Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip prižiūrėti nerūdijančio plieno stalo įrankius?

2020-02-26 13:38:55

Kaip prižiūrėti nerūdijančio plieno stalo įrankius?

Stalo įrankiai – šakutės, peiliai, šaukštai ir šaukšteliai – esminės priemonės kiekvienuose namuose. Jie gaminami iš įvairių metalų, visgi populiariausias yra nerūdijantis plienas. Suprantama, kodėl: jie ne tik įperkami daugeliui, bet kartu ir gali būti pritaikomi tiek kasdieniam naudojimui, tiek ypatingoms progoms. Išskirtiniai, žvilgantys stalo įrankių rinkiniai – namų vizitinė kortelė. Tačiau kaip ir kiekvienas daiktas, šios priemonės turi būti adekvačiai prižiūrimos. Tik taip užtikrinimas jų ilgaamžiškumas, išlaikomas tvirtumas, patvarumas ir aštrumas.

Kaip nuvalyti dėmes?

Nerūdijančio plieno įrankiai gaminami iš geležies lydinio, kuriame yra ne mažiau nei 10 % chromo. Dėl šios medžiagos gaunamas stiprus ir tvirtas metalas, atsparus įlinkiams ir deformacijai. Jis taip pat vertinamas dėl atsparumo dėmėms. Visgi ilgainiui metalas gali nublukti, pasimatyti pirštų atspaudai ir atsirasti dėmių. Taip atsitinka dėl nuolatinio kontakto su maistu arba dėl ilgalaikio šilumos poveikio. Tam, kad šios žymės būtų pašalintos, stalo įrankių rinkiniai gali būti valomi keliomis priemonėmis:

  • Actu. Baltame distiliuotame acte esančios rūgštys lengvai išvalo ir nupoliruoja nerūdijančio plieno gaminius. Norėdami pašviesinti blausias vietas, ant švarios šluostės užpilkite acto tirpalo ir švelniai nuvalykite nešvarumus. Patariama šį veiksmą pakartoti, o baigus – nuplauti priemones po karštu vandeniu ir gerai nusausinti rankšluosčiu.
  • Alyvuogių aliejumi. Ant šluostės užpilkite nedidelį kiekį šio aliejaus ir įtrinkite į įrankius. Jis užmaskuos įbrėžimus, pašalins vandens žymes ir nuvalys visus nešvarumus. Nepamirškite gerai juos išplauti bei išdžiovinti.
  • Citrinų sultimis. Citrinų rūgštis pašalina karščio paliktas dėmes ir dryžius. Sudrėkinkite šluostę ir trinkite priemones tol, kol pašalinsite žymes.

Nerūdijančio plieno stalo įrankių rinkiniai nėra visiškai atsparūs dėmėms. Norėdami išvengti bet kokios cheminės žalos ir išlaikyti gerą būklę, skalaukite įrankius po kiekvieno naudojimo.

Kaip plauti šiuos įrankius?

Tokio tipo reikmenis reikia deramai plauti. Tai galima daryti dviem būdais, ir abu reikalauja atidumo. Jei įrankiai plaunami:

  • indaplovėje, peilius dėkite nukreipdami ašmenis į apačią, atskirkite juos nuo šaukštų ir šakučių. Prieš tai visada nuskalaukite šias priemones. Ilgalaikis kontaktas su tam tikrais ingredientais, medžiagomis, pavyzdžiui, druska, actu, kiaušiniais, pomidorais ir specifinėmis rūgštimis, gali pažeisti metalo paviršių, o dėl to gali atsirasti dėmių.
  • rankomis, naudokite skystą muilą ir šiltą vandenį, būtinai išskalaukite muilo likučius. Jie gali išblukinti įrankius. Baigę gerai nusausinkite įrankius minkšta šluoste. Venkite valiklių su citrusiniais vaisiais, nes toks muilas kartu su vandenyje esančiomis mineralinėmis druskomis gali pagreitinti korozijos procesą.

Tinkamai plaunami nerūdijančio plieno stalo įrankių rinkiniai išlieka žvilgantys ilgiau.

Po kiekvieno plovimo iš karto nusausinkite

Ypač atsargiai prižiūrėkite iš šios medžiagos gaminamus peilius. Juose yra didesnis anglies kiekis, todėl tokie įrankiai pasižymi itin aštriais ašmenimis. Tačiau dėl to, jei jie nėra tinkamai išdžiovinami ir laikomi, didėja korozijos rizika. Patariama nepalikti nerūdijančio plieno įrankių mirkti vandenyje, nelaikyti drėgnoje terpėje. Taip išvengsite dėmių atsiradimo, blausumo.

Nerūdijančio plieno stalo įrankiai – puikios priemonės, tinkamos tiek kasdieniam naudojimui, tiek ypatingoms progoms. Tačiau netinkamai prižiūrimi, jie gali prarasti savo žavesį, ilgaamžiškumą. Norėdami išlaikyti šias savybes, deramai plaukite šiuos įrankius, laikykite sausoje, tinkamoje vietoje. Atsiradus dėmėms, įbrėžimams, nebijokite jų pavalyti aukščiau aptartais skysčiais.