Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Prisvilusio puodo valymas: 5 veiksmingi būdai

2021-04-08 17:04:13

Prisvilusio puodo valymas: 5 veiksmingi būdai

Kaip išvalyti prisvilusį puodą – klausimas, su kuriuo teko susidurti kone kiekvienam maistą namuose gaminančiam žmogui. Nors dažnas griebiasi tiesiog grubaus paviršiaus šepečio ar kempinės, tai ne tik ne visuomet padeda įveikti degėsį, bet gali negrįžtamai pažeisti indo paviršių. Šiame įraše „Žana” komanda dalinasi 5 veiksmingais sprendimais ir naudingomis įžvalgomis, kodėl pridegusio puodo valymas vis dar aktuali problema ir kaip to išvengti.

 

Prisvilęs puodas: kodėl taip nutinka?

Verta pradėti ne nuo problemos sprendimo, o nuo šios kilmės. Vieniems prisvilęs puodas yra nenumatytų aplinkybių pasekmė, kitiems – įprastas reiškinys. Jei maistas net su akyla priežiūra vis prisvyla, tai rodo, jog kažkur yra daroma klaida. Kokie veiksmai dažniausiai priveda prie nemalonaus reiškinio?

 

A. Netinkamas medžiagos pasirinkimas

Nuolatinis, varginantis prisvilusio puodo valymas gali būti tiesiog neapgalvoto sprendimo pasekmė. Tad vieni pirmųjų kriterijų, į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesį: patikimas gamintojas ir kokybiška, maisto ruošos poreikius atitinkanti produkto medžiaga. Pavyzdžiui, „Žana” kataloge rasite tiek populiariuosius nerūdijančio plieno gaminius, tiek tvirtus aliuminio ar kaitros nebijančius ketaus produktus – taigi, asortimentą sudaro įvairūs puodai pagal jūsų gamybos įpročius.

 

B. Netinkamos valymo priemonės

Kaip išvalyti prisvilusį puodą – išties dažnas klausimas. Ironiška, tačiau neretai, praradus kantrybę, griebiamasi tiesiog šiurkštaus šepečio ir jėgos. Toks būdas užima daug laiko, reikalauja nemažai pastangų, o pažeistas paviršius ima nuolat „traukti” ruošiamą maistą. Pridegusio puodo valymas bei gaminio būklė po šio priklauso nuo naudojamų medžiagų – įsitikinkite, kad specialūs valikliai ar buityje naudojami produktai nekenksmingi konkrečiam paviršiui.

 

C. Indo neparuošimas gamybai

Svilėsiai gali būti ir netinkamo pasiruošimo gamybos procesui pasekmė. Tai dažniau nutinka tada, kai inde vyksta tiek apkepinimo, tiek troškinimo procesai. Pavyzdžiui, prieš gaminant nerūdijančio plieno puode, patariama šį gerai įkaitinti, tuomet, jei nėra apsauginės dangos, būtinai padengti aliejaus sluoksniu. Nors paviršius atrodo itin glotnus, aliejus ar kiti riebalai užpildo akimi sunkiai matomus griovelius – maistas kepa tolygiai, neprikimba prie pagrindo.

 

pridegusio puodo valymas

 

Kad ir kokia bebūtų nesėkmingo scenarijaus priežastis, gelbėti puodą vis tiek reikia. Laikas pereiti prie veiksmingų būdų, kurie padės susidoroti su degėsiais.

 

5 būdai: kaip išvalyti prisvilusį puodą?

Vieno tobulo recepto visiems nėra, tačiau sprendimas turėtų priklausyti nuo kelių dalykų: turimos priemonės paviršiaus ir pridegimo lygio. Kaip jau minėjome, valymo priemones reikia pasirinkti pagal atitinkamą medžiagą. Tiesa, tai nebūtinai turi būti profesionalūs valikliai, priešingai, neretai veiksmingesni tiesiog buityje sutinkami produktai.

 

1. Indaplovės kapsulės

Kone kiekvienuose moderniuose namuose šiais laikais indus plauna indaplovė. Prisvilęs puodas paprastai išvalomas panaudojus vieną iš indaplovės kapsulių. Kaip tai veikia:

  • pasirūpinkite apsauginėmis pirštinėmis,
  • įpilkite į puodą šiek tiek vandens, įkaitinkite,
  • iš pakuotės išimkite kapsulę ir su ja „šveiskite” degėsiu padengtas vietas,
  • galiausiai, atlikite įprastas plovimo procedūras.

Priklausomai nuo atvejo sudėtingumo, pridegusio puodo valymas gali užtrukti nuo 5 iki 10 minučių.

 

2. Citrinos

Citrinos naudojamos įvairiuose maisto bei gėrimų ruošos procesuose, tad tikėtina, kad šaldytuve yra bent keli vienetai šių citrusinių vaisių. Kaip išvalyti prisvilusį puodą naudojant citrinas:

  • ketvirčiais supjaustykite 2–3 citrinas,
  • užpilkite šias vandeniu, kad pilnai apsemtų vaisius,
  • virkite turinį apie 5–10 minučių, kol pastebėsite atšokusius degėsių gabaliukus,
  • išpilkite viską, kas virė viduje, ir imkitės įprastų plovimo veiksmų.

