Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip ant stalo sudėlioti įrankius?

2019-01-18 15:56:31

Kaip ant stalo sudėlioti įrankius?

Planuojate pirmą kartą gimines ar draugus pakviesti pietums, tačiau supratote, kad nė nežinote, kaip išdėlioti įrankius ant stalo? Galbūt vakarienei aplankys antrosios pusės tėvai, o Jūs neturite menkiausio suvokimo, ką daryti su skirtingo dydžio šaukštais ir šakutėmis savo lentynoje? Su šia problema susiduria kone kiekvienas, ir neturėtumėte jausti gėdos dėl to, kad nežinote, kaip turėtų būti išdėlioti stalo įrankiai. Kad viskas būtų paprasta, pateikiame esmines taisykles. Svarbiausia – apsibrėžti, kokio pobūdžio pietūs ar vakarienė laukia.

Kasdieniai pietūs

Tai – pats paprasčiausias ir dažniausiai matomas įrankių išdėstymo būdas, kuriam reikalingi tik keli įrankiai. Kairėje lėkštės pusėje padėkite šakutę, dešinėje – peilį ir šaukštą, peilis turėtų būti arčiau lėkštės nei šaukštas. Kiek aukščiau peilio, taip pat dešinėje pusėje, padėkite stiklinę vandeniui ir štai – patiekalų pateikimui Jūs jau pasiruošę.

Pietūs su užkandžiais

Natūralu, kad pietų metu pateikiant užkandžius reikės papildomų įrankių. Nuo paprastų kasdieninių pietų išdėstymo šis skiriasi tuo, kad kiek toliau nuo lėkštės nei šakutė pagrindiniam patiekalui turėtų būti padėta mažesnė šakutė, skirta užkandžiams, o iš kitos pusės, kiek toliau nei šaukštas – mažesnis peilis. Prie tokių pietų dažnai patiekiamas ir vynas, tad šalia stiklinės vandeniui reikėtų padėti ir vyno taurę.

Prabangūs pietūs

Prie prabangių pietų esantys stalo įrankiai gali sugluminti ne tik serviruojantį žmogų, bet ir prie jo valgančius svečius. Kad taip nenutiktų, verta žinoti, kam skirti visi skirtingi įrankiai.

Prie tokio stalo dažniausiai pateikiami įrankiai ir indai:

  • Šakutės. Neretai kairėje lėkštės pusėje rasite 3 šakutes ir vieną – tiesiai virš lėkštės. Kairėje pusėje esančios šakutės skirtos pagrindiniam patiekalui, užkandžiams ir žuviai, o virš lėkštės esanti šakutė – desertui. Žuviai skirta šakutė mažesnė už užkandžių šakutę, kad būtų lengviau nuo ašakų nuimti mėsą. Desertinė šakutė – pati mažiausia. Kartais galite rasti dar vieną nedidelę, išskirtinės formos šakutę: ji skirta tik austrėms valgyti.

  • Šaukštai. Dažniausiai pietų stalą puošia du prabangūs stalo įrankiai. Vienas iš šaukštų – tolimiausias įrankis, dedamas iš dešinės stalo pusės. Jis skirtas sriubai. Kitas, daug mažesnis, dedamas šalia desertinės šakutės ir taip pat yra skirtas desertui valgyti.

  • Peiliai. Du peiliai, skirti pagrindiniam patiekalui ir užkandžiams, padedami dešinėje lėkštės pusėje. Didesnis, pagrindinio patiekalo peilis turėtų būti arčiau lėkštės. Prie prabangaus stalo dar dažnai rasite atskirą lėkštutę su sviesto peiliu joje. Ši lėkštutė skirta duonai, o peilis – sviestui ant jos tepti. Tokią lėkštutę reikėtų padėti virš šakučių, kairėje lėkštės pusėje. 

  • Taurės. Virš peilių padėkite taures, skirtas vandeniui, baltajam, raudonajam vynui ir stipriesiems gėrimams.

Išmokus šiuos pagrindinius dalykus, stalo įrankiai ir jų pateikimas nebekels baimės. Laikydamiesi taisyklių su pasididžiavimu galėsite priimti svečius pietums bei nepasiklysite įrankių margumyne prabangios vakarienės metu.