Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Velykų stalo puošimas – kokios 2023-ųjų tendencijos?

2022-04-04 10:37:03

Velykų stalo puošimas – kokios 2023-ųjų tendencijos?

Velykos – viena iš ryškiausių pavasario švenčių. Tai dar viena proga visiems šeimos nariams susitikti prie bendro stalo, pabendrauti ar tiesiog gerai praleisti laiką. Kasmet Velykų stalo dekoras bent šiek tiek keičiasi – atsižvelgiame į naujas madas, gyvenimo būdą. Natūralu, keičiantis įpročiams, kartu keičiasi ir dekoravimo tendencijos. Taigi, kaip Velykų stalo puošimas atrodys 2023-aisiais ir ko reikia norint šią pavasario šventę pasitikti stilingai? 

 

Moderni ilgamečių tradicijų interpretacija

Velykos neatsiejamos nuo margučių, ryškiaspalvių verbų, gėlių, pražydusių medžių šakų. Tam, kad Velykų stalo serviravimas būtų geriau suprantamas, pirmiausia reikia prisiminti tradicijas. Šios pasižymi tam tikromis simbolikomis, kurios suteikia ypatingą atmosferą.

Keli esminiai Velykų simboliai ir jų reikšmės:

  • Tradicinė Velykų stalo puošmena – margutis. Šis simbolizuoja kosmosą, gyvybę, vaisingumą. Per Velykas kiaušiniai buvo marginami siekiant sustiprinti jų magiškąsias galias. Margučių spalvos taip pat turėjo savo reikšmes, kurių dauguma susijusios su bundančia gamta.

  • Verbos. Tai senieji smulkiojo liaudies meno kūriniai, kurie kuriami iš augalų šakelių ir gėlių. Buvo tikima, jog į verbas supinti, anksti pavasarį išsprogę augalai saugo namus nuo perkūno, žemę nuo graužikų, sausros, o gyvūnams suteikia jėgos, sveikatos.

  • Tradicinių valgių gausa.  Anksčiau senoliai laikėsi „sauso“ pasninko, kurio metu atsisakydavo mėsiškų, pieniškų patiekalų, maisto produktų. Tad, atėjus šventei, velykinis stalas būdavo gausiai apkrautas tiek šaltais, tiek šiltais patiekalais, užkandžiais, desertais. Be kiaušinių, pagrindinis šios šventės patiekalas būdavo velykinis pyragas, pagardintas džiovintomis uogomis, aguonomis. Sotūs patiekalai simbolizuoja stiprybę, atgimimą.

Taigi, akivaizdu, jog anksčiau Velykų stalo dekoras būdavo itin gausus spalvų, žolelių. Nekasdieniai patiekalai, galima sakyti, atstojo puošmenas. Žinoma, puošybos pagrindas, lygiai taip pat kaip ir šiomis dienomis – natūrali, tvirto audinio staltiesė, kokybiški indai.

Beje, jei dairotės staltiesių, „Žana“ asortimente rasite skirtingos stilistikos, vienspalvius ir margintus gaminius. Minėtieji tradicinio stalo akcentai įkvepia mus ir šiandien. Kalbant apie akcentus, toliau apžvelkime 3 pagrindines šių metų tendencijas. Kaip šįmet atrodys moderni ilgamečių tradicijų interpretacija?

 

3 pagrindiniai velykinio stalo akcentai

Šiandien Velykų stalo dekoracijos neapsiriboja vien margučiais ir verbomis. Dekoro specialistai patvirtina – šįmet visa slypi ne puošmenų gausoje, o tikslingai pasirinktose detalėse, stilingai patiekiamuose patiekaluose. Norint sukurti savitus, žurnalo viršelio vertus derinius, tereikia gerai apgalvoti akcentus. Toliau – 3 esminiai momentai, į kuriuos norime atkreipti jūsų dėmesį.

 

1. Spalvų gama

Spalvų institutas „Pantone“ kasmet paskelbia spalvą, kuri bus dažniausiai matoma televizijoje, mados pasaulyje ir, žinoma, stilinguose interjeruose bei dekoro eksperimentuose. 2023 metų spalva „Pantone“ paskelbė aviečių raudonio atspalvį „Viva Magneta“. Anot „Pantone“, šis atspalvis – energingas, įsišaknijęs gamtoje ir simbolizuoja stiprybę bei drąsą. Vis dėlto, interjere raudona labiau akcentus kuriantis, o ne pagrindinis tonas.

Norite raudonus atspalvius pasitelkti ir dekoruodami Velykų stalą? Žinoma, energingą spalvą galima lengvai derinti tiek su ryškiomis, tiek su neutraliomis spalvomis. 2023-aisiai Velykų stalo dekoravimas išsiskiria šiomis pastelinėmis spalvomis:

  • geltona;
  • žalia;
  • raudona;
  • violetine.

