Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip naudoti greitpuodį, kad gaminimas būtų it šventė?

2020-10-14 11:31:43

Kaip naudoti greitpuodį, kad gaminimas būtų it šventė?

Gaminti paprastai, greitai ir dar sveikai – kiekvieno svajonė. Tačiau ne visi žino, kaip tai padaryti. Vienas iš būdų – greitpuodžio naudojimas. Šis nuostabus virtuvės reikmuo padeda gaminti ne tik gardų, bet ir sveiką maistą taupant laiką. Taigi, toliau dalinamės trumpa greitpuodžių istorija, jų privalumais ir pasirinkimo galimybėmis. Taip pat pateikiame patarimus, kaip išsirinkti savo poreikius geriausiai atitinkantį įrenginį, tinkamai jį naudoti ir prižiūrėti.

 

Kaip atsirado greitpuodis?

Prieš pradedant naudoti šį virtuvės reikmenį, gali kilti klausimas – kaip jis atsirado? Trumpai atsakysime. Remiantis archyvais, pirmasis aukšto slėgio principu veikiantis puodas buvo išrastas prancūzų matematiko ir fiziko Deniso Papino. Vėliau, 1679-aisiais, pirmasis toks virtuvės reikmuo (dabar žinomas „greitpuodžio“ pavadinimu) buvo pristatytas visuomenei. Mokslininkas, panaudojęs ketaus puodą, pritaikė jam sandarų dangtį, todėl viduje garuojantis karštas vanduo dėl slėgio maistą išvirdavo ir paversdavo minkštu per rekordiškai trumpą laiką.

Iš pradžių tokie puodai buvo naudojami cheminėse gamyklose, alaus daryklose ir kitokio tipo cechuose. Vėliau, jį pritaikius maistui ir pristačius visuomenei, kasdienio maisto gamyboje įvyko tikras perversmas. Pirmieji puodai buvo gana pavojingi: ketus dažnai įtrūkdavo ar net sprogdavo dėl didelio slėgio. Tačiau tobulėjant technologijoms, keitėsi ir greitpuodžiai. Todėl pagrindiniai principai, kaip naudoti greitpuodį, atsinaujino kartu su jais.

Modernūs greitpuodžiai – pritaikyti aukštiems slėgiams ir yra labai saugūs. Laikui bėgant, buvo išrastos modernesnės saugos sistemos, kurios užtikrina tokių puodų ilgaamžiškumą, paprastą naudojimą ir lengvą maisto gaminimą. Todėl šiais laikais galima gerokai mažiau jaudintis svarstant, kaip naudotis greitpuodžiu.

Apibendrinant, šis puodas padeda sveikiau ir greičiau gaminti įvairius patiekalus – tereikia jį tinkamai naudoti.

 

Kokie yra greitpuodžio privalumai?

Džiugu, jog pastaruoju metu sveika mityba tampa vis svarbesnė. Apie greitpuodžių privalumus kalbama daug, tačiau kokie jie iš tiesų?

  • Laiko taupymas. Dėl didelio slėgio ir garų greitpuodyje maistas išverda daug greičiau nei paprastame puode. Produktų virimo laikas greitpuodyje dažnai sutrumpėja nuo 3 iki 5 kartų. Taigi, tokiu būdu galima sutaupyti daug laiko.
  • Efektyvus energijos vartojimas. Trumpesnis virimo laikas taip pat reiškia, kad, palyginti su kitais maisto gaminimo būdais, greitpuodis sunaudoja mažiau energijos. Tai ilgainiui gali padėti sumažinti sąskaitas už energiją.
  • Maistinių medžiagų išsaugojimas. Greitpuodyje maistas verdamas greitai ir esant dideliam slėgiui, kas padeda išsaugoti maistingąsias medžiagas. Tai reiškia, kad taip gaminamas maistas paprastai yra maistingesnis, palyginti su kitais būdais ruošiamu maistu. Tai ypač svarbu šaltuoju sezonu, kai žmogaus organizmui dažnai ima trūkti įvairių vitaminų ir mineralų.
  • Aromatingesnių ir minkštesnių patiekalų gaminimas. Aukštas slėgis ir garai, susidarantys greitpuodyje, gali padėti suardyti kietas mėsos ir daržovių skaidulas, todėl patiekalas tampa minkštesnis ir aromatingesnis.
  • Universalumas. Tokiame puode galima gaminti įvairius patiekalus, įskaitant troškinius, sriubas, karį ir net desertus.
  • Saugumas. Šiuolaikiniai greitpuodžiai turi apsaugos sistemas, kurios neleidžia jiems atsidaryti, kol neišsisklaido slėgis. Todėl šiuos virtuvės reikmenis naudoti saugiau, palyginti su senesniais modeliais.
  • Galimybė gaminti mažiau kaloringus patiekalus. Šis ypatumas svarbus norintiems išsaugoti grakščias kūno linijas ir tiesiog besirūpinantiems savo sveikata. Greitpuodyje patiekalai gaminami garuose, o ne aliejuje ar kituose riebaluose, todėl yra mažiau kaloringi.

