Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Šventinis dekoras: kaip serviruoti stalą šiemet?

2020-11-04 10:34:56

Šventinis dekoras: kaip serviruoti stalą šiemet?

Besikeičiančios miestų gatvės, girliandomis apipinti namų langai ir per radiją skambančios nuotaikingos dainos mums jau primena apie artėjančias šventes – Šv. Kalėdas. Tikriausiai jau visi kuriame planus, kaip bendrausime su išsiilgtais artimaisiais, dalinsimės gražiausiomis metų akimirkomis ir neskubėdami mėgausimės ant stalo garuojančiais šventiniais patiekalais. Skanauti pagal iš kartos į kartą perduodamus receptus gamintų, tradicijomis apipintų patiekalų, dalintis linkėjimais ir norais – bene laukiamiausia šventės dalis. Šią šventę dar jaukesnę gali padaryti harmoningas ir lengvas šventinio stalo dekoras. Kaip stalą papuošti skoningai ir kokios yra „karščiausios“ šių metų tendencijos?

 

Prisilietimas prie gamtos

Šventinei nuotaikai sukurti svarbu ne tik mišku kvepianti eglutė, garsiai skambanti muzika, artimųjų kompanija. Vienas iš svarbiausių šventinių akcentų yra dailiai dekoruotas šventinis stalas. Kaip serviruoti stalą ir kokiomis tendencijomis pasikliauti, išsiaiškinti visai nesunku. Visgi svarbiausia – išlikti arti gamtos ir vertinti natūralumą.

Harmonija, žemiškumas ir lengvumas – pagrindinės tendencijos, vyraujančios dekoro pasaulyje šiemet. Dabar itin populiarūs žemiški papuošimai, įkvėpti mus supančios gamtos, gyvumo ir besikeičiančių atspalvių derinių. Arti mūsų esančios spalvos – ruda, žalsva, mėlyna, juoda ir balta – puikiai tiks ruošiant stalą artėjančioms šventėms.

Šios atsikartojančios spalvos, susietos su šiuolaikiniais skandinaviško stiliaus aukso, metalo ar sidabro akcentais, kurs jaukumo, modernumo ir santarvės nuotaiką.

Estetiškumo suteiks ir šių spalvų derinimas tarpusavyje, tam tikrų akcentų atsikartojimas. Pavyzdžiui, galite apjungti žalsvą su ruda, mėlyną su šviesia pasteline spalva. Jei norisi ryškumo ir išskirtinumo – į derinius galima įtraukti ir ryškių tradicinių: raudonos, ryškiai žalios ar mėlynos spalvos akcentų.

Natūralūs atspalviai, susipynę su skandinavišku minimalizmu, kuria skoningos prabangos, lengvumo pojūtį, tuo pačiu priartindami mus prie gamtos. Šįmet tokia natūralumo įkvėpta nuotaika – ypatingai svarbi, ji neramiu metu tarsi suteikia jaukų, saugų prieglobstį. Jei dvejojate, kaip serviruoti stalą, kad tokį tikslą padėtų įgyvendinti net lėkštės, tiesiog spauskite ant nuorodos ir rinkitės vadovaudamiesi šiais mūsų patarimais. Tai tikrai paprasta!

 

Nepamirštamos detalės

Elegantiškų ir šiuolaikiškų atspalvių apsuptyje išryškėja ir šventinio stalo detalės. Įsileiskite žaismingumo derindami jas tarpusavyje ir kurkite vientisumu, harmonija alsuojančius dekoro siluetus. Žemiau – keletas detalių, kurios pagyvins ir išskirs Jūsų stalą iš aplinkos.

 

Staltiesės ir servetėlės

Stalo dekoratoriai puošiant šventinį stalą siūlo akcentuoti vidurį ir jį papuošti staltiese. Ant jos galima dėti visus kitus stalo atributus – servetėles, žvakes, gėles.

Renkantis tinkamą staltiesę svarbu įvertinti stalo plotį ir ilgį, vakarienėje dalyvaujančių svečių skaičių. Puikus pasirinkimas – lengva, pastelinių spalvų ir natūralių medžiagų staltiesė, pabrėžianti žemišką ir tradicinę nuotaiką.

Staltiesė neprivalo dengti viso stalo. Be to, ji gali būti šiek tiek glamžyta – taip bus imituojamos kalėdinės sniego „pusnelės“. Išsirinkę staltiesę ir aplink ją dėliodami kitus šventinius akcentus, žinosite, kaip serviruoti stalą ir kokia tvarka dėlioti indus bei stalo įrankius.

