kalėdinių dovanų idėjos mėgstantiems gaminti

2019-12-04 09:39:20

4 kalėdinių dovanų idėjos mėgstantiems gaminti

Daugeliui žmonių dovanų pirkimas yra nemenkas vargas: nelengva išrinkti išskirtinę, kiekvienam patiksiančią dovaną. Dažniausiai patariama nedovanoti virtuvės reikmenų – nors tai praktiški daiktai, gali pasirodyti, kad jie buvo nupirkti nesugalvojus jokios kitokios alternatyvos. Tačiau virtuvės reikmenys gali nuvilti tik nemėgstančius gaminti. Jei artimieji ar draugai noriai leidžia laiką virtuvėje, eksperimentuoja, juos kaip tik rekomenduojama nustebinti naujais virtuvės reikmenimis – garų puodas ar termosas maistui juos nudžiugins, paskatins toliau užsiimti šia veikla. Čia pateikiamos 4 tinkamiausios kalėdinių dovanų idėjos mėgstantiems gaminti.

1. Peiliai

Esminis kiekvienos virtuvės įrankis yra peilis. Norint išties nustebinti gaminti mėgstantį žmogų, verta pamąstyti apie peilių rinkinį. Prieš perkant peilius, reikėtų atsižvelgti į keletą dalykų:

  • Gamintojo patikimumą. Peilius derėtų pirkti tik iš patikimų, gerų rekomendacijų turinčių prekybos vietų.
  • Gamybos medžiagą. Keraminiai peiliai yra itin aštrūs, tačiau jautrūs smūgiams. Metaliniai peiliai skirstomi į rūdijančius ir nerūdijančius. Rūdijantys yra pigesni, bet reikalauja geros priežiūros, o nerūdijantys – ypatingai atsparūs rūdims, bet juos reikia galąsti dažniau.
  • Kainą. Patvarūs, aštrūs peiliai brangūs, o pigūs gali tikti naudoti žymiai trumpiau.

Jei peilių rinkinys per brangus, patariama dovanoti universalų peilį, kuris tinka tiek daržovėms smulkinti, tiek mėsos kepsniams pjaustyti.

2. Garų puodas

Garų puodas – itin gera dovana žmogui, kuris mėgsta gaminti ne tik skanų, bet ir sveiką maistą. Jeigu naudojamų ingredientų sąraše dominuoja daržovės, paukštiena ar jūrų gėrybės, toks keliaaukštis puodas padės pagaminti mažai kaloringą, vitaminų turtingą maistą. Garų puode galima ruošti ir birius produktus, pavyzdžiui, ryžius ar košę, o vienas didžiausių šio puodo privalumų – tai, kad skirtingus patiekalus ir ingredientus galima ruošti vienu metu. Prieš perkant garų puodą, derėtų atsižvelgti į:

  • Galingumą. Tai lemia produktų virimo greitį.
  • Dalių kiekį. Paprastai garų puodai būna 2–3 dalių (aukštų), tačiau įmanoma rasti ir vieno aukšto modelių.
  • Padėkliuko aukštį. Čia kaupiasi kondensatas. Jei indas žemas, ruošiant maistą gali tekti išpilti susikaupusį vandens perteklių.

Tinkamai parinktas garų puodas pravers kiekvienam, mėgstančiam gaminti sveiką, nekaloringą maistą dideliais kiekiais.

3. Nauja ketaus keptuvė

Ketaus keptuvė yra naudinga dovana kiekvienam virtuvėje dažnai besisukiojančiam asmeniui. Tai laiko patikrintas virtuvės reikmuo, pasižymintis keliais privalumais:

  • Ilgaamžiškumu.
  • Atsparumu aukštai temperatūrai.
  • Lengva priežiūra.
  • Prieinama kaina.
  • Universalumu.

Tokia keptuvė pravers gaminant itin skanų maistą, kurį bus galima pateikti pačioje keptuvėje. Be to, jis čia išliks šiltas ilgą laiką. 

4. Termosas maistui

Tam, kad maistų būtų galima pasimėgauti kuo ilgiau, siūlome virtuvės šefui ar mėgėjui padovanoti specialų termosą. Tai puiki virtuvėje jau esančios įrangos dalis – garų puodas praverčia ruošiant sveiką, gardų maistą, o termosas išlaiko jį šiltą net keletą valandų. Taip išvengiama pakartotinio šildymo, po kurio maistas praranda dalį savo skonio. Maistui pritaikyti termosai gali būti kelių skyrių: taip užtikrinama, kad maistas neprisigers kitų aromatų. Gaminami ir specialūs termosai, kurie šilumą išlaiko net iki 15 valandų. 

Geriausia dovana mėgstantiems gaminti ir yra virtuvės reikmenys – jie leis žmogui dar labiau atsiskleisti virtuvėje, užtikrins aukštesnę maisto kokybę, skonį. Tad tokia dovana – rūpestingumo, atidumo poreikiams požymis.