Grįžti atgal
Visos Kategorijos

Silikoninės kepimo formos naudojimas: ką žinoti?

2021-06-01 09:16:03

Silikoninės kepimo formos naudojimas: ką žinoti?

Yra teigiančių, kad silikoniniai kepimo indai perkėlė maisto gamybos procesą į aukštesnį lygmenį. Išties, vos atsiradusi daug privalumų siūlanti alternatyva sukėlė nemažai diskusijų – gal ši tikrai pranašesnė už tradicines priemones? Bet šiandien ne apie tai. Jei jus jau įtikino populiari nūdienos tendencija, svarbiausias klausimas – kuo ypatingas silikoninės kepimo formos naudojimas ir kokie žingsniai būtini siekiant patogaus naudojimo bei gardaus kepinio?

 

Paslaptis, glūdinti pasirinkime

Kol kepėjai dalinasi paties proceso subtilybėmis ir žaidimą keičiančiomis paslaptimis, užbėgsime įvykiams už akių – niekas nepateisins jūsų lūkesčių, jei pats produktas bus nekokybiškas. Apie ką mes? Tam, kad galėtumėte įvertinti silikoninio indo pranašumus, jis, visų pirma, turi būti 100 procentų silikoninis! Įvairios priemaišos gali susilpninti vertinamas minėtosios medžiagos savybes ar net pakenkti. Taigi, rekomenduojame atkreipti dėmesį į sudėtį ir rinktis ne tik patikimo gamintojo, bet ir platintojo siūlomą produkciją.

 

Formos ir formelės

Dar vienas svarbus etapas – įvertinkite realius savo poreikius. Keli esminiai klausimai:

  • Ar esate su šia medžiaga susidūrę anksčiau? Jei ne, kadangi šis produktas išsiskiria ne tokia stabilia struktūra, geriausiai pradėti nuo mažesnių apimčių. Sąžiningai skirkite minutę apgalvoti, ką išties planuojate kepti. Nedideli kepimo indai padės greičiau įgusti.
  • Ar forma bus naudojama tik kepimui, ar ir šaldymui? Atsparumas skirtingų temperatūrų poveikiui įvardijamas kaip vienas iš silikoninių indų pranašumų! Jie puikiai pritaikyti ir šaldiklio sąlygoms, tad, jei esate greitų šaldytų receptų gerbėjai, galbūt yra optimalaus dydžio variantas? Mažesnės formos padės ne tik priprasti prie unikalių savybių, bet ir bus lengvai panaudojamos šaldytiems pyragėliams, ledams, saldainiams ir kt.

Atsižvelgę į šiuos aspektus, pasirinksite ne tik tinkamiausią indo tūrį, bet ir pačių silikoninių formų kiekį.

 

Pradžia – naujo indo paruošimas

Silikoninės kepimo formos naudojimas pasižymi savomis taisyklėmis, vis dėlto jos paruošimas naudojimui, palyginus, paprastas. Naują indą tiesiog kruopščiai nuplaukite vandeniu bei indų plovimo skysčiu ir atidžiai nusausinkite. Pradžiai tiek, galite kepti!

 

Kepimo procesas

Kaip jau minėjome, prieš imantis kepimo geriau laikytis tam tikrų gairių. Taigi, ką verta žinoti?

 

1. Instrukcijų sekimas

Ne paslaptis – šiandien norime viską išsiaiškinti kuo greičiau, o kartais, pritrūkus kantrybės, per daug nesigiliname į taisykles. Tačiau yra tikimybė, kad dar nepažintai medžiagai taikydami įprastų kepimo indų taisykles, nusvilsite. Naujoko sėkmė saldi, tačiau procesas sklandesnis ir malonesnis, kai žinote pagrindinę informaciją. Kuri, beje, gali skirtis sulig nauju gamintoju, prekės ženklu, pasirinktos formos storiu ir kitais aspektais. Svarbiausia, akylai perskaitykite viską apie karščio limitą – kokia maksimali temperatūra rekomenduojama.

 

2. Indo padengimas

Silikoninės kepimo formos naudojimas išpopuliarėjo ir dėl dažnai pateikiamo pardavėjų argumento – tokio gaminio nereikia specialiai paruošti, t. y. padengti aliejaus ar sviesto, kitokių riebalų sluoksniu. Neneigsime, medžiaga tikrai linkusi mažiau „pritraukti” kepamą turinį, todėl maistas nepridega, o atvėsus lengvai „atšoka” nuo dugno ir sienelių.