Taigi, priežasčių, kodėl verta apsvarstyti greitpuodžio naudojimą, išties daug.

 

Kaip išsirinkti greitpuodį?

Renkantis greitpuodį, svarbu atsižvelgti į keletą kriterijų:

  • Ruošiamo maisto kiekį. Tai padės įvertinti, ar reikės didesnės talpos puodo, ar užteks ir mažesnio. Jei gaminsite didelei šeimai, natūralu, kad rinksitės didesnį įrenginį, ir priešingai.
  • Puodo medžiagą. Aliumininiai greitpuodžiai paprastai kainuoja mažiau, tačiau laikui bėgant ant jų gali atsirasti apnašų. Puodai iš nerūdijančio plieno, kuriuos galite rasti zana.lt, yra kiek brangesni, tačiau ilgaamžiškesni, atsparesni apnašų susidarymui. Juose gaminamas maistas išlaiko daugiau vertingų medžiagų.
  • Dangčio vožtuvo tipą ir konstrukciją. Svarbu nuspręsti, ar norite greitpuodžio su mechaniniu vožtuvu (rankiniu), ar elektriniu.
  • Įrenginio sandarumą. Modernūs greitpuodžiai būna itin patvarūs ir sandarūs. Tinkamai juos uždarius, nereikia jaudintis dėl saugumo virtuvėje.
  • Virimo funkcijas. Kai kurie greitpuodžiai turi daugybę maisto virimo funkcijų, pvz., lėto gaminimo, troškinimo, virimo garuose ir ryžių virimo. Apsvarstykite, kurios jums svarbiausios, ir pasirinkite tokias funkcijas turintį greitpuodį.
  • Dizainą. Rekomenduojame rinktis tokio dizaino puodą, kuris labiausiai tiktų prie jūsų virtuvės interjero.
  • Kainą. Įvertinkite savo biudžetą ir pasirinkite greitpuodį, kuris turi jums reikalingų funkcijų ir yra prieinamos kainos.

Apsvarstę pateiktus kriterijus, naująjį virtuvės įrenginį turėtumėte išsirinkti pakankamai lengvai ir greitai. Galiausiai prisiminkite, kad tai, kokį greitpuodį rinktis, priklauso nuo jūsų poreikių ir galimybių.

 

Kaip teisingai naudoti greitpuodį?

Naudoti greitpuodį ganėtinai paprasta ir nesudėtinga. Planuojantiems tai daryti pirmą kartą, rekomenduojame vadovautis šia greitpuodžio naudojimo instrukcija:

  • Sudėkite maistą ir supilkite skystį. Pirmiausia į greitpuodį sudėkite maistą, kurį norite virti. Tada įpilkite tiek skysčio (paprastai vandens arba sultinio), kad šis apsemtų maistą, bet ne tiek, kad užimtų daugiau nei 2/3 puodo.
  • Uždarykite dangtį. Tada įsitikinkite, kad greitpuodžio dangtis gerai uždėtas. Dauguma šių įrenginių turi fiksavimo mechanizmą, kad dangtis būtų sandariai uždarytas.
  • Pasirinkite slėgį ir virimo laiką. Dauguma greitpuodžių turi slėgio išleidimo vožtuvą, kuriuo galite pasirinkti norimą slėgį. Be to, reikės nustatyti virimo laiką, atsižvelgiant į ruošiamo maisto rūšį.
  • Įkaitinkite greitpuodį. Dėkite puodą ant viryklės ir kaitinkite jį ant didelės ugnies, kol slėgio indikatorius parodys, kad pasiektas norimas slėgis.
  • Sumažinkite kaitrą ir pradėkite virti. Kai slėgis bus pasiektas, sumažinkite kaitinimą, kad slėgis išliktų, ir pradėkite virti nustatytą laiką.
  • Atleiskite slėgį. Pasibaigus virimo laikui, išjunkite kaitinimą ir leiskite slėgiui natūraliai išsisklaidyti arba rankiniu būdu atleiskite slėgį pagal gamintojo nurodymus.
  • Atidarykite dangtį ir patiekite. Kai slėgis išsisklaidys, atsargiai nuimkite dangtį ir patiekite paruoštą maistą.

