Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Velykos artėja: pasirūpinkite dekoru iš anksto

2019-03-27 11:24:00

Velykos artėja: pasirūpinkite dekoru iš anksto

Artėja didžiausia ir gražiausia pavasario šventė – Velykos. Jos simbolizuoja ne tik gamtos, bet ir savitą žmogaus atgimimą, skatina apsivalyti, susitelkti. Todėl prieš Velykas stengiamasi susitvarkyti namus ir aplinką, šiek tiek atsinaujinti. Tai pasiekti, žinoma, įmanoma įvairiais skirtingais būdais, todėl viskas priklauso nuo Jūsų poreikių ir fantazijos. Puikus būdas subtiliems pokyčiams ant Velykų stalo – išvaizdžios ir žaismingos kepimo formos, kurias naudosite skaniausiems šventiniams kepiniams. Tačiau kaip išsirinkti ne tik estetišką, bet ir naudingą indą kepimui? Padėsime Jums išspręsti šią dilemą.

Ką ketinate kepti? 

Į šį elementarų klausimą atsakyti turi kiekvienas virtuvės šeimininkas. Kad ir kaip norėtųsi, nėra vieno indo viskam, tad skirtingiems kepiniams bus reikalingos specifinės formos. Pavyzdžiui, daugelio pamėgtus keksiukus galima kepti mažose popierinėse formelėse arba, jei norite didesnių, tam tiks vientisa forma, į kurią tilps tam tikras skaičius keksiukų. Indo dydis ir forma, savaime suprantama, turės didelę įtaką galutinei patiekalo išvaizdai (per dideliame inde kepinys sukris, o per mažame gali smarkiai apdegti kraštai), tačiau svarbu yra ne tik tai – kepimo formos medžiaga taip pat yra labai reikšminga. 

Žinokite skirtingų medžiagų savybes

Tai, iš kokios medžiagos yra pagamintas indas, nulemia kepinių tekstūrą, laiką, per kurį įmanoma pagaminti patiekalą, ir netgi skonį. Trumpai apžvelgsime, kokiomis savybėmis pasižymi dažniausiai naudojamos medžiagos kepimo indams.

  • Specialiai apdorotas plienas. Iš apdoroto plieno, jo lydinių pagaminti indai puikia praleidžia karštį ir pakankamai greitai atvėsta, šiluma juose pasiskirsto tolygiai po visą paviršių. Tokie indai puikiai tinka pyragams, sausainiams kepti.
  • Aliuminis. Jis žinomas kaip puikus karščio laidininkas, todėl greičiau įkaista ir ilgiau išlaiko šilumą. Formoms gaminti dažnai naudojamas anoduotas aliuminis, kurio paviršius yra atsparesnis įbrėžimams ir kitiems pažeidimams.
  • Nerūdijantis plienas. Iš jo pagamintos kepimo formos yra ypač tvirtos, atsparios korozijai ir rūdims. Tačiau ši medžiaga nėra tokia gera šilumos laidininkė. Problema dažnai lengvai išsprendžiama papildomomis dangomis. 
  • Silikonas. Tokie indai tampa ypač populiarūs dėl to, kad prie jų neprilimpa maistas, jos atrodo žaviai ir yra įvairiausių formų. Silikonui reikia daugiau laiko, kad jis įkaistų, tačiau tai leidžia patogiai kepti greitai iškepamus patiekalus – keksiukus, duoną.
  • Stiklas ir keramika. Stikliniai indai atrodo stilingai ir patraukliai, tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad stiklas kaupia šilumą ir jam reikia daug laiko, kad įkaistų iki reikiamos temperatūros, o pati šiluma nepasiskirsto itin tolygiai. Tačiau po to ji išlaikoma ilgiau už metalo gaminius. Stiklinės kepimo formos nerūdija, nepakeičia kepinio skonio, be to, patogu pažiūrėti, kaip kepa gaminys.

Rinkdamiesi indus kepimui būtinai atsižvelkite į jų gamybos medžiagą. Kiekviena turi savų trūkumų ir privalumų, tad gerai apgalvokite, kurie kriterijai Jums yra svarbiausi. 

Numatykite, kaip atrodys stalas

Kaip minėjome, tinkamai parinkta kepimo forma turės reikšmės ne tik gaminio, bet ir bendrai stalo estetikai. Jei norite, kad Velykų stalas atrodytų išties įspūdingai, parinkite ryškių spalvų, neįprastų formų (žinoma, jei kepinys tai leidžia) ar elegantiškus indus, įrankius, kurie sukurs išskirtinę estetiką ir taps tikra stalo puošmena. Ne paslaptis ir tai, kad patraukliai patiektas maistas sužadina apetitą dar labiau, todėl kepimo formos padės dar labiau sustiprinti įspūdį.