Visgi patirtis rodo, kad papildomas apsaugos sluoksnis nepakenks. Priešingai, įprastas padengimo riebalais ritualas tik paryškins geras produkto savybes ir užtikrins, kad nei su paruošto gaminio išėmimu, nei su indo išplovimu problemų neturėsite!

 

3. Saugus perkėlimas

Jei jau turite išsvajotą naujovę, greičiausiai pastebėjote, kad ši pasižymi ypatingu elastingumu. Tai gali tapti ne tik privalumu prižiūrint indą, bet, jei praleisite tuoj aptarsimą žingsnį, keblumu kepant. Labai svarbu – dar prieš supildami tešlą, tvirtai pastatykite formą ant tinkamo pagrindo. Tiks įprasta kepimo skarda, kuri tapo neatsiejamu priedu prie bene kiekvienos orkaitės. Nors teoriškai priemonę galima dėti tiesiai ant grotelių, aptartu būdu išvengsite nerangaus perkėlimo ir rizikos išpilti turinį.

 

4. Kepimo laikas

Net jei paruošti savo mėgstamiausią apkepą jau galite užmerktomis akimis, nauja technologija reiškia akylą proceso sekimą ir gal net naujus laiko „rėmus”. Nepasikliaukite ankstesniais ir dažniau tikrinkite kepinio būseną. Kadangi silikonas skiriasi nuo įprastų medžiagų, net gerai pažįstamų receptų kepimo laikas gali šiek tiek svyruoti. Jei išbandote kelis skirtingus indus, jų storis greičiausiai taip pat turės įtakos kepimo trukmei.

 

5. Apsaugos nuo karščio

Silikoninės kepimo formos naudojimas, apsaugų nuo karščio klausimu, nė kiek nesiskiria. Taip, aprašymai mirga nuo savybių, tokių, kaip atsparumas karščiui ar itin greitas indo atvėsimas, bet jis įkaista lygiai taip pat. Tad kepimo metu ir iš karto po jo, būtinai naudokite apsaugines pirštines, rankšluostį ar puodkėlę. Jokiu būdu nelieskite rankomis!

 

6. Kantrybė – dorybė

Kai patiekalas iškepa, palikite jį atvėsti. Silikoninis gaminys, kaip minėjome, vėsta greičiau, tačiau patys kepiniai, išėmus per anksti, gali sutrupėti ar lūžti į kelias dalis. O štai po kurio laiko šie be vargo išimami medine mentele, lanksti forma, atrodo, pati „atšoka”. Ne be reikalo paminėjome medinius įrankius, mat peiliai, metalinės mentelės, šakutės ir kiti aštrūs daiktai gali pažeisti šią elastingą medžiagą.

 

7. Plovimas

Lengva priežiūra – šio gaminio išskirtinumas. Kadangi maistas nepridega ir yra lengvai išimamas, tai ir sunkumų plaunant nebus. Išskalaukite šiltu vandeniu ir pasirinktu indų plovimo skysčiu/muilu, jei reikia. Ar saugu tokį indą plauti indaplovėje? Tikrai taip. Bet ar verta užimti vietą daiktu, kurį išplausite per minutę? Vargu. O ir susidėvėjimas, tikėtina, bus kiek lėtesnis.

 

8. Kaip laikyti kepimo formą?

Ne tik pats silikoninės kepimo formos naudojimas, bet ir jos laikymas turi tam tikrų ypatumų. Vienas pagrindinių – laikykite indą atskiroje stalčiaus ar spintelės zonoje, o jei vietos mažai, ant kitų daiktų viršaus. Kodėl? Kadangi medžiaga yra lanksti, sunkesni daiktai gali deformuoti ar pažeisti gaminį. Žinoma, dėl papildomo saugumo galima įvynioti formą į popierių, tačiau tai tikrai nėra būtina.

Galiausiai, geriausias būdas patikrinti, ar tokio tipo indas tinka jums – išbandyti. Asortimentas Zana.lt išties platus, tad lengvai atrasite visus – tiek patogumo, tūrio, tiek estetikos – poreikius atitiksiančius gaminius. Modernios kepimo formos ir jų gausa stebina įvairove, tad belieka domėtis, eksperimentuoti ir atrasti geriausią variantą sau!