Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip prižiūrėti stalo įrankius?

2019-02-05 15:11:04

Kaip prižiūrėti stalo įrankius?

Norint, kad stalo įrankiai būtų tinkami naudoti ilgus metus, reikia ne tik rinktis kokybiškus gaminius, bet ir tinkamai juos prižiūrėti. Neprižiūrimi įrankiai gali greitai prarasti savo spalvą, ant jų gali atsirasti dėmių ar net rūdžių. Tad ko imtis norint, kad įrankiai atrodytų nepriekaištingai net po daugybės metų?

Nerūdijančio plieno įrankiai 

Nerūdijantis plienas yra pati populiariausia medžiaga, naudojama stalo įrankiams gaminti. Tai – tvirtas, patvarus metalas. Jis pats gaminamas paprastą plieną sumaišius su chromu, kuris apsaugo nuo rūdžių, ir nikeliu, saugančiu nuo rūgščių. Dažniausiai naudojamas lydinys santykiu 18/10 arba 18/8.

Nerūdijančio plieno įrankius prižiūrėti gana paprasta, juos galima drąsiai plauti indaplovėje. Tačiau net ir tokie stalo įrankiai reikalauja priežiūros:

Pavalgę visada nuo įrankių pašalinkite maisto likučius, nes ilgas kontaktas su kai kuriais maisto produktais gali palikti dėmių.

Nelaikykite įrankių vandenyje ar drėgnoje aplinkoje.

Norėdami sugrąžinti blizgesį, naudokite nerūdijančio plieno poliravimo pastą ar miltelius ir švelnią šluostę.

Svarbiausia – reguliari priežiūra, nes įsisenėjusias dėmes, koroziją įveikti gerokai sunkiau.

Paauksuoti ir pasidabruoti įrankiai

Tokie įrankiai – tikra stalo puošmena, tačiau tinkamai nesirūpinant ir jie gali greitai prarasti savo žavesį. 

Nenaudokite ir neplaukite šių įrankių kartu su nerūdijančio plieno gaminiais, nes tarp jų vykstančios cheminės reakcijos gali sukelti koroziją. 

Paauksuotus ir pasidabruotus įrankius galima plauti indaplovėje, tačiau norėdami išvengti dėmių įrankius nušluostykite ir išdžiovinkite patys.

Po valgio nuo įrankių kuo greičiau pašalinkite maisto likučius.

Blizgesiui palaikyti reguliariai naudokite specialią poliravimo pastą ar miltelius ir medžiaginę šluostę.

Laikui bėgant brangesnio metalo sluoksnis gali nusitrinti – jei norite to išvengti, stenkitės laikytis šių taisyklių, valyti įrankius reguliariai.

Sidabriniai įrankiai

Iš sidabro pagaminti stalo įrankiai puikiai papildo net prašmatniausią pietų stalą. Norėdami išvengti dėmių ar kitokių pažeidimų, atminkite, kad:

Po valgio taip pat itin svarbu nuvalyti maisto likučius.

Neplaukite šio tipo įrankių kartu su kitais – taip išvengsite korozijos.

Atsargiai rinkitės poliravimo ir valymo priemones. Naudokite tik tai, ką rekomenduoja įrankių gamintojai ar pardavėjai.

Poliruokite atsargiai, kad nesubraižytumėte ar kitaip nepakenktumėte įrankių paviršiui.

Kaip elgtis, kai įrankiai jau pažeisti?

Neišsigąskite, daugelį dėmių ir rūdžių galima pašalinti. Jeigu ant įrankio atsirado vaivorykštės spalvas primenanti dėmė – išspauskite ant jos citrinos, nuvalykite, ir ji kaipmat pranyks. Kitas dėmes valykite specialiai tam skirtais stalo įrankių valikliais.

Rūdys taip pat nereiškia, kad Jūsų stalo įrankiai staiga tapo nebetinkami naudoti. Pasigaminkite sodos pastos (sumaišykite sodą su nedideliu kiekiu vandens), užtepkite jos ant rūdžių ir atidžiai įtrinkite. Jokiu būdu tam nenaudokite metalinės kempinėlės: taip atsiras dar daugiau įbrėžimų, dėl kurių ir atsirado rūdžių. Tam naudokite plastikinę arba medžiaginę kempinėlę.

Atidi, savalaikė stalo įrankių priežiūra – viskas, ko reikia norint, kad jie patvarumu ir nepriekaištinga išvaizda džiugintų ilgus metus. Rinkitės kokybiškus įrankius ir jų valymo priemones, neskubėkite – juk neretai tokia stalo puošmena tampa tikra relikvija, kurią verta perleisti kitoms kartoms.