Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Naudojimosi garų puodu gudrybės

2019-02-05 14:17:00

Naudojimosi garų puodu gudrybės

Daržovių ir kitų produktų ruošimas garuose – greitas ir patogus. Šiuo būdu dauguma produktų ne tik paruošiami greitai: jie išlaiko skonį, ryškią spalvą ir didelę dalį maistingųjų medžiagų. Tai nesudėtingas ir daug įgūdžių nereikalaujantis gaminimo būdas, kuriam naudojamas garų puodas. Visgi, norint pagaminti itin skanius patiekalus, reikėtų žinoti kelias šio indo naudojimo gudrybes.

Pirmiausia – tinkamas vandens kiekis 

Svarbiausia maisto ruošimo garuose dalis – vandens įpylimas. Norėdami tinkamai paruošti mėsą, žuvį ar daržoves, į puodą turite įpilti reikiamą kiekį vandens. Jeigu vandens bus per mažai, jam išgaravus maistas pradės svilti, o jeigu per daug – produktus apsems vanduo, tad jie nebus tinkamai paruošti. Geriausia įpilti tiek vandens, kad jis beveik siektų garų puodo dugną.

Gaminimas – tik vandeniui užvirus

Dažniausia klaida, kurią daro pirmą kartą gaminantys maistą garų puode – produktų sudėjimas vandeniui dar neužvirus. Tokiu būdu rezultatas būna ne toks geras – maistas verda per ilgai, ištižta. Garų puodas pasiteisins tik tada, jeigu jį tinkamai naudosite ir viso gaminimo metu: sudėję daržoves, uždenkite puodą ir, kol produktai nebus paruošti, jo geriau neatidenkite, kad neišleistumėte susikaupusių garų.

Kol vanduo kaista: produktų paruošimas 

Lengviausiai garų puode paruošiamos daržovės. Prieš pradedant pjaustyti reikia nepamiršti jų kruopščiai nuplauti. Rekomenduojama tik pakišti jas po tekančiu vandeniu ir taip nuskalauti, nes panardinus daržoves vandenyje gali pasišalinti dalis jose esančių naudingųjų medžiagų. Tos pačios rūšies daržovės turėtų būti supjaustytos vienodais gabalėliais, kad visi jie išvirtų vienodai.

Jeigu planuojate garuose ruošti mėsą arba žuvį, šių produktų paruošimui skirkite daugiau laiko. Įtrinkite juos prieskoniais, pamarinuokite, kad mėsa ar žuvis taptų dar aromatingesnė, gardesnė. Jeigu jūsų garų puodas dedamas į kitą indą, vietoje vandens galite pilti sultinio. Taip pat į vandenį galite įdėti kitų skonį stiprinančių produktų. 

Skonis priklauso nuo garinimo trukmės

Produktų garinimo trukmė yra labai svarbi. Ypač atsargiai reikia ruošti daržoves, kurių virimo laikas labai trumpas. Net viena minutė gali turėti įtakos skoniui, todėl garinant maistą laiką reikėtų atidžiai sekti. 

Daržovės. Dažniausiai šviežios daržovės garuose paruošiamos per 5–10 minučių ar net greičiau. Pavyzdžiui, brokoliai paruošiami per 5–7, morkos – per 6–8, o žirneliai – per 4 ar 5 minutes.

Mėsa. Reikėtų atsižvelgti į mėsos rūšį ir gabalėlių dydį. Priklausomai nuo šių veiksnių, paruošimo laikas varijuoja nuo 15 iki 30 minučių.

Žuvis. Ji paruošiama greičiau nei mėsa, maždaug per 15–20 minučių.

Jeigu produktus jau paruošėte, bet valgyti dar neketinate, tinkamai juos laikykite. Garų puodas su jame esančiais produktais neturėtų būti laikomas uždengtas. Geriausia garintas daržoves perpilti šaltu vandeniu, kad jos atvėstų ir daugiau nebeminkštėtų.

Laikydamiesi šių garų puodo naudojimo patarimų, paruošite skanius, sveikus patiekalus gerokai lengviau ir greičiau. Tad skirkite laiko pasiruošimui – pastangos tikrai atsipirks.