Indai biriems produktams: kaip išsirinkti?
2020-03-12 20:11:45
Namuose visada būna tokių produktų kaip kruopos, sėklos, grūdai, makaronai, miltai ar kava. Kokiuose indeliuose šiuos produktus reikėtų laikyti – stikliniuose, o gal metaliniuose ar keraminiuose? Yra keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.
Sandarumas
Tai – viena svarbiausių indo savybių. Netinkamai laikomos kruopos apkarsta, kava praranda aromatą, cukrus ir druska iš birių virsta gabalais. Stiklinių ir keraminių indų dangteliai arba kamščiai sandarinami keliais būdais: specialia guma, silikonu arba plastiku. Anksčiau ar vėliau visos šios medžiagos suplyšta, sutrūkinėja arba susitraukia.
Pati patvariausia – silikonas. Gana sandariai stikliniai indai užkemšami mediniais kamščiais, tačiau, jeigu jie pagaminti iš nekokybiškos medienos, gana greitai praranda formą, įskyla (kaip tik dėl to jūsų dėmesį turėtų patraukti indai internetu, kurių gamintojas ir kilmė aiškūs, žinomi).
Jeigu norite indus uždaryti kuo sandariau (kad į vidų nepatektų nei oro, nei drėgmės), paieškokite tokių, kurių dangteliai užsukami arba turi metalinius užraktus. Indelius dažnai renkamės tokius, kurie mums tiktų prie virtuvės interjero, ten vyraujančių medžiagų. Tačiau verta atkreipti dėmesį ir į kitas jų savybes.
Metaliniai
Nerūdijančio plieno indeliai brangesni, tačiau tarnauja ilgiau nei pagaminti iš lakštinio plieno. Jie paprastai uždengiami tokios pat medžiagos dangteliais ir nesandarinami guma ar silikonu (tačiau ir be šių medžiagų gerai priglunda prie indelio kraštų).
Iš lakštinio plieno pagamintose dėžutėse paprastai laikoma kava ir arbata, tačiau kartais suberiamos ir vaistažolės, laikomi džiovinti grybai ir kt. Jos – nebrangios, lengvos, puošnios (būna ir vienspalvių, ir išmargintų piešiniais, raštais), tačiau greitai deformuojasi, gali surūdyti, ypač jei spintelėse kaupiasi drėgmė.
Nerūdijančio plieno indai internetu turi nemažai privalumų. Jie:
- nerūdija;
- nesilanksto;
- yra lengvai plaunami, nes neturi sudūrimo siūlių, kuriose renkasi nešvarumai;
- puikiai atrodo modernioje virtuvėje ant stalo ar atviroje lentynoje, nes harmoniškai susilieja su interjeru.
Plastikiniai
Tokių indelių pasiūla bene didžiausia: rasite ir su užspaudžiamais, ir su užsukamais dangteliais bei kamščiais, aukštų, žemų, apvalių ir keturkampių, skaidrių ir pagamintų iš matinio plastiko, minkštų ir tvirtų.
Jeigu biriems produktams skirti indai internetu jus sudomino ir nutarsite įsigyti, nepirkite pačių pigiausių – jie gali būti pagaminti iš nekokybiškų medžiagų. Tokie indai greitai susibraižys, patamsės, susiteps (plastikinį paviršių sunku švariai nuvalyti). Be to, pigūs plastikiniai indeliai gali skleisti nemalonų kvapą, kuris įsigers ir į maisto produktus. Garsių gamintojų indeliai – kokybiški, bet brangūs. Atsižvelgiant į dydį, jie gali kainuoti iki 10 eurų. Prieš pirkdami:
- Būtinai pasidomėkite, ar plastikinius indelius galima plauti indaplovėje arba karštu vandeniu, cheminėmis priemonėmis, kokius produktus juose tinka laikyti, kokių ne ir t. t.
- Jeigu turite daug maisto atsargų, atkreipkite dėmesį, ar indelius patogu sudėti vieną ant kito: taip jų daugiau tilps į spintelę.
- Taip pat atkreipkite dėmesį, ar jų dangteliai atsidaro iš abiejų pusių. Šiais labai patogu naudotis.
Keraminiai
Tokiuose induose galima laikyti įvairius sausus produktus: cukrų, druską, kavą, arbatą, vaistažoles. Jie puošnūs, dauguma sandarūs, tačiau greitai sudūžta, nuskyla jų dangtelių kampai, todėl šiuos indus reikėtų labiau saugoti.
Stikliniai
Juose galima laikyti bet kokius birius produktus: ir miltus, ir kruopas, ir kavą, taip pat suberti saldainius, pirktus ar pačių iškeptus sausainius, sudėti pyrago gabalėlius. Šie indai internetu yra įvairių dydžių ir formų, su mediniais, plastikiniais ar stikliniais dangteliais bei kamščiais. Didžiausi šių indelių privalumai yra šie:
Stiklas turi nemažai savybių, kuriomis kitos medžiagos (metalas, plastikas) nepasižymi: pirmiausia, liesdamasis su maisto produktais jis visiškai nereaguoja, nekinta ir neišskiria į produktą jokių medžiagų. Jis nelaidus dujoms, kvapams. Du pagrindiniai trūkumai: stikliniai indai daug sveria ir dūžta (jeigu pagaminti iš negrūdinto ar plonesnio stiklo).
Stikliniuose induose supilti ryžiai, makaronai ar kiti produktai persišviečia ir gražiai atrodo, todėl juos galima laikyti atvirai, ne spintelėse. Be to, juos lengva išplauti – karštu vandeniu su indų plovikliu ar indaplovėje (etiketėje turi būti nurodyta, kaip indą prižiūrėti).
Visi indai internetu (keraminiai, metaliniai, plastikiniai, stikliniai), kurie skirti sąlyčiui su maistu, turi būti pažymėti šakutės ir taurės ženklu arba jo etiketėje turėtų būti užrašyta, kad indas tinkamas sąlyčiui su maistu. Tokių indų sudedamosios dalys higieniškai įvertintos Respublikiniame mitybos centre.
Deja, vis dar galima rasti indų, ant kurių nėra jokių užrašų. Kilus įtarimui, pasiklauskite pardavėjų, ar jie turi dokumentus arba higienos pažymą, įrodančią, kad indai ištirti ir tinka maistui.
- Ankstesnė naujiena Kepimo formos: kuri labiausiai tinka jums?
- Visos naujienos
- Kita naujiena Taurės gėrimams: kokias taures rinktis?