Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Ketaus keptuvės ir puodo paruošimas naudojimui bei priežiūra

2020-06-01 00:00:00

Ketaus keptuvės ir puodo paruošimas naudojimui bei priežiūra

Įvairūs interneto forumai ir diskusijos gali būti tikras informacijos lobynas ieškantiems patarimų bet kokia tema. Tačiau šie informacijos sklaidos kanalai taip pat parodo, kaip stipriai gali skirtis specialistų, ekspertų nuomonės, teiginiai, kai pradedama į temą gilintis detaliau. Ieškant atsakymo į klausimą, koks yra ketaus puodo ir ketaus keptuvės paruošimas naudojimui, galima rasti labai skirtingų tiesų. Vieni virtuvės šefai teigia, jog linų sėmenų aliejus geriausiai tinka indo apsauginiam sluoksniui sukurti, o kituose šaltiniuose nurodoma, jog tam geriau tinka rapsų aliejus. Net ir orkaitės temperatūra, kurioje reikia šildyti riebalais padengtą ketaus puodą ar keptuvę, nurodoma skirtingai. Taigi, šiame tinklaraščio įraše norime pasidalinti patarimais ir rekomendacijomis, kurios yra ekspertų išmėgintos, patvirtintos bei siūlomos, ir išsamiai atsakyti į klausimą – tai kaip paruošti ketaus keptuvę arba puodą?

 

Kaip paruošti ketaus keptuvę ar puodą naudojimui?

Ketaus, kitaip dar vadinamos špižinės keptuvės paruošimas, gali būti atliekamas keliais skirtingais būdais. Apie tai, kodėl reikalingas specialus ketaus indų paruošimas ir kokie pagrindiniai jo žingsniai, pasakojame toliau tekste.

 

Ketaus keptuvės ir puodo kaitinimas

Ketaus keptuvė arba puodas – tai gaminys iš ypač kieto geležies, anglies ir silicio lydinio. Viena geležis yra itin greitai reaguojanti medžiaga, kuri pradeda rūdyti tiesiog sąveikaudama su drėgnu oru. Jeigu pamėgintumėte ką nors kepti ant niekuo nepadengto geležies paviršiaus, susidurtumėte ne tik su rūdimis, tačiau bet koks maistas iškart priliptų prie indo paviršiaus. Dėl šios priežasties ketaus puodo ar ketaus keptuvės paruošimas naudojimui susijęs su jos pakaitinimu riebaluose.

Ploną riebalų sluoksnį, kuris dengia keptuvės arba puodo paviršių, kaitinant aukštoje temperatūroje, susiformuoja kietas, storas ir itin tvirtas apsauginis ketaus indo sluoksnis, dėl kurio maistas neprilimpa prie jo paviršiaus. Pakaitinti riebalai susijungia su metalo molekulėmis (šis procesas vadinamas polimerizacija) ir šie įgauna plastiko formą. Pakartojus kaitinimą keletą kartų, ketaus keptuvės arba puodo paviršius iš šiurkštaus geležies sluoksnio pavirsta į tamsią, sukietėjusią „odą“, kuri taip apsaugo metalą ir maistą.

 

Kaip tinkamai suformuoti riebalų sluoksnį?

Ne paslaptis, kad daugelis naujų, tiesiai iš gamyklos atkeliavusių ketaus indų yra jau padengti plonu riebalų sluoksniu. Tačiau ekspertai pataria gavus prekę paviršių papildyti dar keletu sluoksnių – taip užtikrintai apsaugosite savo naują virtuvės pagalbininką nuo greito susidėvėjimo ir svylančio maisto bei galėsite juo džiaugtis daug metų.

Toks ketaus puodo arba ketaus keptuvės paruošimas naudojimui yra labai paprastas, tereikia susipažinti su pagrindiniais žingsniais. Norėdami jums palengvinti šį darbą, pristatome išsamią keturių žingsnių instrukciją, kaip paruošti ketaus keptuvę arba puodą.

 

1 žingsnis: išplaukite ir nusausinkite indą

Sunku nuspėti, kaip tiksliai buvo gabenamas jūsų ketaus indas nuo gamyklos iki parduotuvės ir galiausiai – iki jūsų virtuvės. Todėl specialistai teigia, kad ketaus keptuvės arba ketaus puodo paruošimas visų pirma turėtų prasidėti nuo kruopštaus indo išplovimo, o tik tuomet kaitinimo riebaluose. Plaukite jį šiltu vandeniu ir muilu, ir gerai nusausinkite. Kartais ant keptuvės ar puodo paviršiaus net ir po nusausinimo gali likti šiek tiek drėgmės, todėl juos išplovus rekomenduojama palaikyti 1–2 minutes ant atviros ugnies, kol visa drėgmė tiesiog nugaruos.

