Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Ką žinoti renkant stalo įrankius dovanai?

2019-03-15 09:32:00

Ką žinoti renkant stalo įrankius dovanai?

Dovanų parinkimas sukaktims bei kitoms svarbioms progoms kartais gali būti nelengvas. Jeigu norite, kad dovaną gaunantis asmuo ja džiaugtųsi ir neabejotinai rastų jai vietą savo namuose, reikia atsižvelgti ne tik į pomėgius, bet ir į tai, kas jau turima. Visgi yra universalių, naudingų ir praktiškų dovanų, o stalo įrankių rinkiniai – viena iš jų. Trumpai apžvelgsime, kaip parinkti tokią dovaną, kuri pateisintų visus adresato lūkesčius.

Koks dovaną gausiančio žmogaus gyvenimo būdas ir charakteris?

Nepadarykite didžiausios klaidos – nemanykite, kad tai, kas atrodo patrauklu Jums, turi patikti ir dovanos gavėjui. Atsižvelgti į šį kriterijų būtina prieš renkant bet kokią dovaną. Jeigu žinote, kad adresatas mėgsta, kai visi stalo įrankiai yra iš vieno komplekto ir dera tarpusavyje, padovanoti skirtingus įrankius būtų labai rizikinga. Taip pat įsitikinkite, ar adresato namuose vyrauja klasikinis, modernus ar eklektiškas stilius. Tai nulems ne tik įrankių estetiką, bet ir formą, o neįprastų proporcijų stalo įrankiai, bent jau pradžioje, gali būti ne itin patogūs naudotis. Tikėtina, kad tokie stalo įrankių rinkiniai tiesiog giliai tūnos stalčiuje ar spintelėje.

Kiekvienam valgiui – savas įrankis

Įdomus faktas – karalienės Viktorijos valdymo laikais stalai būdavo tiesiog nukrauti stalo įrankiais, skirtais gausybei skirtingų valgių. Šiandien situacija yra kitokia ir stalo įrankių naudojame gerokai mažiau, tačiau jie vis tiek yra suskirstyti atsižvelgiant į valgio etapus ir pačius valgius. Galite dovanoti įrankius, skirtus tik desertui arba pagrindiniam patiekalui. Jeigu vieno bendro komplekto neužtenka, dėmesio verti atskiri šaukštų, šakučių bei peilių rinkiniai. 

Be to, svarbu ir tai, ar įrankiai bus naudojami kasdien, ar tik ypatingų progų metu. Kasdienai skirti stalo įrankių rinkiniai yra ilgaamžiai ir patvarūs, tačiau neatrodys itin puošniai ant šventinio stalo, o pernelyg puošnūs įrankiai valgant kasdienius pusryčius taip pat atrodys lyg nesavoje vietoje.     

Kokiomis savybėmis pasižymi įrankiai?

Medžiaga, iš kurios pagaminti įrankiai, turi didelę reikšmę jų ilgaamžiškumui, svoriui, patogumui ir kokybei. Nerūdijančio plieno įrankiai – puikus kokybės, patvarumo ir kainos derinys. Ieškodami šių įrankių atkreipkite dėmesį į keletą skaičių, kurie nurodo keletą svarbių sudėtinių dalių. Priimta, jog geriausios kokybės nerūdijančio plieno įrankiai žymimi 18/10. Skaičius 18 reiškia, kad sudėtyje yra būtent tiek procentų chromo, kuris įrankius paverčia atsparius korozijai. 10 – procentai sudėtyje esančio nikelio, prisidedančio prie antikorozinių savybių ir suteikiančio įrankiams didesnį spindesį. Nerūdijančio plieno stalo įrankių rinkiniai pasirenkami bene dažniausiai dėl lengvos priežiūros, atsparumo rūdims, nedidelio svorio ir ilgaamžiškumo. 

Neprašaukite pasirinkdami kiekį

Jeigu dovanos adresatas gyvena su gausia šeima, vertėtų rinktis didelį įrankių rinkinį, sudarytą iš pakankamo kiekio skirtingų dalių. Nepamirškite, kad įrankių visuomet vertėtų turėti atsargoje, jei netikėtai atvyktų svečiai. Mažesnei šeimai atitinkamai užteks ne tokio gausaus rinkinio, todėl gerai apskaičiuokite galimą poreikį. Jei nesate visiškai tikri dėl kiekio, tuomet geriau dovanoti kiek didesnį rinkinį, nei galvojate – juk geriau turėti daugiau nei pritrūkti.   

Kad ir ką išsirinktumėte, neskubėkite iškart įsigyti. Apsvarstykite, įvertinkite visus aukščiau minėtus kriterijus, pasverkite privalumus ir trūkumus. Stalo įrankių rinkiniai, tikėtina, bus naudojami ilgą laiką, todėl rinkitės tik tokius, kurie tiek estetiškai, tiek funkciškai geriausiai atitiks adresato poreikius.