Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip pagaląsti peilį tinkamai?

2021-04-23 14:13:13

Kaip pagaląsti peilį tinkamai?

Tam, kad peilis gerai atliktų savo funkciją, svarbu, kad jis būtų aštrus. Atšipęs įrankis gali būti pavojingas, nes norint perpjauti maisto produktą reikia daugiau jėgos. Todėl atsiranda didesnė tikimybė, kad jis praslys – taip galima ne tik subraižyti stalą, bet ir susižeisti. Be to, prastai supjaustytą maistą gali būti sunkiau pagaminti, taip pat neatsiskleisti visos jo skoninės savybės. Norite savo virtuvėje jaustis kaip tikri šefai? Pateikiame jums veiksmingus patarimus, kaip pagaląsti peilį ir taip palengvinti maisto ruošimą.

 

Kaip įvertinti, ar peilis yra pakankamai aštrus?

Reguliariai naudojant net ir patys geriausi virtuviniai peiliai ilgainiui atšimpa. Norint nustatyti, ar turimą įrankį jau reikia galąsti, galima atlikti paprastą bandymą su popieriumi. Už vieno galo laikykite perlenktą, bet nesuglamžytą laikraščio (arba skirtą spausdinimui, kopijavimui) lapą. Peilio ašmenis pridėkite kampu prie viršutinio jo krašto ir pjaukite į išorę. Jei peilis „švariai“ neperpjauna popieriaus lapo, dažniausiai tai reiškia, kad metas jį pagaląsti.

 

Kada ir kaip naudoti plieninį galąstuvą?

Plieninis galąstuvas, primenantis metalinį strypą, iš tiesų negalanda, o labiau nušlifuoja nedaug atšipusio peilio ašmenis. Braukiant išilgai plieno strypo, išlyginamas jų kraštas. Atliekant šį judesį būtina įsitikinti, kad tarp ašmenų ir plieno išlaikomas 15 laipsnių kampas.

Pagrindiniai žingsniai, kaip galąsti peilį su plieniniu įrankiu:

  1. Tam, kad plieninis galąstuvas būtų naudojamas saugiai, laikykite jį vertikaliai, galą tvirtai įrėmę į stalviršį ar kitą stabilų pagrindą. Pridėkite ašmenų pradžią (dalis, esanti arčiausiai rankenos) prie metalinio strypo viršutinės dalies ir šiek tiek nukreipkite peilio galiuką į viršų. Laikykite ašmenis 15 laipsnių kampu nuo galąstuvo.
  2. Lengvai spausdami ir išlaikydami tą patį kampą, šluojančiu judesiu pastumkite peilį savo kūno link, kad ašmenų vidurys liestųsi su galąstuvo viduriu.
  3. Užbaikite judesį perbraukdami ašmenų galiuką (dalis, esanti toliausiai nuo rankenos) per galąstuvo apačią. Pakartokite šį judesį kitoje ašmenų pusėje. Peiliui pilnai nušlifuoti paprastai pakanka 4–5 perbraukimų abiejose ašmenų pusėse (iš viso 8–10 pakartojimai).

Ne tik domitės, kaip turėtų būti atliekamas peilių galandimas, bet ir ieškote tam skirtų įrankių? „Žanos“ asortimente jų galite rasti ne vieną. Spauskite čia ir įsigykite aukštos kokybės galąstuvą internetu.

 

Kaip pagaląsti peilį su deimantiniu įrankiu, kada jį rinktis?

Jeigu peilis yra ganėtinai stipriai atšipęs, reikia performuoti jo ašmenis, pašalinti nemažą kiekį metalo – daugiau nei galima pašalinti plieniniu strypu. Tokiu atveju labiausiai tinka deimantinis galąstuvas. Su juo peilį galima pagaląsti itin greitai, nes deimantiniai diskai įtaisyti iš abiejų pusių. 

Dažniausiai toks įrankis turi dvi nišas, iš kurių viena skirta ašmenims pagaląsti, o kita nugludinti. Patogi, neslystanti rankena leidžia jį laikyti tvirtai ir saugiai. Naudotis rankiniu deimantiniu galąstuvu itin paprasta: tereikia įkišti peilio ašmenis į tam skirtą nišą ir tolygiai spaudžiant braukti.

