Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kepimo indų priežiūra: ką žinoti?

2019-01-16 00:00:00

Kepimo indų priežiūra: ką žinoti?

Gaminti naudojantis orkaite be idealiai tinkančių kepimo indų – tikras vargas. Visgi net brangiausi, kokybiškiausi indai nebus funkcionalūs ir ilgaamžiai, jei tinkamai jų neprižiūrėsite. Jei norite, kad kepimo formos džiugintų ilgus metus, siūlome laikytis kelių jų valymo ir naudojimo principų. Kad būtų patogiau, juos skirstome pagal indo gamybos medžiagą.

Nerūdijančio plieno formos

Nerūdijantis plienas – populiariausias metalas virtuvės indams gaminti. Tikrai kokybiška nerūdijančio plieno kepimo forma gali būti tinkama naudoti ne vieną dešimtį metų. Norint tai užtikrinti vertėtų laikytis šių taisyklių:

  • Norėdami išvengti vandens paliekamų dėmių, formą nusausinkite iš karto po plovimo.
  • Jeigu kepsite šaldytus maisto produktus, pirma leiskite jiems atitirpti. Prieš kepimą nusausinkite juos popieriniu rankšluosčiu. 
  • Prieš plaudami formą leiskite jai atvėsti. Karštą indą apliejus šaltu vandeniu, gali būti nepataisomai pažeistas kepimo formos paviršius (danga). 
  • Naudokite šluostes ir kempines, kurios nebraižytų indo paviršiaus.

Norint nuo nerūdijančio plieno paviršiaus pašalinti dėmes, geriausia naudoti vandenilio peroksido ir kepimo sodos mišinį. Užtepkite jo ant dėmės ir palikite 1–2 valandoms, tada nuvalykite kempine ar šluoste.

Norėdami pašalinti prilipusius maisto likučius, pripildykite formą muiluotu šiltu vandeniu. Leiskite nešvarumams išmirkti ir jie nesunkiai nusivalys.

Aliumininės formos

Aliuminis – tvirtas ir itin gerai šilumą paskirstantis metalas, taip pat dažnai naudojamas kepimo indų gamyboje. Tokių formų priežiūra panaši į nerūdijančio plieno indų, tačiau yra keli esminiai skirtumai, kurių svarbu nepamiršti norint tinkamai jas prižiūrėti:

  • Paprastai aliumininės kepimo formos negali būti plaunamos indaplovėje, tad geriau jas plauti rankomis – nebent kitaip nurodo pats gamintojas.
  • Norėdami geriau apsaugoti indo paviršių, kepdami jį padenkite aliuminio folija ar kepimo popieriumi.

Ant aliuminio formos susidarius dėmėms, jas valyti patariama acto ir kepimo sodos mišiniu. Sumaišykite vienodą kiekį šių medžiagų ir užpilkite ant formos. Įdėkite indą į kriauklę, pripildykite ją karštu vandeniu ir palikite 30-čiai minučių. Tada išpilkite vandenį ir, prieš nuplaudami sodos ir acto mišinį, išvalykite indą šiurkščia kempine. Nuplaukite formą muiluotu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite. 

Silikoninės formos

Silikono formų priežiūra labai paprasta – jas valyti ganėtinai lengva. Prieš įsigyjant ar naudojant patartina žinoti esmines tokios kepimo formos savybes.

  • Maksimali kepimo temperatūra – 200–250 laipsnių. Tikslus skaičius turėtų būti nurodytas ant indo.
  • Nelaikykite formos žemesnėje nei -40 laipsnių temperatūroje.
  • Nenaudokite indo virš atviros ugnies, orkaitėje padėkite ją ant kepimo skardos arba grotelių.
  • Nenaudokite aštrių įrankių, tokių kaip peiliai, nes forma nėra tvirta ir ją lengva pradurti.

Ant silikoninės formos ilgainiui gali susidaryti dėmių. Kad taip nenutiktų, laiku ją išplaukite. Tam taip pat pakaks muiluoto vandens. 

Stiklinės formos

Dėl riebalų, likusių po kepimo, ant stiklinių kepimo indų gali likti rudos spalvos dėmių. Jas nesunkiai nuvalysite muilo ir kepimo sodos mišiniu. Padenkite dugną muilu, ant viršaus užbarstykite sodos, užpilkite karštu vandeniu ir leiskite indui pamirkti apie 15 minučių. Plaudami formą nenaudokite šiurkščių kempinių ar šluosčių, nes jos gali subraižyti paviršių.

Nepamirškite šių patarimų, ir kepimo formos Jus džiugins ne vieną dešimtmetį. Jei kiltų klausimų dėl naujų formų pasirinkimo ar naudojimo ypatumų – nedvejodami teiraukitės indų salono „Žana“ konsultantų. Mielai patarsime tam, kad visi kepiniai būtų sėkmingi!