Grįžti atgal
Visos Kategorijos

10 patarimų, kaip pasirinkti gerą keptuvę

2019-01-18 14:50:36

10 patarimų, kaip pasirinkti gerą keptuvę

Jeigu ieškote naujos keptuvės, ko gero, nenorite įsigyti tokios, kurią po metų naudojimo reikėtų išmesti ir vėl ieškoti naujos. Neverta tikėtis, kad nusipirkus pirmą po ranka pasitaikiusią keptuvę ji būtinai bus kokybiška ir tinkama naudoti ilgus dešimtmečius. Tad kokią keptuvę rinktis? Išsamūs mūsų komandos atsakymai – žemiau.

1. Žinokite, ko jums reikia

Keptuvės gali pasižymėti labai skirtingomis savybėmis, tad prieš pirkdami gerai apgalvokite, kokios ypatybės Jums svarbiausios. Ar Jums reikia, kad keptuvė greitai įkaistų, turėtų nelimpantį paviršių ar tolygiai paskirstytų šilumą? Visos šios savybės priklauso nuo to, iš ko pagaminta keptuvė. Zana.lt kataloge pristatomos ilgaamžiškumo, patvarumo atžvilgiu geriausios keptuvės, tad rinkitės savąją be jokių dvejonių.

2. Iš ko pagaminta keptuvė?

Pasidomėkite, iš ko pagaminta Jūsų dėmesį atkreipusi keptuvė, nes būtent žinios apie medžiagas, iš kurių jos gaminamos, gali lemti jūsų sprendimą, kokią keptuvę rinktis. Trumpai pristatome 4 pagrindinės medžiagų rūšis:

  • Ketus – sunki, ilgaamžė, karštį ilgai laikanti medžiaga, nebijanti rūgščių.
  • Aliuminis – lengvas metalas, iš kurio gaminamos keptuvės yra itin patogios. Jos ypač tinka blynams kepti, be to, tam prireikia mažiau riebalų.
  • Plienas – iš šios medžiagos pagamintos keptuvės tarnauja ilgai ir tinka bet kokiam maistui gaminti.
  • Varis – prabangios, stilingos keptuvės, itin tinkančios estetikos mėgėjams. Šie kepimo indai pasižymi puikiu šilumos laidumu.

Keptuvės, kurių sudėtyje yra nemažai vario ir (arba) aliuminio – vienos geriausių, nes šie metalai tolygiai paskirsto šilumą. Šių medžiagų sudėtyje turinčios keptuvės leis pagaminti nuostabiausius patiekalus!

3. Medžiagų laidumas

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, koks medžiagų, iš kurių pagaminta keptuvė, laidumas. Kuo geresnis laidumas – tuo greičiau įkaista ir atvėsta indas. Tad geriausios keptuvės laidumas – didžiausias. Išlaikyti šilumą padeda storesnis dugnas, suformuotas iš mažesnio laidumo metalų.

4. Kada geriausia rinktis ketaus keptuvę?

Nors ketaus keptuvės ir gali priminti priešistorinius įrankius dėl savo svorio ir lipnaus paviršiaus, jos neabejotinai turi savo vietą modernioje virtuvėje. Ją galima naudoti tiek ant atviros ugnies, tiek orkaitėje. Šios keptuvės kaista lėtai ir įkaitusios gana ilgai išlaiko aukštą temperatūrą. Toks maisto ruošimo indas geriausiai tinka tada, kai reikia, jog keptuvė įkaistų iki aukščiausios temperatūros – pavyzdžiui, kepant mėsą. Gaminant šiose keptuvėse susidaro riebus paviršiaus sluoksnis, kuris neleidžia maistui pridegti.

Verta pridurti, kad ketaus keptuvės yra gana populiarios ir dėl paprastos priežiūros bei lengvo naudojimo: gaminant tinka įvairaus tipo mentelės ir kiti įrankiai, o panaudojus keptuvę, ją užtenka gerai nuplauti karštu vandeniu ir nusausinti. Paprasta, ar ne? Taigi, jei ieškote lengvai prižiūrimo ir papildomų įrankių nereikalaujančio maisto ruošimo indo – tai gali būti geriausia keptuvė jums.

5. Nelimpanti danga

Ji tinkamiausia kepant maistą, kuris nesunkiai priliptų prie bet kurios įprastos dangos. Nelimpantis paviršius ypač praverčia kepant kiaušinienę ar omletą, tačiau taip pat palengvina mėsos, daržovių patiekalų ruošimą. 

Įdomu tai, kad yra keletas nelimpančios dangos rūšių: tefloninė, marmuro („Xylan Plus“, „Pfluon“), aliuminio titano ir kita. Dažniausiai ketaus bei nerūdijančio plieno keptuvės – be šios dangos, nes jų paviršius nelimpa dėl medžiagos, iš kurios yra pagamintos, savybių.

Taip pat svarstant, kokią keptuvę rinktis pravartu žinoti, kad indai su nelimpančia danga įkaista iki sąlyginai žemos temperatūros.

6. Nerūdijančio plieno keptuvės

Tokie kepimo indai gali įkaisti ganėtinai stipriai. Vis dėlto naudojant truputį aliejaus ar kitokių riebalų šioje keptuvėje galima drąsiai kepti ir kiaušinius, kitus karščiui jautrius produktus. Jos tinka norintiems gardžiai, bet saikingai paskrudinti patiekalą. Šios keptuvės puikus pasirinkimas dėl savo inkapsuliuoto dugno bei atsparumo mechaniniams pažeidimams. Neturinti vienos konkrečios paskirties, nerūdijančio plieno keptuvė tinka kone viskam, ką tik galima gaminti tokiame inde.

