Grįžti atgal
Visos Kategorijos

10 tiesų apie garų puodus

2019-04-26 00:00:00

10 tiesų apie garų puodus

Sveika gyvensena turėtų būti kiekvieno žmogaus gyvenimo dalimi. Gerai savijautai ir sveikatai palaikyti ypač svarbi mityba. „Esi tai, ką valgai“ – turbūt daugeliui iš mūsų teko girdėti šį posakį, ir jame yra nemažai tiesos. Jeigu norite būti žvalūs ir sveikesni, turite atidžiai rinktis tai, kuo maitinatės. Didelę reikšmę turi ne tik maistas, bet ir jo paruošimo būdas. Garų puodas suteikia galimybę maistą gaminti lengvai ir sveikai, tačiau tai – ne viskas, ką ši priemonė gali pasiūlyti. Pateikiame 10 išbandytų ir patvirtintų tiesų apie šį puikų virtuvės reikmenį.

1. Gaminimui nereikalingas aliejus

Aliejus – ne tik organizmui žalingų riebalų šaltinis. Maisto kepimo metu naudojant nerafinuotą aliejų išsiskiria kancerogeninės medžiagos, apie kurių potencialią grėsmę žino turbūt kiekvienas. Be to, gaminant aliejuje pasikeičia patiekalo skonis ir tekstūra: jis prisigeria riebalų, praranda tikrąjį skonį ir aromatą, subliūkšta. Maistas, gaminamas garuose, išlaiko savo formą, skonį ir sultingumą.

2. Maistas neperkepa ir neapskrunda

Dar viena puiki savybė, kuria pasižymi garų puodas, yra ta, jog maistas jame neprisvyla, neprikepa ir netampa pernelyg apskrudęs. Ir nors apskrudęs maistas atrodo itin viliojančiai, jis, deja, neturi daug naudos.

3. Lengviau palaikyti tvarką virtuvėje

Net ir geriausiems kulinarams ne visuomet pavyksta išvengti kepimo riebaluose sukeltos netvarkos virtuvėje. Prikepę riebalai yra tikras košmaras plaunant keptuves, pridžiūvusias jų dėmes sunku nuvalyti nuo spintelių, viryklės ar šalia esančių indų. Maistą ruošdami garuose visiškai išvengsite šių problemų.

4. Sutaupysite laiko

Gaminimas garuose yra ne tik efektyvus, bet ir taupantis laiką. Jau minėjome, kad išvengsite didžiosios dalies virtuvės valymo darbų po valgio ruošos, tačiau gaminimą palengvina dar ir tai, jog, priešingai nei keptuvėje, maisto nereikia nuolat vartyti ar maišyti. Garų puodas neleis maistui pridegti, tad nereikės nuolat jo prižiūrėti, o vietoje to galėsite skirti laiko norimai veiklai.

5. Gamybos metu išlaikomi vitaminai ir mineralai

Nemaža dalis organizmui naudingų vitaminų ir mineralų yra prarandama gaminant įprastais metodais. Garuose ruošiamas maistas išsaugo svarbiausias maistingąsias medžiagas ir mineralus, todėl būsite tikri, kad gaunate visą įmanomą maisto naudą.

6. Galite gaminti kelis patiekalus vienu metu

Įprastai žmonės linkę manyti, kad garų puode įmanoma gaminti tik vieną patiekalą, tačiau iš tiesų jame galima greitai ir kokybiškai paruošti kelis patiekalus vienu metu. Tereikia juos uždėti vieną ant kito ir leisti garams veikti. Patiekalai nesugers skirtingų aromatų ir taip pat sugaišite mažiau laiko.

7. Garų puodas tinkamas maistui pašildyti

Šis puodas naudingas ne tik patiekalams paruošti, bet ir pašildyti. Turite nuo vakar užsilikusio maisto? Garų puode jis ne tik pašils, bet ir nesudžius, netaps kietas ir sunkiai kramtomas, kas neretai nutinka šildant patiekalus mikrobangų krosnelėje ar keptuvėje.

8. Puikus būdas ruošti maistą kūdikiams

Garuose gaminamų patiekalų maistinė vertė yra aukštesnė, todėl toks būdas ypač tinkamas kūdikių maistui. Virkite daržoves ar vaisius garuose, kol jie suminkštės ir tuomet viską sutrinkite naudodami smulkintuvą – taip gausite skanias ir maistingas košeles.

9. Garuose įmanoma ruošti įvairius patiekalus

Vis dar manoma, kad garų puodas labiausiai tinka tik daržovėms ar žuviai gaminti. Tiesa ta, jog šiame inde galėsite paruošti burnoje kone tirpstančią mėsą, kiaušinius ir net birius maisto produktus: įvairias košes, ryžius, grikius.

10. Sumažinamas cholesterolis

Garuose ruošiant mėsos gaminius, garai iš jų pašalina nemažą dalį riebalų, o kepimas turi atvirkštinį efektą – riebalus kepa kartu su mėsa. Mažesnis riebalų kiekis mėsą paverčia ne tokia kaloringa, ji tampa sultingesnė, minkštesnė.

Jei norite gaminti sveikiau, tačiau nežinote, nuo ko pradėti, išbandykite maisto ruošimą naudojant garų puodą. Ši priemonė padės pakeisti požiūrį į gaminimą ir pagerinti mitybos įpročius. Garų puodas sulaužo į šipulius mitą, jog sveikas maistas negali būti gardus.