Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip termosas neleidžia gėrimui atvėsti?

2020-05-05 18:15:52

Kaip termosas neleidžia gėrimui atvėsti?

Termosas – tai indas, kurį tikriausiai yra naudojęs kiekvienas, mėgstantis karštus gėrimus. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad termoso veikimo principas ir sandara labai paprasta: į jį įpilate karšto gėrimo ir šis sulaiko karštį, todėl šiltu skysčiu galite mėgautis net kelias valandas. Visgi, viskas nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Geriausias termo puodelis, kuris maksimaliai išlaiko šilumą ir neleidžia turiniui atvėsti, gaminamas pritaikant specialią technologiją – vakuumo principą. Ar jums įdomu, kaip šis susidaro? Smalsius ir norinčius tai sužinoti kviečiame skaityti toliau.

Termoso veikimo principas

Pastovios temperatūros išlaikymas, kuris būdingas visiems termosams, pasiekiamas tik sustabdžius tris galimus šilumos perdavimo būdus – tai konvekcija, spinduliavimas ir laidumas. Tam, kad karštis keliautų konvekcijos būdu, jis turi sąveikauti su aplinka, jos molekulėmis. Gamybos metu iš tarpo tarp dviejų termoso sluoksnių išsiurbiamas oras, todėl sukuriamas vakuumas. Vakuumas, kaip žinia, yra tiesiog tuščia erdvė, kurioje molekulių praktiškai nėra – tai reiškia, jog viduje esantis skystis ar bet kuri kita šilta medžiaga neturi jokios fzinės sąveikos su išoriniu pasauliu ir dėl to karštis sėkmingai išlaikomas termoso viduje.

Šilumos perdavimas spinduliavimu sustabdomas dėl itin lygių veidrodinių sienelių. Geriausias termo puodelis yra tas, kuris gali puikiai atspindėti šiluminius spindulius ir taip išlaikyti aukštą temperatūrą. Galiausiai, laidumas yra sustabdomas termoreguliacinėmis medžiagomis, kurios iš išorės dengia stiklinį indą.

Kuo skiriasi šiuolaikiniai ir senieji termosai?

Termosų tipai galėtų būti skirstomi į dvi kategorijas. Viena jų – senieji, o kita – naujosios kartos termosai. Įdomu tai, kad senieji, gaminti prieš keliasdešimt metų, buvo šiek tiek paprastesni už šiandien rinkoje galimus įsigyti, mat tada dar nebuvo tokių pažangių technologijų. Anksčiau termosai turėjo iš stiklo pagamintą vidinę sienelę, kuri nesiliesdavo su antrąja, plastmasine. Šie savo funkciją atliko neprastai, tačiau buvo nepatvarūs, juk stiklas – dūžtanti medžiaga.

Geriausias termo puodelis, kurį pavyko sukurti inžinieriams šiandien – tai iš plastiko pagamintas, puikiai temperatūrą išlaikantis indas. Jis pasižymi kur kas geresnėmis izoliacinėmis savybėmis dėl vakuumo technologijos ir, žinoma, yra kelis kartus patvaresnis.

Rinkdamiesi termosą el. parduotuvėje Zana.lt galite būti tikri, kad įsigysite aukštos kokybės, patvarų produktą, kuris jus lydės visose kelionėse! Jeigu ieškote ir daugiau maisto gaminimo ar laikymo reikmenų, indų, viską rasite pas mus – rinkitės nedvejodami.