Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip rūšiuoti atliekas namuose?

2020-08-28 14:34:51

Kaip rūšiuoti atliekas namuose?

Vidutiniškai žmogus per dieną išmeta apie 2 kilogramus atliekų – tai prilygsta beveik 1.6 tonoms atliekų per metus. Sudėjus visų žmonių kasdienius išmetamus daiktus, šiukšles, šalies mastu mes atsikratome sunkiai suvokiamu kiekiu atliekų, kurios nėra draugiškos aplinkai. Todėl nepaprastai svarbu kiek įmanoma daugiau jų perdirbti. Nuolatinei naujų produktų gamybai reikia daug išteklių, energijos, laiko ir pastangų, o panaudoti senus daiktus pakartotinai, juos perdirbti žymiai lengviau, be to, taip tausojama gamta. Visa tai prasideda nuo Jūsų, o tiksliau – nuo rūšiavimo namuose. Taip kiekvienas sąmoningai galime prisidėti prie aplinkos išlaikymo, puoselėjimo. Visgi tai reikia daryti tinkamai. Taigi, kaip rūšiuoti atliekas?

Kodėl svarbu rūšiuoti atliekas perdirbimui?

Medžiagos, kurias galima perdirbti – tai popierius, kartonas, įvairių rūšių plastikas, metalas, stiklas, baterijos ir net elektronika. Kiekvienos rūšies atliekas reikia rūšiuoti skirtingai, atsižvelgiant į tai, kur gyvenate, ir į regiono perdirbimo taisykles.

Deja, bet dar ne visos gyvenamosios vietovės turi atliekų perdirbimui skirtus punktus, specialius rūšiavimui skirtus lauko konteinerius. Net jei ir gyvenate tokioje vietoje, vis tiek turėtumėte apsvarstyti galimybę rūšiuoti buitines atliekas ir patys pristatyti jas į artimiausią perdirbimo centrą, jei tik tai įmanoma padaryti.

Tam, kad perdirbimas būtų efektyvus, reikalingas efektyvus rūšiavimas. Tai pirmiausia turi vykti mūsų pačių namuose, o tik vėliau tam skirtose rūšiavimo punktuose, į kuriuos ir išvežamos atliekos, surinktos iš mūsų namų.

Įdėdami plastikinį buteliuką į tinkamą perdirbimo šiukšliadėžę, Jūs padedate rūšiuoti tam, kad tinkama medžiaga galėtų būti įtraukta į atitinkamą perdirbimo procesą. Jei nevyksta rūšiavimas, daug atliekų, kurias naudingiau būtų perdirbti, patenka į sąvartynus, yra sudeginami – taip ne tik prarandami vertingi ištekliai, bet ir kartu daroma didelė žala gamtai.

Europoje 6 iš 16 tonų medžiagų, kurias vienas asmuo sunaudoja per metus, tampa išmetamomis atliekomis. Nepaisant patobulintos atliekų tvarkymo sistemos, Europos ekonomika vis dar praranda didelį kiekį antrinių žaliavų, nes nepakankamai žmonių renkasi jas rūšiuoti. Visgi rūšiuoti tikrai nėra sudėtinga, tam tereikia susiformuoti įpročius ir pasirūpinti tinkamomis priemonėmis, vieta.

Gidas, kaip rūšiuoti atliekas namuose

Kartu išmokime, kaip tinkamai rūšiuoti buitines atliekas, perdirbti viską, ką galima perdirbti, ir kartu išsaugoti aplinką vienu dideliu, labai svarbiu žingsniu, kurį rekomenduojama įtraukti į savo namų rutiną. Žemiau – keli paprasti, bet efektyvūs patarimai:

1. Pakeiskite savo ir namiškių mentalitetą

Ne vienas esame galvoję, kad rūšiavimas yra per sunkus, daug laiko reikalaujantis darbas. Tiesą pasakius, tai nėra nė kiek sudėtingiau nei pasirinkti tarp lėkštutės ir dubenėlio. Jei vietoje vienos, visoms buitinėms atliekoms skirtos šiukšliadėžės turite dvi, tris ar net keturias, telieka atkreipti dėmesį į tai, kur Jūs sąmoningai metate vienokios ar kitokios rūšies atliekas. Tiesa, svarbu ugdyti ir šeimos narių įpročius, ypač vaikų. Pastaruosius galite pratinti prie rūšiavimo žaidimo forma, pasakodami kokią nors susijusią istoriją.

2. Kaupkite atliekas atskirai

Pasirinkite vieną vietą virtuvėje ir pastatykite čia atskiras rūšiavimo šiukšliadėžes kiekvieno tipo atliekoms: stiklui, popieriui bei kartonui, plastikui ir bendroms šiukšlėms, kurių neįmanoma perdirbti. Taip pat verta pagalvoti apie dėžutę, skirtą skardinėms, stikliniams buteliams ir panašaus tipo tarai.