Priklausomai nuo sudėtingumo ir degėsių užimamo ploto, visa tai užtruks apie 15–20 minučių.

 

citrina puodo valymui

 

3. Aliuminio folija

Dar vienas veiksmingas būdas, kuriam prireiks vos kelių buityje sutinkamų priemonių – valymas aliuminio folija. Kaip problema sprendžiama, pasitelkiant kepimui skirtą gaminį:

  • pasirūpinkite apsauginėmis pirštinėmis,
  • padenkite pridegusį indo plotą 2–3 šaukštais kepimo sodos miltelių,
  • įpilkite šlakelį vandens, kad susidarytų pastos konsistencijos mišinys,
  • iš folijos pasidarykite patogiai į delną paimamą „šveitiklį” ir nugremžkite maisto likučius,
  • purvui atšokus, išskalaukite puodą muiluotu vandeniu.

Prisvilusio puodo valymas, priklausomai nuo aplinkybių, turėtų užtrukti vos 5–10 minučių.

 

4. Sodos pasta

Jei gaminimo indas „nukentėjo” nestipriai, tuos pačius kepimo sodos miltelius galite naudoti įprasta švelnia kempine. Prireiks vos kelių žingsnių:

  • apsaugokite rankas pirštinėmis,
  • padenkite pridegusį indą 2–3 šaukštais kepimo sodos miltelių,
  • įpilkite šiek tiek vandens ir sumaišykite mišinį iki pastos konsistencijos,
  • išskalaukite indą plovikliu ir vandeniu.

Jei svilėsis nestiprus, neturėtumėte užtrukti daugiau nei 5 minutes.

 

5. Specialūs produktai

Kaip išvalyti prisvilusį puodą – aktualus klausimas ir valymo priemonių gamintojams. Galite pasitelkti specializuotus gaminius: kremus, skysčius, specifiniams paviršiams pritaikytus šveitiklius. Svarbu įsitikinti, jog tai patikimo tiekėjo prekė ir investuoti į kokybišką produktą. Natūralūs valikliai ar švelnūs šveitikliai geriausi sprendimai tuomet, kai indui padaryta nedidelė žala.

Kad ir kurį efektyvų būdą pasirinksite, prieš tai pasidomėkite savo puodo gamybos medžiagos savybėmis. Toliau – kelios naudingos įžvalgos, padėsiančios užtikrinti ilgaamžiškumą.

 

puodu prieziura

 

Naudingi patarimai: kad daiktas džiugintų ilgai

„Žana” komanda kasdien priima maisto gamybos mėgėjų ir restoranuose dirbančių profesionalų užsakymus, aiškinasi unikalius poreikius. Išsprendę ne vieną klausimą, dalinamės keliais naudingais patarimais, kurie užtikrins puodo ilgaamžiškumą.

  • Investuokite į kokybę – prastos būklės indas po vieno nepavykusio gamybos proceso, tikėtina, keliaus tiesiai į šiukšliadėžę. Jei vis dėlto prisvilęs puodas bus atgaivintas, pažeistas paviršius toliau gadins ne tik nuotaiką, bet ir maisto kokybę.
  • Atsakingai rinkitės medžiagą – atsakykite sau į klausimą, ką dažniausiai gaminate ir kokiomis sąlygomis. Virtualiame „Žana” puodų kataloge rasite patikrintų gamintojų, tvarių medžiagų įvairovę, atrinktą pagal skirtingus maisto ruošos įpročius. Beje, paieškos procesus gerokai sutrumpins investicija į kiekvienam procesui pritaikytą, ilgaamžį puodų rinkinį.
  • Paruoškite puodą tiek veiksmui, tiek „poilsiui” – kiekvieną kartą gerai įkaitinkite puodą, jei reikia, naudokite riebalus. Taip pat, kuo greičiau po gamybos proceso pašalinkite pridegusius maisto likučius. Ne visi puodai tinkami „užmerkimui” ar valymui muiluotu vandeniu: kuo skubiau pašalinsite nešvarumus, tuo mažiau pastangų pareikalaus valymas.

Kartą susidūrus su nemalonia degėsių situacija, tikėtina, šią nesudėtingai išspręsite. Jei prisvilusio puodo valymas tampa reguliaria problema, siūlome pasvarstyti apie kokybiško daikto įsigijimą. Maisto ruošos ekspertai pastebi, kad prastos būklės puodas gali paveikti ne tik sklandų kokybės procesą, bet ir maisto gerąsias savybes, skonį.Laikas atsinaujinti? „Žana” internetinėje parduotuvėje indą lengvai išsirinksite pagal individualius poreikius. Kyla dvejonių? Susisiekite su mūsų komanda!