Pagrindiniai tokio galąstuvo privalumai:

  • aukštos nišų sienelės tvirtai laiko peilį, todėl jį galandant nereikia daug jėgos;
  • nedidelį prietaisą patogu laikyti stalčiuje ar kitoje virtuvės vietoje;
  • tinka peiliams su pilna atrama (stora jungtis tarp rankenos ir ašmenų, kuri sustiprina šį įrankį, suteikia jam ilgaamžiškumo, pusiausvyros);
  • pasižymi sąlyginai nedidele kaina (lyginant su elektriniais galąstuvais).

Deimantinį peilių galąstuvą taip pat galite įsigyti „Žanos“ el. parduotuvėje.

 

Viskas apie akmeninius galąstuvus

Akmeninių galąstuvų privalumai:

  • itin universalūs (tinka daugeliui peilių galąsti);
  • tinkami peiliams su pilna atrama;
  • dauguma turi šiurkštesnę (galandimui) ir smulkesnę (apdailai) pusę;
  • sąlyginai nedidelė kaina.

Išsirinkite akmeninį galąstuvą iš plataus „Žanos“ asortimento ir užsisakykite jį internetu.

 

Pagrindiniai žingsniai, kaip galąsti peilį su tokiu įrankiu:

  1. Tinkamai padėkite galąstuvą. Tam, kad šis įrankis saugiai bei tvirtai laikytųsi ir nebūtų pažeistas stalviršis, padėkite po juo guminį padėkliuką arba lengvai sudrėkintą popierinį rankšluostį. Galąstuvas turėtų būti atverstas šiurkščiąja puse į viršų. 
  2. Pagaląskite vieną ašmenų pusę. Laikykite peilį ašmenimis nuo savęs ir padėkite jų pradžią ant akmens (paprastai galandant azijietiško stiliaus peilius rekomenduojama išlaikyti 15 laipsnių kampą, o amerikietiško – 20). Kitą ranką padėkite ant neaštrios ašmenų pusės, ties jų viduriu. Pirštus laikykite prispaustus toliau nuo aštrios ašmenų pusės. Nuleiskite ašmenis ant akmens tarsi piešdami platų apskritimą ir išlaikydami pastovų kampą, kol peilio galas pasieks kitą galąstuvo kraštą. Pakartokite šį procesą, atsižvelgdami į ašmenų nudilimo laipsnį.
  3. Patikrinkite pagaląstos ašmenų pusės aštrumą. Norėdami patikrinti, ar pirmoji ašmenų pusė yra pakankamai aštri, atsargiai pasukite nykštį statmenai ašmenų kraštui – jeigu jaučiate griovelį, tai reiškia, kad ši pusė yra pakankamai pagaląsta. Saugumo patarimas: nelaikykite piršto lygiagrečiai ašmenims.
  4. Pagaląskite kitą ašmenų pusę. Perverskite peilį ir pakartokite galandimo procesą su kita ašmenų puse.
  5. Nugludinkite ašmenis su kitą galąstuvo puse. Apverskite akmenį įrankį kita (švelnesne) puse ir pakartokite galandimo procesą abiejose ašmenų pusėse, kol jie bus nugludinti.

Pasinaudojus šiais patarimais, turėtų būti pakankamai aišku, kaip pagaląsti peilį, kad jis būtų aštrus.

 

Dantytų peilių galandimas

Labiausiai tam tinka rankinis plieninis galąstuvas. Naudojant jį, galima perbraukti atskirai per kiekvieną peilio dantuką ir taip juos visus pagaląsti. Tiesa, verta pastebėti, jog tokius peilius paprastai reikia galąsti rečiau nei tuos, kurie turi lygius ašmenis. 

Jeigu norėjote sužinoti, kaip pagaląsti peilį tinkamai, tikimės, kad atsakymą jau radote. Jeigu maisto gaminimas yra neatsiejama jūsų gyvenimo dalis arba vienas iš didžiausių pomėgių, peržvelkite platų „Žanos“ el. parduotuvės asortimentą. Patogiai išsirinkite bei užsisakykite aukštos kokybės peilius ir jų galandimui reikalingus įrankius internetu.