Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Taurės gėrimams: kokias taures rinktis?

2018-09-09 20:38:07

Taurės gėrimams: kokias taures rinktis?

Serviruojant stalą gali iškilti įvairių klausimų: į kurias taures pilti vyną, o į kurias šampaną, kokie indai restoranams turėtų būti naudojami ir t. t. Anksčiau tokiais atvejais buvo laikomasi pakankamai griežtų taisyklių, tačiau šiuo metu vis dažniau pasikliaujama tik rekomendacijomis. Taigi, įdomu sužinoti, kokios jos?

Klasikinės keturių rūšių taurės

Gėrimų gamintojai dažnai sukuria ir pasiūlo savo taures, bokalus. Taip gimsta vis naujų formų priemonės. Atsižvelgiant į pokyčius ir sekant naujausiomis tendencijomis, gaminami vis naujesni indai restoranams. Tačiau neatsisakoma ir jau klasika tapusių variantų: lašo, tulpės, cilindro ir piltuvo formos taurių.

Įprastai serviruojant stalą naudojami keturi skirtingi tokio tipo indai: raudonajam [9] bei baltajam vynui [10], vandeniui [4, 16] ir šampanui [3, 7, 17]. Pastaruoju metu pastebima tendencija naudoti universalią taurę, skirtą tiek raudonam, tiek baltam vynui.

Kaip išsirinkti tinkamą?

tautes vynui

Tam, kad išsirinkti restoranui labiausiai tinkančius indus būtų paprasčiau, verta plačiau susipažinti su galimais jų variantais:

  • Siaura taurė burgundiškam vynui [8] užtikrina, kad gėrimo nepasiektų kambario oras, o aromatas neišgaruotų. Tam, kad nuo rankos sklindanti šiluma nepakeistų vyno temperatūros, kojelė turi būti kuo aukštesnė.
  • Raudonam vynui [9] dažniausiai naudojama didžiausia iš taurių. Ją reikėtų laikyti už kojelės viršaus.
  • Baltam vynui [10] skirti indai restoranams yra mažesni, su siaurėjančiu viršumi. Pagrindinė to priežastis – ilgesnis gėrimo aromato išlaikymas. Siekiant nesušildyti vyno, tokią taurę taip pat rekomenduojama laikyti už kojelės. Gėrimo pilama truputį daugiau nei pusė taurės. Jei iš jos geriamas aperityvas, tuomet pripilama tik trečdalis indo. Geriausiu aperityvu specialistai laiko vermutą su ledu, atskiestą vaisių sultimis arba gazuotu vandeniu.
  • Konjako [13] taurės yra pakankamai didelės (150–250 ml tūrio), plačios. Įprastai į jas nepilama daugiau nei 20 ml gėrimo – panašiai tiek, kad taurę paguldžius ant šono, jis neišsilietų.
  • Brendžiui [13] skirta taurė yra siaurėjanti į viršų. Įpylus gėrimo, visų pirma, ją reikėtų pasukti ir tik po to paimti abiem delnais – šitaip brendis atskleidžia savo tikrąjį aromatą ir skonį.
  • Desertiniam vynui [12] naudojami 75–100 ml indai restoranams, kuriuos reikia pripilti iki pusės. Šios taurės taip pat tinka aperityvams ar tirštesniems gėrimams. Jų kojelės yra suktos, primenančios senovinį stilių.
  • Šampano taurės [3, 7, 17,] būna fleitos, tulpės arba dubenėlio formos ir turi aukštą kojelę. Jos pripilamos truputėlį daugiau nei iki pusės. Šampanui skirti tokio tipo indai tinka visiems kokteiliams ir aperityvams su šampanu arba putojančiu vynu.
  • Degtinė [15], stiprios trauktinės geriamos iš taurelių arba mažų stiklinaičių. Jų tūris svyruoja nuo 20 iki 50 ml. Įprastai gėrimo pilama daugiau nei du trečdaliai indo.
  • Likerio [1, 18] taurelės panašios į degtinės, tik šiek tiek didesnės. Gali turėti ir neaukštą kojelę. Tokie indai restoranams tinka ir desertiniam vynui ar vaisiniams spiritiniams gėrimams patiekti.
  • Kokteiliai ir martinis [19, 20] pilami į platėjančias piltuvo formos taures.

Taigi, skirtingų rūšių taurių – išties daugybė. Kiekviena jų pasižymi savitu dizainu ir yra sukurta taip, kad kuo geriau atskleistų gėrimo skonį.

Kai kurie indai – pakankamai universalūs

Vyno taurės krašteliai būna plonesnio stiklo – taip lengviau pajusti tikrąjį gėrimo skonį. 200–250 ml talpos indai gali būti bet kokios formos. Dažnai jie naudojami vandeniui ir gaiviesiems gėrimams, kartais – kokteiliams patiekti. Didelės siauros stiklinės tinka vaisių sulčių arba pieno kokteiliams. Į dideles stiklines storu dugnu, kurių tūris 200–250 ml, vertėtų pilti džiną su toniku, pieno kokteilius. Rygos balzamas gali būti geriamas netgi iš arbatos puodelio. Šį gėrimą populiaru maišyti su karštomis arba šaltomis juodųjų serbentų sultimis.

Domina taurės ar kiti indai restoranams? Plačiame el. parduotuvės Zana.lt asortimente galite rasti didelį jų pasirinkimą. Pasirūpinkite, kad jūsų serviruotas stalas išsiskirtų elegancija ir nepaliktų nei vieno abejingo.