Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Kaip sumažinti išmetamo maisto kiekį?

2019-10-18 08:35:00

Kaip sumažinti išmetamo maisto kiekį?

Didelis išmetamo maisto kiekis – pakankamai opi problema. Taip ne tik teršiama aplinka, bet ir be reikalo naudojami svarbūs gamtos ištekliai. Populiarėjant ekologijai ir tvariam vartojimui, apie tai susimąsto vis daugiau žmonių. Net ir mažiausi žingsniai link atsakingesnio maisto pirkimo, vartojimo ir perdirbimo lemia reikšmingus pokyčius. Prisijungti gali kiekvienas – svarbu tik žinoti, kaip tai daryti lengviau ir kokias priemones pasitelkti.

Atsakingai apsipirkinėkite

Ganėtinai didelė dalis žmonių linkusi pirkti daugiau maisto nei reikia iš tiesų. Ne veltui į parduotuvę rekomenduojama eiti sotiems. Išalkus norisi pirkti beveik viską, tačiau po kiek laiko dalį maisto reikia išmesti. Tuomet šiukšliadėžė būna pilna, o šaldytuvas – vis tiek tuščias.

Kitas pasiteisinantis būdas, padedantis sumažinti perkamo maisto kiekius – retesnis apsipirkinėjimas. Tam, kad į parduotuvę nereikėtų eiti vos ne kas antrą dieną, verta tam paskirti vieną ar dvi dienas per savaitę. Prieš tai naudinga susidaryti ir reikalingų produktų sąrašą. Beje, tai gali padėti sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų.

Tinkamai saugokite maistą

Netinkamai laikomas maistas greitai sugenda ar praranda savo skonio savybes, todėl nebėra tinkamas naudoti. Dažniausiai tokiais atvejais jis tiesiog išmetamas. Tačiau išvengti to ganėtinai paprasta. Pavyzdžiui, bananai, avokadai, pomidorai, persikai ir kriaušės išskiria pakankamai daug etileno dujų. Pastarosios skatina nokimą, taigi, kiti produktai gali greičiau pernokti ir sugesti.

Tam, kad tokias organines atliekas vėliau būtų galima panaudoti (kompostuoti), verta jas laikyti atskirai nuo kitų. Šiuo atveju itin praverčia šiukšliadėžė rūšiavimui. Dar prieš tai minėtas daržoves ir vaisius laikyti toliau nuo bulvių, obuolių, lapinių daržovių, uogų ir pipirų. Tai padeda išvengti jų pernokimo ir sugedimo.

Kitus maisto produktus, tokius kaip mėsa, varškė, jogurtas, sviestas ir panašiai rekomenduojama laikyti šaldytuve. Reikalui esant verta panaudoti ir stiklines arba plastikines dėžutes. Šios daugkartinio naudojimo priemonės leidžia palaikyti higieną ir išlaikyti geras skonines savybes. Be to, dėl sandarių dangtelių nepasklinda maisto aromatas.

Saugokite maisto likučius

Pakankamai dažnai ruošiant pietus ar vakarienę lieka nepanaudota dalis produktų. Norite vartoti atsakingiau ir tausoti aplinką? Jokiu būdu jų neišmeskite. Taip jūsų šiukšliadėžė bus tuštesnė, o piniginė – pilnesnė. Jei šiuo metu neplanuojate naudoti likučių, patartina juos užsaldyti. Kitu atveju produktus galima laikyti šaldytuve, tam skirtose dėžutėse.

Konservuokite ir šaldykite

Konservavimas, šaldymas, fermentavimas, rauginimas – būdai, padedantys ilgiau išlaikyti maistą ir sumažinti jo atliekas. Be to, kai kurie jų pagerina skonines savybes ir praturtina produktus naudingomis medžiagomis. Tinkamai paruoštomis daržovėmis, vaisiais ar mėsos produktais galima mėgautis visą žiemą, pavasarį ir net vasarą.

Sumažinti išmetamo maisto kiekį nėra taip sudėtinga. Vartodami atsakingiau ne tik prisidedate prie švaresnės aplinkos kūrimo, bet ir sutaupote laiko bei pinigų. Reikalinga nauja šiukšliadėžė rūšiavimui, maisto laikymui ar šaldymui skirti indai? Peržvelkite platų Zana.lt asortimentą ir išsirinkite!