Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip papuošti stalą Joninėms? Serviruokite jį elegantiškai!

2020-06-16 17:57:44

Kaip papuošti stalą Joninėms? Serviruokite jį elegantiškai!

Artėja graži, labai vasariška proga – tai Joninės, arba kitaip Lietuvoje dar vadinamos Rasos. Šalyje įprasta sveikinti Jonus, Janinas, Rasas prie bendro pietų ar vakarienės stalo, kuomet susirenka giminaičiai arba artimiausi šeimos nariai. Šis stalas gali stovėti namuose arba dėl puikaus, saulėto ir šilto oro tiesiog nuosavame namų ar sodo kieme. Dažniausias klausimas, kuris iškyla ruošiantis, ko gero, bet kuriai šventei – kaip papuošti stalą? Į šį klausimą esame pasirengę atsakyti mes, vieni didžiausių virtuvės įrankių ir kitų aksesuarų importuotojų Lietuvoje! Taigi, jūsų dėmesiui, pateikiame patarimus, kaip derėtų serviruoti savo šventinį stalą, kokių klaidų vengti ir dalinamės lauko stalo dekoravimo ypatumais.

Stalo serviravimo pagrindai jūsų patogumui

Bet kurioje šventėje stalo įrankiai bei lėkštės – pagrindiniai akcentai. Iš nerūdijančio plieno pagaminti, elegantiški ir tviskantys stalo įrankių rinkiniai, pieno baltumo ar, priešingai, ryškiomis spalvomis nudažytos lėkštės suteiks prabangos atspalvį jūsų Joninių vaišių stalui. Taigi, pagrindinės šių aksesuarų išdėliojimo taisyklės:

  • Indai yra statomi tiesia linija, truputėlį toliau nuo stalo krašto.
  • Ant didelės plokščios lėkštės dedamos lėkštutės su užkandžiais.
  • Prie didelės plokščios lėkštės dedama maža lėkštutė duonai.
  • Šakutės išdėliojamos taip: kraštinė šakutė užkandžiams, antroji skirta žuvies patiekalams, o artimiausia lėkštei – mėsos patiekalams. Dešinėje lėkštės pusėje dedamas peilis.
  • Šakutes dėkite dantukais į viršų, o peilį aštriąja puse į lėkštę.

Kaip papuošti stalą pasitelkiant stalo serviravimo indus? Siūlome ant stalo statyti unikaliais raštais, išraižymais  dekoruotas taures – šios sukurs žaismingus saulės atspindžius. Gėrimus pilkite į elegantiškus grafinus su kamšteliais. Pasirūpinkite servetėlių laikikliais, žiedais – šie atrodo prabangiai. Galutinis stalo akcentas – staltiesė, kuri gali būti dekoruota raštais, gėlėmis.

Pagrindinės stalo dekoro klaidos

Visų nuotaika Joninių šventės metu priklausys ne tik nuo maisto skonio, tačiau ir nuo to, kaip jauku ir malonu bus sėdėti prie jūsų paruošto stalo. Taigi, svarbu išvengti keleto klaidų. Dažniausia jų – per didelis kiekis dekoracijų. Gėlės ir žvakės kuria šventinę, pakilią nuotaiką, jaukumą, tačiau svarbu atminti, kad puokštė turėtų būti daroma iš neporinio žiedų skaičiaus ir derėti prie staltiesės.

Etiketo žinovai taip pat pabrėžia, kad stalą dekoruoti reikėtų pradėti tik tuomet, kai ant jo išdėliojate visus valgymui skirtus indus, įrankius, taures. Taip pamatysite, ar ant stalo lieka pakankamai vietos dekoracijoms dėti. Taip pat nesuklysite jas derindami. Keletas esminių punktų, kaip papuošti stalą:

  • Stalo centre dėkite dekoracijas, kurios yra žemos. Jos neturėtų užstoti priešais sėdinčio žmogaus.
  • Rinkitės gėles, kurios nebūtų pernelyg intensyvaus kvapo. Tai nustelbs maisto aromatą, o po kurio laiko gali net pradėti erzinti. Geriausiai jums tiks bekvapės gėlės.
  • Tokia taisyklė galioja ir žvakėms – jos turėtų būti bekvapės.

Žvakių skaičius priklauso nuo kambario apšvietimo – jei jos yra pagrindinis šviesos šaltinis, tuomet šalia kiekvienos lėkštės turėtų būti po žvakę. Na, o jei tai tik puošyba, tuomet jums pakaks 2–4 žvakių.

Originalios idėjos lauko stalo puošybai

Turime paruošę jums keletą idėjų ir tuo atveju, jeigu jūsų Joninių stalas stovės tiesiai po šildančia saulute kieme. Šventę lengva sukurti ir po atviru dangumi, jeigu tik žinote, kaip papuošti stalą. Siūlome tokias idėjas:

  • Ypatingą atmosferą galite kurti žvakėmis arba lauko žibintais. Žibintus, šviečiančias girliandas galite dėti ne tik ant stalo, o pakabinti ir ant medžių šakų.
  • Ant stalo dėkite įvairiais raštais, paveikslėliais dekoruotas servetėles ir nosinaites.
  • Gėlės čia taip pat puikiai tiks – ypač lauko, pievų. Kiek kitaip nei būdamos viduje, čia gėlės gali būti kvapnios, kadangi jų aromatas nebus uždarytas patalpoje.
  • Daili ir elegantiška salotinė yra neatsiejamas lauko stalo akcentas.

Nepamirškite, kad lauke sutems, pasidarys vėsu, tačiau tai nereiškia, kad jums reikia grįžti į vidų. Šalia stalo ar ant kėdžių padėkite pagalvėlių, pasirūpinkite pledukais. Vakaroti prietemoje yra be galo smagu!

Joninės – tai gražiausia vasaros šventė. Žinodami, kad ją švenčia didelė dalis lietuvių su šeimomis, mes stengiamės pasirūpinti elegantišku, patogiu ir jaukiu stalo dekoru. Jeigu ieškote idėjų, kaip papuošti stalą, stalo įrankius galite rasti čia, o lėkštės jūsų laukia štai čia. Per Jonines taikysime nuolaidas ir staltiesėms bei elegantiškoms servetėlėms, jų laikikliams

Linksmos šventės!

Jūsų „Žana“