Grįžti atgal
Visos Kategorijos

5 patarimai atliekų rūšiavimui namuose

2019-05-21 11:43:26

5 patarimai atliekų rūšiavimui namuose

Rūšiavimas ir atliekų perdirbimas pamažu tampa ne pasirinkimu, o neišvengiama realybe. Aplinkos tarša šiandien yra viena didžiausių per visą žmonijos istoriją, tad būtina imtis priemonių, kad visi kolektyviai gyventume švaresnėje, sveikesnėje aplinkoje ir prisidėtume prie gamtos saugojimo. Šiuo žingsniu jau žengia nemažai įmonių, gausiai naudojančių perdirbamas medžiagas ir efektyvesnes technologijas. Nesate tikri, koks galėtų būti Jūsų indėlis šiame procese? Žemiau – 5 patarimai, kurie padės lengviau rūšiuoti atliekas namuose.

1. Nuspręskite, kokias atliekas norėsite rūšiuoti

Idealiu atveju, Jums turėtų būti reikalingos 5 šiukšliadėžės rūšiavimui: po vieną buitinėms atliekoms, popieriui ir kartonui, stiklui, tarai ir, žinoma, plastikui. Visgi neskubėkite – pirmiau vertėtų pasidomėti, ar visos šios atliekos gali būti išvežtos atskirai, ar yra joms skirti konteineriai Jūsų kaimynystėje. Jeigu jų nėra, pasiteiraukite savivaldybės atstovų, kokios būtų rūšiavimo galimybės ir kur arčiausiai būtų galima rasti tinkamas šiukšlių dėžes rūšiuojamiems produktams. Jeigu, pavyzdžiui, neturite ar nenaudojate daug metalo gaminių, galite neskirti atskiros šiukšlių dėžės šioms atliekoms.

2. Pasidomėkite atliekų paruošimu rūšiavimui

Rūšiavimas – sveikintinas ir reikalingas žingsnis, tačiau perdirbami produktai turi būti kaupiami ir rūšiuojami atsakingai. Jeigu norite rūšiuoti tinkamai, pravartu žinoti tam tikrus aspektus:

·     išteptas, riebaluotas popierius ar kartonas jau nėra tinkamas perdirbimui, tad jo negalima dėti į rūšiavimui skirtas šiukšlines;

·      šiukšliadėžės rūšiavimui dėl šios priežasties turėtų būti reguliariai valomos ir švarios – tai svarbu ne tik namų higienai užtikrinti, bet ir produktų tinkamumui perdirbti išlaikyti;

·     įdėmiai apžiūrėkite pakuotes: ant jų turėtų būti pažymėtas perdirbimo simbolis. Jeigu šios žymės nėra, vadinasi, gaminys nėra tinkamas perdirbimui;

·      kartoninės bei plastikinės pakuotės, skirtos produktus laikyti šaldytuve ar šaldiklyje, dažnai pagamintos naudojant chemines priemaišas, kurios neleidžia jų perdirbti. Šių pakuočių skiriamasis bruožas – lygus, tarsi vašku padengtas paviršius;

·      kai kurie plastikiniai maišeliai taip pat ne visuomet gali būti perdirbami, todėl juos geriau kaupti atskirai ir nemesti į bendrą plastiko konteinerį.

Kad šiukšliadėžės rūšiavimui dugne neatsidurtų netinkamos atliekos, atrinkdami jas atkreipkite dėmesį į šias detales. Iš dalies jos gali pasirodyti keistos ir neturinčios jokios įtakos (juk popierius yra popierius, ar ne?), tačiau iš tiesų yra kiek kitaip. Vien gerų norų, deja, nepakaks – teks atkreipti dėmesį į tai, ką ir kur metate.

3. Pasirinkite patogią šiukšliadėžių laikymo vietą

Jei norite lengvai ir patogiai atsikratyti šiukšlėmis, nuspręskite, kur laikysite šiukšlines namuose. Įprastai daugiausiai šiukšlių susikaupia virtuvėje, todėl nemažai žmonių renkasi šiukšliadėžes statyti spintelėje po kriaukle ar stalčiuose. Konkreti jų vieta ir šiukšlinių dydis priklauso nuo gyvenančių žmonių skaičiaus ir suvartojamo produktų kiekio, todėl tinkamai įvertinkite šiuos kriterijus. Šiukšliadėžės rūšiavimui gali būti išskirstytos ir keliose vietose, pavyzdžiui, maisto atliekas, plastiko ir stiklo gaminius galite mesti virtuvėje, o popierių – darbo kambaryje.

4. Įsigykite tinkamas šiukšliadėžes ir pasirūpinkite jų priežiūra

Kai kurios atliekos užima daugiau vietos už kitas, todėl joms reikės arba didesnių šiukšliadėžių, arba jas tuštinti teks gerokai dažniau. Popieriaus gaminiai įprastai užima mažiausiai vietos, nes juos įmanoma nesunkiai sulankstyti. Atsižvelkite į tai rinkdamiesi šiukšlines: kokio tūrio, formos ar spalvos priemonių Jums reikės.

Galite įsigyti skirtingų spalvų šiukšlines, kurias naudodami rūšiuosite atliekas: mėlyną paskirti popieriui, geltoną stiklui ir panašiai. Ypač naudingas sprendimas norintiems rūšiuoti ir kartu išlaikyti nepriekaištingą interjero estetiką – specialios šiukšliadėžės rūšiavimui, kurios viename stilingame korpuse talpina tris išimamas šiukšlines skirtingoms atliekoms. Nepamirškite laiku keisti maišų ir jų valyti, o norėdami išvengti nemalonaus kvapo rinkitės įvairius kvapiklius.

5. Elkitės atsakingai, tačiau žaismingai

Jeigu namuose ankšta, tai dar nereiškia, kad rūšiavimui vietos nėra – tereikia truputėlio fantazijos ir kūrybiškumo. Galite rinktis pakabinamus maišus ant stovelių, išnaudoti erdvę balkone, sandėliuke. Pastarosios vietos ypač tinka tokiu atveju, jei nenorite, kad rūšiuojamos atliekos būtų akivaizdžiai matomos.

Nepamirškite į rūšiavimą įtraukti ir mažųjų namų gyventojų, kurie, matydami gerą pavyzdį, juo patys vadovausis ateityje. Kad jiems būtų paprasčiau ir įdomiau, šiukšliadėžės rūšiavimui galėtų būti pažymėtos žaismingais piešiniais ar simboliais. Kai kuriuos gaminius, pavyzdžiui, butelius ar dėžutes panaudokite kaip namų apyvokos ar netgi dekoro reikmenis.

Rūšiavimas – atsakingas, tačiau daug naudos teikiantis veiksmas, kuris kartu yra ir vienu tiesiausių kelių į mažesnę gamtos taršą. Idėjų, kaip tai atlikti stilingai ir efektyviai, šiandien yra pakankamai – belieka tik jomis pasinaudoti ir džiaugtis savo indėliu.