 

2 žingsnis: ištepkite indo paviršių aliejumi

Kuomet indas jau visiškai sausas, ištepkite jį visą aliejumi – vidų, išorę ir net ketaus rankenėlę (-es). Ekspertai teigia, kad ketaus keptuvės ar ketaus puodo paruošimas naudojimui efektyviausias, kai naudojami nesotieji riebalai (daržovių, kukurūzų, rapsų), kadangi juos kur kas lengviau tolygiai paskirstyti po visą indo plotą. Be to, svarbu paminėti, kad linų sėmenų aliejus padengia keptuvę ar puodą itin greitai, tačiau taip pat greitai jis linkęs ir atsisluoksniuoti nuo paviršiaus, todėl specialistai jo naudoti nerekomenduoja.

 

3 žingsnis: pakaitinkite indą orkaitėje

Aliejumi išteptą indą dėkite į įkaitintą orkaitę ir 30 min. jį šildykite 230 °C laipsnių temperatūroje. Šio proceso metu galite pastebėti, kad jūsų virtuvėje atsirado šiek tiek dūmų, tačiau nesijaudinkite ir nepulkite išjungti orkaitės, nes tai yra visiškai normalu. Tiesiog pasirūpinkite tinkamu vėdinimu. Daugeliui kyla klausimas, kodėl kaitinimui naudojama orkaitė? Tiesa ta, kad joje karštis pasiskirsto tolygiau ir efektyviau, nei naudojant kitus kaitinimo būdus (pavyzdžiui, viryklę).

Dar vienas patarimas: rekomenduojama po kiek laiko indą apversti aukštyn kojomis, kad visas aliejaus perteklius išbėgtų ir jo neliktų ant paviršiaus. Žinoma, tuomet po keptuve ar puodu patieskite foliją ar įstatykite kepimo indą.

 

4 žingsnis: kartokite kaitinimą 3–4 kartus

Ketaus puodo ir ketaus keptuvės paruošimas naudojimui yra šiek tiek laiko reikalaujantis procesas. Tačiau jis užtikrina, kad galėsite ketaus indu naudotis ne vienerius metus be jokių papildomų vargų. Taigi, ištraukus puodą arba keptuvę iš orkaitės, juos reikėtų dar kartą ištepti aliejumi (taip pat, kaip prieš tai) ir vėl įdėti į orkaitę dar trisdešimčiai minučių. Visą tai patariama pakartoti 3–4 kartus tam, kad susidarytų visiškai nelimpanti, itin tvirta danga.

Baigus, leiskite indui atvėsti. Tai viskas – jis jau paruošta naudojimui.

 

Ketaus indo kaitinimas druska

Pirmą kartą naudojamą ketaus indą galima paruošti ir taip:

  • Pirmiausia jį pakaitinkite ant ugnies apie 15–20 min., tol, kol kyla dūmai.
  • Kitas žingsnis – ketaus puodą ar keptuvę kaitinti druska: į atvėsintą indą įberkite 3–4 šaukštus druskos (netinka smulki arba joduota). Tuomet indą vėl įkaitinkite ir, maišydami druską šaukštu, kaitinkite jį dar apie 5 min.
  • Nuimkite puodą ar keptuvę nuo ugnies, išberkite druską ir atvėsinkite.
  • Gerai atvėsusį indą iš išorės ir vidaus gausiai ištepkite saulėgrąžų aliejumi.

Viskas – ketaus indas jau paruoštas naudojimui.

 

Kiek laiko riebalų sluoksnis išlieka?

Kai kurie žmonės yra susidarę įspūdį, kad ketaus indams reikia labai daug specialios, nuolatinės priežiūros. Taip pat sklinda mitai, kad specifinis ketaus keptuvės ir ketaus puodo paruošimas turi būti nuolat kartojamas, kad indas kuo ilgiau išliktų naudojamas. Visa tai nėra tiesa. Viskas, ką jums reikia daryti, kai jau paruošėte savo indą naudojimui – nenustoti jo naudoti toliau.

Kaskart, kai kepate savo ketaus keptuvėje arba puode naudodami bet kokius riebalus, jūs tuo pat metu papildysite paviršių papildomais riebalų sluoksniais. Kai šių sluoksnių bus pakankamas kiekis (tai pasiekiama maždaug po keleto kepimų), inde taip pat galėsite kaitinti rūgščius produktus, tokius kaip pomidorus ar įvairius padažus. Taigi, naudodami puodą ar keptuvę užtikrinsite, kad sluoksnis tiesiog nesuirs.