Visi minėti atspalviai sukuria žaismingą šventės atmosferą. Velykų stalo puošimas – procesas, kuris skatina pasitelkti kūrybiškumą ir drąsiai eksperimentuoti. Spalvų derinius galite kurti pasitelkę įvairias lėkštes, įrankius, aksesuarus, dekoro elementus. Pavyzdžiui, raudono atspalvio vienkartinės servetėlės puikiai derės su spalvotomis gėlių kompozicijomis (gyvų ar dirbtinių). Kuriant spalvų derinius, svarbiausia nuspręsti, kurios spalvos bus dominuojančios, o kurios – papildančios. Tad, prieš pradėdami kurti, pirmiausia pasirinkite, kurios spalvos labiausiai atitinka jūsų asmenybę, kuriamą atmosferą.

 

2. Natūralūs elementai

Žinome, jog anksčiau stalas būdavo serviruojamas natūraliais aksesuarais: lininėmis staltiesėmis, mediniais, metaliniais įrankiais, indais. Šiuolaikinės interjero ir dekoravimo tendencijos skatina atsigręžti ir įkvėpimo ieškoti gamtoje. Atsižvelgiant į tai, šiuolaikinės Velykų stalo dekoracijos turėtų būti ilgaamžės, unikalios, kurios tiks tiek Velykoms, tiek kitų metų šventėms. Pavyzdžiui, galite rinktis aukštos kokybės medvilnės staltieses ir indų servizus, kuriuos naudosite daugelį metų. Kai paruošiate kokybišką pagrindą, pakanka vos kelių pumpurais pasipuošusių šakelių, žvakių ir margučių, kad sukurtumėte ypatingą atmosferą.

Velykų stalo puošimas šiandien – modernių ir natūralių elementų derinimas. Velykinį stalą pagyvinti galite gamtoje randamais elementais, pavyzdžiui:

  • samanomis;
  • beržo šakelėmis;
  • sezoninėmis gėlėmis.

Iš rastų gėrybių gamtoje galite susukti vainiką ir šį pakabinti ant durų, sienos ar pastatyti ant stalo aplink vazą ar dubenį. Vainiko pagrindui naudokite tvirtas beržo šakeles, žaismingumui sukurti – sezonines gėles ar kitus elementus. Iš gamtos paimti elementai sukurs išskirtinę atmosferą, o natūralus miško kvapas apgaubs ramybe, jaukumu.

Norintiems namus apgaubti jaukumu, tačiau neturintiems daug laisvo laiko, patariame įsigyti namų kvapą. „Žana“ asortimente randami medžio aromatai suteikia natūralumo pojūtį, o jūros natos – įpučia gaivaus oro, kuris atpalaiduoja kūną, nuramina mintis. Tinkamai parinktas namų kvapas apgaubs erdvę išskirtine atmosfera, o gal net taps stilinga Velykų stalo puošmena.

 

3. Stilingai pateikti tradiciniai patiekalai

Pasikeitus velykinės šventės eigai, veiklai, dekoro specialistai pataria išsaugoti maisto ruošos tradicijas, patiekalus ir per skonių pasaulį nusikelti į senovės laikus. Patiekalų gaminimo eigą galima reguliuoti individualiai, nes atsiranda vis daugiau maisto gaminimo variacijų, interpretacijų. Tačiau, jeigu norite, jog šiuolaikinis Velykų stalo dekoras alsuotų tradicijomis, paruoškite bent kelis tradicinius patiekalus.

Tradicinis Velykų maistas:

  • margučiai;
  • mėsos patiekalai (šaltiena, dešros, lašiniuotis, sukta ir slėgta karka);
  • kopūstų sriuba;
  • varškės sūriai;
  • velykinis pyragas;
  • gira ir midus.

Konditeriai pastebi, jog velykinis pyragas vis dar yra populiarus šios šventės desertas. Velykinio pyrago receptą sudaro vos keletas ingredientų, todėl jį galite pasigaminti kartu su visa šeima, kelias dienas prieš šventę. Svarbiausia turėti kokybiškus maisto produktus ir virtuvės reikmenis. Koks bus galutinis deserto rezultatas priklauso nuo maisto produktų kokybės, gaminimo eigos ir, žinoma, kepimo formos. Dailus, subtiliai papuoštas pyragas taps unikalia Velykų stalo puošmena.

Norėdami, kad šventė praeitų kuo sklandžiau, pasiruoškite iš anksto. Pagalvokite apie staltiesę, vienkartines servetėles, apžiūrėkite serviravimo indus. Galbūt pamatysite, kad kažko trūksta arba norėsite atsinaujinti. Apsižvalgykite Zana.lt kataloge, čia rasite aukštos kokybės, universalius gaminius, kuriuos naudosite ne vienerius metus.

 

Velykų stalo puošimas – nuo ko pradėti pasiruošimą?

Kasmet stiprėjanti ekologijos svarba pakeitė ne tik interjero, bet ir stalų dekoravimo sprendimus. Todėl 2023 metais profesionalūs dekoratoriai skatina dar labiau atsižvelgti į gaminio sudėtį ir rinktis kokybę vietoje kiekybės. Būtent todėl Velykų stalo dekoravimas turėtų prasidėti nuo investicijos į kokybišką, ilgaamžį pagrindą.

