Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Karantinas: kaip ir kur laikyti maisto produktus?

2020-03-19 15:03:32

Karantinas: kaip ir kur laikyti maisto produktus?

Ekstremali situacija dėl koronaviruso privertė daugelį pasaulio ir Lietuvos piliečių sumažinti savo gyvenimo tempą ir prisitaikyti prie naujų sąlygų. Lietuvoje paskelbus karantiną, visi išgirdo žinią, kad mažiausiai 14 dienų turės praleisti namuose. Savaime suprantama, kad pirmojo būtinumo prekė – maistas – tapo daugelio šeimų prioritetu. Planuoti savo valgiaraštį gali būti nelengva, ypač tiems, kurie to nedarė anksčiau, tačiau Zana.lt komanda pasirengusi pasidalinti keletu patarimų, kaip ir kur laikyti maisto produktus, kad jie kuo ilgiau išliktų tinkami vartoti. Sužinosite ne tik apie kokybiškos keptuvės naudą termiškai apdorojant maisto produktus, tačiau ir daugiau vertingų įžvalgų.

Kodėl būtina apdoroti žalius maisto produktus?

Žinoti, kaip tinkamai laikyti žalius maisto produktus, dabar yra svarbu kaip niekada, nes šaldytuvuose, neabejojame, turite nemažai šios rūšies produktų. Žuvyje, pieno produktuose ir mėsoje dėl didelio drėgmės ir baltymų kiekio itin greitai dauginasi mikroorganizmai, kurie gali lemti susirgimus įvairiomis žarnyno ligomis. Pasaulio sveikatos organizacja (PSO) nurodo, jog viena pagrindinių taisyklių norintiems išlikti nepaliestiems ligų – tai tinkamai termiškai apdorotas maistas.

Jeigu nusprendėte gaminti patiekalą iš šaldytų produktų, juos atšildę laikykite šaldytuve, ne aukštesnėje kaip 5 °C temperatūroje. Po atšildymo produktus privaloma perdirbti per 24 valandas. Gilios, aukštos kokybės keptuvės tinka tiek troškinti, tiek skrudinti mėsą, žuvį, kepti kiaušinius. Kuo universalesnį virtuvės „pagalbininką“ turėsite, tuo daugiau maisto apdorojimo būdų galėsite taikyti.

Tinkama temperatūra ir sąlygos

Remiantis PSO duomenimis, tinkamiausia temperatūra bakterijoms daugintis yra nuo 5 °C iki 60 °C, todėl maistą reikėtų laikyti žemesnėje nei 5 °C arba aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje. Karantino laikotarpiu, kai didelį kiekį maisto reikia išlaikyti kuo ilgiau, rekomenduojame naudoti skirtingus konservavimo būdus: džiovinimą, rauginimą, sūdymą. Konservuodami produktus naudokite atskirus indelius, skirtus maisto laikymui.

Bakterijų augimą ir dauginimąsi stabdo šaltis, todėl greičiausiai gendančius produktus, tokius kaip mėsa, žuvis, jūros gėrybės, konditerija ir kitus, laikykite šaldiklyje. Kadangi hermetiniai indeliai pagaminti iš tvirto, grūdinto stiklo, maistą galite laikyti šaldiklyje, kur temperatūra siekia net iki -20 °C. Taip maistas tinkamas valgyti išliks gerokai ilgesnį laiką.

Maisto apdorojimo taisyklės

Maistas laikomas paruoštu ir saugiu valgyti tik tuomet, kai keptuvės viduje besitroškinantis patiekalas pasiekia ne mažesnę kaip 75 °C temperatūrą. Zana.lt internetinėje parduotuvėje galite rasti specialų termometrą su zondu patiekalų vidinei temperatūrai matuoti, kuris yra rekomenduojamas norint įsitikinti maisto vartojimo tinkamumu.

Jeigu atvėsinote karštą patiekalą, jį laikykite šaldytuve, specialiame maisto laikymo inde – taip patiekalas neprisigers kvapų ir nepaveiks kitų tame pačiame šaldytuve esančių maisto produktų skonio. Kadangi antrą kartą termiškai apdorotą maistą reikia suvartoti per 1 valandą, jei patiekalo daug, jį padalinkite lygiomis dalimis ir sudėkite į skirtingus maisto indelius.

Tai yra pagrindinės maisto laikymo taisyklės, kurios gali apsaugoti jus nuo ligų šiuo neramiu karantino laikotarpiu. Žinoma, jeigu maistas – įtartinos išvaizdos ar nuo jo sklinda jam neįprastas, blogas kvapas, tuomet nekepkite ir netroškinkite jo – nepadės nei keptuvės, nei puodai. Kuo skubiau išmeskite tokius produktus ir jokiu būdu jų nevartokite! Linkime išlikti sveikiems.