Kulinarijos ekspertai pataria ketaus keptuvėje arba puode ruošti tokius patiekalus kaip keptą vištieną, riebius kepsnius, kiaušinius ir įvairių daržovių padažus. Net inde kepama kukurūzų duona padės sukurti papildomus riebalų sluoksnius.

 

Ketaus keptuvės ir puodo priežiūra

Ketaus puodo ar ketaus keptuvės priežiūra dažniausiai nėra tokia sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Tereikia žinoti keletą esminių taisyklių.

Visų pirma ketaus induose reikėtų nepalikti paruošto maisto ilgesniam laikui. Iš karto po naudojimo juos reikėtų išvalyti. Prisimintina ir tai, kad ketaus indų negalima plauti indaplovėje, o laikyti juos reikėtų sausoje, gerai vėdinamoje vietoje.

Toliau išsamiai pasakojame apie ketaus keptuvių ir puodų valymą.

 

Ketaus puodo ir keptuvės valymas

Štai kaip turėtų būti atliekamas ketaus puodo arba ketaus keptuvės valymas:;

  • Indą valykite iš karto po naudojimo, kol šis dar karštas arba šiltas. Nemirkykite ir nepalikite jo kriauklėje, nes šis gali surūdyti.
  • Keptuvę arba puodą plaukite rankomis, naudodami karštą vandenį ir kempinę arba kietą šepetį (jei vanduo itin karštas, naudokite žnyples arba mūvėkite pirštines). Nenaudokite indaplovės, muilo ar plieninio šveistuko, nes jie gali pašalinti indo dangą.
  • Tam, kad pašalintumėte prilipusį maistą, ketaus indą šveiskite stambios košerinės druskos ir vandens pasta. Tada jį nuplaukite arba nušluostykite popieriniu rankšluosčiu. Užkietėjusius maisto likučius taip pat galima išlaisvinti ketaus puode ar keptuvėje užvirinus vandenį.
  • Indą kruopščiai nusausinkite rankšluosčiu arba džiovinkite ant viryklės, naudodami silpną ugnį.
  • Puodo ar keptuvės vidų lengvai patepkite augaliniu aliejumi arba ištirpintu sviestu, naudodami šluostę arba popierinį rankšluostį. Taip pat galite patepti ir indo išorę. Tik po to nepamirškite jos nuvalyti, kad pašalintumėte riebalų perteklių.
  • Švarų indą laikykite sausoje vietoje.

Tinkamas ketaus puodo ar ketaus keptuvės valymas padės pasirūpinti jų ilgaamžiškumu.

 

Kodėl svyla ketaus keptuvė?

Pagrindinė priežastis, kodėl svyla ketaus keptuvė, yra per didelė viryklės kaitra, kuomet per daug įkaitęs geležis ima traukti maistą. Svarbu pastebėti, kad tai nėra gaminio defektas.

Tam, kad išvengtumėte maisto svilimo, gamindami maistą ketaus keptuvėje arba puode, kaitrą mažinkite labiau, nei atrodo reikalinga, o esant poreikiui, ją didinkite tik iš lėto.

Verta turėti omenyje, kad ilgainiui naudojant ketaus keptuvę, maistas gali pradėti svilti dėl joje užsilikusių maisto likučių. Tai viena iš priežasčių, kodėl taip svarbu tinkamai prižiūrėti ketaus indus.

 

Nenustokite naudoti

Ketaus puodo ir ketaus keptuvės paruošimas naudojimui turi tik vieną paslaptį – šiuos indus tiesiog reikia reguliariai naudoti! Didžiausia rekomendacija, kuria dalinasi kulinarijos ekspertai, skamba taip: leiskite kuo daugiau laiko virtuvėje ruošdami maistą savo naujoje keptuvėje arba puode ir skirkite jo kur kas mažiau ieškodami informacijos internete, kaip turėtų vykti ketaus puodo arba ketaus keptuvės paruošimas. Tai yra pirmasis ir svarbiausias žingsnis, siekiant pasinaudoti visais ketaus indų privalumais.

 

Kviečiame nieko nelaukti ir įsitikinti ketaus privalumais patiems. Zana.lt el. parduotuvėje rasite žinomų gamintojų produkciją, kuri pasižymi išskirtiniu tvirtumu, kokybe ir ilgaamžiškumu. Stengiamės pasiūlyti sveiko maisto gaminimo alternatyvas, o ketaus keptuvė arba puodas – viena jų. Ne paslaptis, kad troškinimo būdu maiste išsaugosite daugiau vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Naudokite ketaus indus maistą ruošdami ant visų tipų viryklių, įskaitant ir indukcines.