 

Staltiesės

Šios dažniausiai naudojamos įvairioms progoms, ne išimtis ir Velykos. Patikimo tekstilės gamintojo kūrinys dažnai yra viso šventinio dekoro pagrindas. Staltiesės funkcijos yra dvi – tai:

  • puikus interjero akcentas 
  • paviršių apsauga nuo įvairių pažeidimų.

Jeigu turite seną močiutės ar širdžiai brangų, dovanotą tekstilės gaminį, juo ir denkite stalą. Norint apsaugoti brangų audinį, galima kurti staltiesių sluoksnius. Pavyzdžiui, mažesnės margintos staltiesės kiek kitu kampu gali būti tiesiamos ant vienspalvių. Sluoksniuojant audinius svarbiausia derinti panašius raštus, spalvas, formas.

 

Serviravimo indai, įrankiai

Nerūdijančio plieno stalo įrankiai yra ne tik vienas iš aplinkai draugiškų virtuvės ir valgomojo zonos reikmenų, bet ir stilingas akcentas. Panašaus stiliaus suderinti indai ir įrankiai, leis patogiai mėgautis ne tik vaizdu, bet ir maistu. Šiandien patariama rinktis spalvingus, netradicinės formos indus. Arba, priešingai, minimalistines formas ir šviesius tonus. Unikalūs indų linkiai, formos, spalvos harmoningai įsilies į interjerą. 

Pagal gėrimą atitinkamai galite priderinti ir stilingas taures ar stiklines. Šios leis pilnai atsiskleisti tam tikro gėrimo skoniui. Margučiai, tradiciniai Velykų patiekalai ir gėrimai stilinguose induose įgyja šiuolaikinio modernaus žavesio, naujų spalvų.

Velykų stalo puošimas – malonus ir įtraukiantis procesas. Norite, kad jūsų sukurtas dekoras atrodytų nepriekaištingai, kad ir kokio stiliaus jis bebūtų? Peržvelkite Zana.lt asortimentą, kuriame gausu patrauklaus dizaino indų, stalo įrankių, dekoro elementų. Tegul Velykų stalo dekoravimas tampa viena iš laukiamiausių šios pavasario šventės dalių.

 

Velykų stalo serviravimas: 3 serviruotės idėjos

Priklausomai nuo charakterio, gyvenimo būdo ir norimos atmosferos kurti, skirsis Velykų stalo dekoravimas. „Žana“ aksesuarų namams ekspertai dalinasi net 3 velykinėmis stalo serviravimo idėjomis, kurios leis sukurti svetingą atmosferą namuose.

  • Pavasariu dvelkianti prabanga. Norintiems sukurti puošnų velykinio stalo dekorą, rekomenduojama pasirinkti 3 tris pagrindines spalvas: baltą, auksinę ir samanų žalią. Prabangioje velykinio stalo serviruotėje patraukliai dera klasikiniai kaulinio porceliano indai su paauksuotu krašteliu bei auksinės spalvos įrankiai. Įvaizdį papildyti galima permatomo stiklo taurėmis, stiklinėmis su nelygiu paviršiumi.

  • Bundančios gamtos įkvėptas subtilumas. Mėgstantiems paprastumą, ekspertai pataria rinktis subtilesnę, bundančios gamtos įkvėptą serviruotę. Čia pagrindinis akcentas – austa velykinės tematikos staltiesė. Subtiliai papuošti stalą galima rausvai auksinės spalvos įrankiais ir grakščiomis, lygaus stiklo taurėmis. Pavasarinės gaivos įneša natūralūs vainikai arba žalsvo stiklo vazos, kuriose – geltonais, raudonais žiedais pasidabinusios šakelės.

  • Žaismingas velykinis minimalizmas. Propaguojantiems minimalizmą, siūloma rinktis žaismingą, minimalistinę stalo serviruotę. Norint šią sukurti, tereikės pasirūpinti išraiškingo dizaino indais, prie jų derančiais įrankiais ir keletu dekoracijų. Viena iš minimalistinių dekoracijų gali būti kiaušinis, apglėbtas servetėle ir perrištas lininiu siūlu. Jeigu trūksta gyvybingumo, galima užkišti augalo šakelę.

Akivaizdu, šiandien Velykų stalo dekoracijos gali būti įvairios. Mėgstantiems minimalizmą, dekoracija gali tapti tradiciniai Velykų patiekalai, gamtos mėgėjams – natūralūs gamtos elementai, o norintiems prabangos – puošnūs servizai, žvakidės ar kitos dekoracijos.

Turite klausimų, o gal dairotės specifinės prekės? Kreipkitės į mus telefonu, el. paštu ar žinute socialiniuose tinkluose. Mielai atsakysime į rūpimus klausimus, o prireikus – patarsime, kuris gaminys galėtų atitikti Jūsų poreikius puošiant Velykų stalą. Kurkite stilingas ir įsimintinas šventes kartu su „Žana“.