Be dailių staltiesių ant stalo ne ką mažiau svarbios ir šventinės servetėlės. Rinkitės jas įvairaus rašto, medžiagos ir tokiu būdu dėliokite svarbiausius stalo akcentus. Į natūralias ar popierines servetėles galite susukti stalo įrankius, juos užrišti storesniu lininiu siūlu bei papuošti pušies, tujos ar kadagio šakele.

 

Žvakės ir žvakidės

Jei jums įdomu, kaip serviruoti stalą neišleidžiant daug pinigų – žinokite, kad jaukumo ir šilumos gali suteikti gana paprasta žvakė ar žvakidė. Šiuo metu itin madingos raudono metalo, sidabro ar aukso atspalvių žvakidės. Jos puikiai derės su žemiškų atspalvių staltiese, natūraliomis gėlėmis ir skleis archajiškumu pripildytą šilumą.

Žvakės – taip pat svarbus akcentas. Nepabijokite ryškių kalėdinių spalvų, vanile, medžiu ar gėlėmis dvelkiančių aromatų. Kombinuoti galite ir skirtingų dydžių bei atspalvių žvakes. Svarbiausia – kad jos dėl dydžio neužstotų priešais sėdinčių žmonių veidų.

 

Gėlės ir natūralūs papuošimai

Kūčių ir kalėdiniam stalui dekoruoti puikiai tinka natūralios gėlės ir augalai tiesiai iš gamtos. Džiovinti gėlių žiedai, žalsvos, dar kvepiančios samanos ar kankorėžiai kurs natūralią ir tradicijomis apipintą šventinę nuotaiką.

Šiuos papuošimus galite išdėlioti ant staltiesės, aplink žvakides, tarp indų ar maisto patiekalų.

 

Tviskanti prabanga

Ant stalo harmoningai turėtų derėti žemiškos šventinės dekoracijos, natūralios spalvos ir valgių patiekimo stilius.

Jei tiksliai nežinote, kaip serviruoti stalą ir kas svarbu patiekiant maistą, prisiminkite, kad didelę dalį bendro stalo vaizdo lemia tinkamai išrinkti ir nepriekaištingai išdėlioti indai. Tviskančios prabangos ir išskirtinumo stalui gali suteikti įdomių formų ir spalvų lėkštės, tradicinių įrankių bei stiklinių deriniai.

Skandinaviško minimalizmo dizainu žavinčios lėkštės, vientisų atspalvių įrankiai puikiai derės su natūraliomis, itin paprastomis stiklinėmis ar taurėmis. Rinkitės tokias spalvas, kurios dera su visu Jūsų šventiniu namų interjeru.

 

Įsimintinos taisyklės

Visa tai ant stalo išdėlioti reikėtų vadovaujantis tradicinėmis serviravimo taisyklėmis. Jei nežinote, kaip serviruoti stalą, štai keletas patarimų:

  • Šventinės lėkštės neturėtų užgožti patiekiamo maisto, todėl vertėtų rinktis saikingai puoštas, pastelinių spalvų lėkštes.
  • Stiklo taurės ir stiklinės turėtų būti švarios ir skaidrios, kad svečiai galėtų matyti patiekiamo gėrimo spalvą. Jos pastatomos dešinėje pusėje, virš lėkštės.
  • Įrankius derėtų išdėlioti tradicine jų tvarka: dešinėje lėkštės pusėje padėkite šaukštą ir peilį, atsuktą į lėkštę, o kairėje – šakutę ir servetėlę greta.
  • Gėlės, žvakės ir kiti stalo papuošimai turėtų būti tinkamo dydžio, kad netrukdytų bendrauti.

Tikimės, kad keletas pateiktų serviravimo taisyklių palengvins stalo ruošimą.

Žinome, kaip kartais sunku žengti koja kojon su naujausiomis tendencijomis ir sukurti šventinę nuotaiką taip greitai artėjančioms šventėms. Natūralumu, žemiškais tonais ir skandinavišku minimalizmu alsuojantis šventinis dekoras – tai, kas dabar tikrai madinga. Tikimės, kad keli mūsų pateikti akcentai padės jums nuspręsti, kaip serviruoti stalą šventėms, sukurti džiaugsmingą ir pilnatvės kupiną nuotaiką. Šventę kuriame mes patys, tad įsileiskime į savo namus žaismingumo, artumo gamtai ir pasitikime gražiausius metų vakarus harmonijos ir žėrinčių detalių apsuptyje.