7. Keletas keptuvių ar viena?

Keletas keptuvių, pritaikytų įvairiems gaminiams – idealu. Tačiau prieš pirkdami pasvarstykite: kiek laiko skiriate gaminimui? ar gaminate dažnai? Dažniausiai keletas keptuvių itin praverčia virtuvėje: juk smagu sužavėti artimuosius ar svečius pagaminus įmantrius pietus ar vakarienę. 

Turint keletą keptuvių pasirinkimas, kaip gaminti – platesnis. Dažniausiai patariama turėti mažesnę ir didesnę keptuves. Mažojoje galite gaminti, pavyzdžiui, pusryčių kiaušinį ar blynus, o antrąją palikti svarbesnėms progoms, kai reikia pagaminti daugiau ir įmantresnio maisto, pavyzdžiui, šeimos pietums ir pan. Vis dėlto gaminimu padės mėgautis tik gera keptuvė, tad skirkite pakankamai dėmesio šio indo gamybos medžiagoms, priežiūros ypatumams.  

8. Koks keptuvės skersmuo tinkamiausias?

Keptuvės skersmuo – individualus dalykas; jį pasirinkti galite savo nuožiūra. Tačiau dauguma gaminančiųjų sutiks – 26–28 centimetrų keptuvės yra universaliausios. Jose galite gaminti ir kasdienius patiekalus, ir įmantresnius, tad tokio skersmens keptuvę panaudosite dažniau. Prieš įsigydami nepamirškite atsižvelgti į kaitlentės dydį, kad keptuvė nebūtų per didelė ar per maža ir dėl to nenukentėtų gaminamo maisto kokybė.

9. Ar norite keptuvę naudoti orkaitėje?

Ketaus ir nerūdijančio plieno keptuves galima naudoti ne tik ant atviros ugnies, tačiau ir orkaitėje. To negalima pasakyti apie nelimpančios dangos keptuves, kurių orkaitėje naudoti nepatariame. Be to, rinkdamiesi keptuvę, kurią naudosite ir orkaitėje, galite pasvarstyti apie indą su nuimama rankena. Tokiu atveju rankena neįkais ir galėsite lengvai ištraukti keptuvę iš orkaitės.

10. Ar svarbu, kokio tipo viryklę turite?

Pasak specialistų, renkantis keptuvę svarbu įvertinti, kokio tipo viryklę turite. Jei jūsų viryklė dujinė, keptuvės medžiaga ar dydis neturi tiek svarbos, tačiau jei ji indukcinė – patariama rinktis keptuvę su specialiu daugiasluoksniu dugnu. Taip pat indukcinėms viryklėms tinka ir ketaus ar nerūdijančio plieninės keptuvės. 

Įsigiję naują keptuvę nepamirškite atidžiai perskaityti naudojimo instrukciją. Tai padės jums tinkamai prižiūrėti keptuvę ir maksimaliai ją išnaudoti. Žemiau dalinamės universaliais šių indų priežiūros būdais.

Prižiūrėkite savo naująją keptuvę

Nesvarbu, kokia gera keptuvė, kurią nusipirkote, neprižiūrima ji ilgai netarnaus. Norint išlaikyti keptuvę kaip naują, pateikiame kelis bendrus patarimus:

  • Jei pasirinkote indą su nelimpančia danga, jokiu būdu nenaudokite metalinių įrankių, rinkitės švelnesnius – medinius ar silikoninius, kad nepažeistumėte keptuvės paviršiaus. Taip ją galėsite naudoti ilgiau.
  • Plaukite keptuves su tam skirtais plovikliais arba tiesiog muiluotu vandeniu. Nenaudokite šiurkščių kempinių ar šepečių, kad nepažeistumėte paviršiaus.
  • Prieš gamindami ketaus ar nerūdijančio plieno keptuvėse, nepamirškite jas tinkamai ištepti aliejumi ar kitokiais riebalais. Norėdami, kad ketaus keptuvė neliptų, tolygiai ištepkite ją aliejumi ir įdėkite į orkaitę pusvalandžiui. Pakartokite šį procesą su nauja keptuve 4–5 kartus, ir ant paviršiaus susidaręs sluoksnis užtikrins, kad maistas nepriliptų.

Keptuvės – virtuvės reikmuo, be kurio sunku įsivaizduoti net gaminti nemėgstančių žmonių virtuvę. Skirkite šio indo pasirinkimui pakankamai laiko – esame tikri, kad tuomet maisto ruošimas visuomet bus malonus ir greitas. Užsukite į Zana.lt katalogą, jame – geriausios keptuvės, atrinktos pagal funkcionalumą, gamybos medžiagas ir nepriekaištingą gamintojų reputaciją. Geriausios keptuvės atsiliepimai – dar vienas įrodymas, kad pas mus rasite patikimą virtuvės reikmenį.

Tikimės, kad šis įrašas atsakys į jums rūpimus klausimus ir palengvins apsisprendimą, kokią keptuvę rinktis. Malonių gaminimo akimirkų ir įdomių kulinarinių atradimų!