Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Ką reikia daryti, kad keptuvės tarnautų ilgiau

2020-03-09 22:37:15

Ką reikia daryti, kad keptuvės tarnautų ilgiau

Tikriausiai kiekvienas, nusipirkęs naują daiktą, svajoja apie ilgą jo tarnavimo laiką. Tačiau svajonės čia nepadės. Kiek tarnaus naujas daiktas, o šiuo atveju – keptuvė, priklauso nuo to, kaip ją prižiūrėsite. Taigi, kviečiame susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis, kaip naudoti ir prižiūrėti šį vieną pagrindinių maisto gaminimo įrankių.

Kaip pižiūrėti keptuves

Pirmieji žingsniai po pirkimo

Parsinešę naują keptuvę, pirmiausia ją išplaukite ir sausai iššluostykite. Po to patepkite keptuvės vidinę dalį aliejumi ar riebalais, perskalaukite vandeniu ir išdžiovinkite.

Kaip teisingai kepti?

Ruošiamą maistą kepkite ant silpnos ugnies. Taip neperkaitinsite paviršiaus bei taupysite energiją. Tuo atveju, kai maisto gamybai reikalinga stipresnė ugnis, keptuvę kaitinkite tik keletą minučių. Taip pasieksite geriausių kulinarinių rezultatų ir neperkaitinsite keptuvės. Keptuvės perkaitinimas gali pažeisti apsauginį neprisvylančios dangos sluoksnį, tad ruošiamas maistas gali imti svilti, prikepti. Taip pat niekada nepalikite tuščios keptuvės ant ugnies.

Kokius virtuvės įrankius naudoti?

Kepimui geriau naudokite tik medinius ar plastikinius virtuvės įrankius, kurie nebraižo ir kitaip negadina paviršiaus, bei pasistenkite ant jo nepjaustyti maisto. Taip nuo įbrėžimų apsaugosite dangą. Šio patarimo galite nesilaikyti tuomet, jeigu gamintojas leidžia naudoti metalinius įrankius.

Kaip tinkamai plauti?

Kaskart po maisto ruošos išplaukite keptuvę šiltu vandeniu su indų plovikliu. Plovimui nenaudokite vielinės kempinės ar abrazyvinių miltelių. Geriausia plovimui naudoti medžiaginę kempinę ar plastikinį šepetį.

Ir svarbiausia – niekada nekiškite karštos keptuvės po šaltu vandeniu. Staigus temperatūrų skirtumas gali deformuoti dugną. Tuomet keptuvė kais netolygiai ir beliks tik pasvajoti apie neprisvilusią vakarienę.

Skirtingų keptuvių tipų priežiūra

Kai jau žinote esmines priežiūros ir naudojimo taisykles, vertėtų įsigilinti ir į skirtingus keptuvių tipus. Šie yra:

  • ketaus,
  • aliuminio.

Svarbu tai, jog ketaus keptuvių nerekomenduojama valyti šiuolaikinėmis priemonėmis – indą panaudojus, tiesiog reikėtų pakaitinti ant ugnies ir nuplauti šiltu vandeniu. Nušluostę keptuvę, patepkite ją aliejumi. Svarbu žinoti, kad šioje keptuvėje geriau nelaikyti maisto, nes ji gali pradėti rūdyti.

Aliuminio keptuvės yra itin lengvos ir greitai įkaistančios. Jose maistą visuomet reikėtų maišyti medine mentele, kad nebūtų pažeistas jų paviršius. Prisiminkite, kad indų negalima perkaitinti, antraip jie gali deformuotis. Galiausiai, jeigu ant šio virtuvės įrankio paviršiaus priskrebo maisto likučiai, jokiu būdu negramdykite jų aštriais daiktais – tiesiog pamirkykite vandenyje, ir nešvarumai pasišalins patys.

Keptuvė – tai bene svarbiausias virtuvės įrankis maistui ruošti. Jos universalumas leidžia gaminti patiekalus įvairiais būdais: juos troškinti, kepinti, apskrudinti, pašildyti. Norite, kad jūsų keptuvė tarnautų ilgus metus? Atsižvelkite į rekomendacijas ir mėgaukitės išskirtiniu maisto skoniu!