Naudojant greitpuodį, svarbu visada laikytis gamintojo instrukcijų ir saugumo nurodymų. Prieš naudodami puodą pirmą kartą, būtinai atidžiai perskaitykite jo naudojimo instrukciją.

 

Dar keletas patarimų norintiems gaminti saugiai, sveikai ir gardžiai:

  • visuomet sandariai uždarykite puodą;
  • atsakingai pasirinkite skysčio, kuriame gaminate, kiekį;
  • vaisius, uogas ar daržoves kruopščiai nuplaukite;
  • jei gaminate mėsą, ją kurį laiką pamarinuokite mėgstamuose prieskoniuose;
  • praėjus gaminimo laikui, dangčio iškart neatidarykite, truputį palaukite. Tai padės apsisaugoti nuo nudegimo garais.

Tegul maisto gaminimas greitpuodyje būna lengvas ir sklandus!

 

Kaip prižiūrėti greitpuodį?

Jei norite šiuo virtuvės pagalbininku džiaugtis kuo ilgiau, tinkama jo priežiūra yra itin svarbi. Štai keletas paprastų taisyklių, kuriomis vadovaudamiesi, greitpuodį išlaikysite it naują:

  • Patį puodą ir jo komponentus valykite rankiniu būdu; venkite kietų, šiurkščių kempinėlių ir stipraus šveitimo, abrazyvinių valymo medžiagų.
  • Jei pastebėjote bet kurios dalies pažeidimus, ypač dalių, kurios reguliuoja sandarumą – nedelskite ir pakeiskite jas.
  • Po kiekvieno gaminimo greitpuodį kruopščiai išvalykite ir bent kartą per mėnesį jį išardykite, kad galėtumėte atidžiai išvalyti visas angas.
  • Puodą saugu plauti indaplovėje, tačiau dangčio plauti joje paprastai negalima.

Išvardinti patarimai pravers greitpuodį naudojant kasdien. Vis dėlto nepamirškite, kad tiksliausi nurodymai pateikti naudojimo instrukcijoje.

 

Kiek laiko virti greitpuodyje skirtingus maisto produktus?

Maisto virimo greitpuodyje trukmė gali skirtis priklausomai nuo gaminamų produktų ir naudojamo įrenginio. Toliau pateikiame keletą bendrų gairių, kiek laiko greitpuodyje verda skirtingi maisto produktai:

  • Daržovės. Daugumą daržovių greitpuodyje galima išvirti per 1–5 minutes, priklausomai nuo jų dydžio ir tankio.
  • Ryžiai ir grūdai. Ryžiai ir grūdai tokiu būdu išverdami vos per kelias minutes. Rudieji ryžiai gali virti ilgiau nei baltieji, o kai kurie grūdai, pavyzdžiui, miežiai, gali virti iki 20–25 minučių.
  • Mėsa. Mėsos virimo laikas priklauso nuo jos dalies ir dydžio. Pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė gali virti 6–8 minutes, o jautiena troškiniui maždaug 20–25 minutes.

Primename: visada vadovaukitės gamintojo instrukcijomis dėl gaminimo laiko ir laikykitės visų saugumo nurodymų, susijusių su greitpuodžio naudojimu.

 

Tikimės, kad šiame įraše radote atsakymą tiek į klausimą, kaip naudotis greitpuodžiu, tiek į kitus (pavyzdžiui, kiek laiko virti greitpuodyje). Na, o jei prieš įsigydami šį įrenginį norite pasikonsultuoti su profesionalais, nedvejokite ir susisiekite su mumis – esame pasiruošę patarti.