Rekomenduojama kiekvienai priskirti spalvas – geltoną, žalią ir t. t. Ilgainiui pradėsite jas asocijuoti su tam tikromis atliekomis ir mesdami šiukšles nebesustosite pagalvoti, kuri šiukšliadėžė priskirta reikiamai grupei. Rodydami pavyzdį, kaip rūšiuoti atliekas išmokysite to ir savo vaikus.

3. Gerai išskalaukite tarą

Pagalvokite ir apie tuos žmones, kurie turi perrūšiuoti atliekas perdirbimui. Jų darbas tikrai netampa smagesnis, jei visos šiukšlės, kurias jie turi peržiūrėti, aplipusios maistu, vis dar turi skysčių likučių ir panašiai. Todėl prieš atsikratydami tara ją nuplaukite – taip kartu išvengsite ir pašalinių kvapų, kurie ilgainiui gali tapti nemalonaus aromato Jūsų virtuvėje priežastimi.

4. Atsižvelkite į medžiagą

Popierius ir kartonas. Tokio tipo atliekoms reikėtų skirti atskirą šiukšliadėžę. Prieš mesdami įsitikinkite, kad netyčia neišmetate plastikinės pakuotės ar kartoninių dėžių, dengtų plastiku. Pasistenkite, kad ant jų nebūtų maisto likučių, pati medžiaga būtų sausa, tvarkingai ištiesinta.

Plastikas. Kai kuriuos plastiko gaminius galima sėkmingai perdirbti, kai kuriuos – ne. Prieš mesdami tarą į šiukšliadėžę įsitikinkite, kad ją galima perdirbti. Jei ne, meskite į bendrų buitinių atliekų dėžę.

Stiklas. Pilnai ištuštinkite stiklinę tarą ir nuplaukite, o dangtelius, kamštelius meskite atskirai. Į šiai medžiagai skirtą šiukšliadėžę nedėkite lempučių, lakštinio stiklo, veidrodžių bei pirekso stiklo, nes jie nėra tinkami perdirbimui.

Metalai. Kaip ir plastikas, iš šios medžiagos pagamintos atliekos prieš išmetant turėtų būti gerai nuplaunamos, nusausinamos, ištuštinamos.

Jei dvejojate dėl atliekos tinkamumo perdirbimui, informacijos galite pasiieškoti internete, perdirbimo bendrovių el. svetainėse. 

Rūšiavimui rinkitės tam skirtas šiukšliadėžes

Iškilus klausimui, kaip rūšiuoti atliekas, taip pat nevalia pamiršti ir tam skirtų šiukšliadėžių. Jei galite ir tam yra vietos, idealiai tinka įrengti atskiras vietas kiekvieno tipo atliekoms išmesti – popierius ir kartonas gali būti laikomi dėžutėje po stalu, stiklinė ir plastikinė tara atskiruose maišeliuose, metalas dar kitur. Tačiau patogumo dėlei taip pat verta apsvarstyti šiukšliadėžę su viduje integruotomis, atskirai išimamomis šiukšlių dėžutėmis. Tokių gaminių pasirinkimas Zana.lt – kruopščiai atrinktas, tad galite nedvejodami rinktis norimą dizainą, spalvą ir talpą. Šiuo metu populiariausios yra Brabantia MATT BLACK BO, 3x11 l, Brabantia BO TOUCH BIN MB, 2x30 l, Brabantia BO TOUCH BIN PLATINUM, 2x30 l.

Tai naudingas pasirinkimas, nes jos:

Kompaktiškos. Ne visos virtuvės pakankamai didelės, kad jose būtų galima įrengti kelias atskiras šiukšliadėžes rūšiavimui. Todėl šis variantas – kone geriausias. Jos neužima daug vietos ir laisvai telpa į spintelę, jei nenorite jų laikyti matomoje vietoje. Svarbiausia, kad jos ganėtinai talpios, tad nereikės jaudintis, jog šiukšles teks išnešti dažnai.

Pasižymi skoningu dizainu. Tai priemonė, kuri išlaiko funkcionalumą, nepamiršdama dizaino. Net ir pastačius lengvai pastebimoje vietoje, ji lengvai įsilies į virtuvės aplinką, pritaps prie šios patalpos estetikos.

Patogios. Viskas, ko Jums reikia, telpa vienoje dėžėje. Kiekvieną skyrelį galite išimti kartu neištraukdami kito, o dėl specialios integracijos dangtis itin tyliai užsidaro pats.

Taigi, atsakymas į klausimą, kaip rūšiuoti atliekas namuose, nėra sudėtingas. Tereikia atitinkamai pasiruošti, įsigyti tam skirtas šiukšliadėžes ir sąmoningai mesti šiukšles į joms priskirtas vietas. Su laiku tai taps kasdiene rutina. Tikimės, kad tai paskatins rūšiuoti ne tik Jus, bet ir Jūsų draugus, artimuosius. Juk kiekvienas mūsų veiksmas, kad ir koks menkas, prisideda prie gamtos gerovės. O kai šis veiksmas paprastas, neturime paaukoti dėl jo savo namų jaukumo, rūšiuoti – ir lengva, ir smagu.