Grįžti atgal
Visos Kategorijos

6 mitai apie ketaus indus

2019-02-15 16:19:00

6 mitai apie ketaus indus

Prieš įsigyjant puodus ir kitus indus, paprastai stengiamasi kuo daugiau sužinoti apie jų gamybos medžiagas, kokybę, patogų naudojimą. Tai išties prasminga – tokiu būdu pasirenkami geriausiai poreikius atitinkantys pirkiniai. Visgi atrasti teisingą informaciją ne visuomet lengva. Ketaus puodas ar keptuvė – daugelio naudojamas ir mėgstamas, tačiau dažnai ir kritikos sulaukiantis indas. Neretai ta kritika grindžiama mitais. Šiame tinklaraščio įraše pateikiame dažniausiai pasitaikančius mitus, kliudančius rinktis ketaus indus ir išnaudoti jų privalumus bei dalinamės keletu vertingų patarimų, kaip prižiūrėti naujus ketaus indus, norint naudoti juos kuo ilgiau.

1. Ketaus indų priežiūra – labai sudėtinga

Manoma, kad ketus – tai medžiaga, kuri lengvai rūdija, trūkinėja ir trupa, dėl to jau nuo pat pradžios reikia itin atsakingai prižiūrėti indus, pagamintus iš šio metalo. Anksčiau patys ketaus puodai atsiliepimai apie juos buvo prastesni, tačiau dabar jų gamybos technologijos itin pažengusios. Šiuolaikiškas ketaus puodas ir kiti indai yra labai tvirti, juos pažeisti sunku. Tinkamai prižiūrimi ketaus indai gali būti išskirtinai ilgaamžiai. Jų priežiūra paprasta ir tik retu atveju reikalauja kitokių priemonių nei tų, kurias galime rasti kiekvienoje virtuvėje.

Apsauga nuo rūdžių – taip pat nesudėtinga. Tiesiog gerai išplaukite keptuvę ar puodą po kiekvieno gaminimo ir patepkite aliejumi. Kartas nuo karto dar galite išteptą ketaus indą pašildyti, kad aliejus geriau įsigertų. Tokia priežiūra lengva ir veiksminga – tikrai pasirūpinsite savo indais be vargo.

Taip pat labai svarbu paminėti, kad įsigijus ketaus puodą ar keptuvę, jų iškart naudoti nereikėtų. Neretu atveju iš gamyklos atkeliavę ketaus indai būna padengti specialiu preparatu, kuris saugo juos nuo rūdžių. Nors tai ir priklauso nuo gamintojo ir jo naudojamos technikos, patartina prieš gaminant naujajame inde atlikti keletą dalykų.

Galite nesijaudinti: ketaus puodo paruošimas naudojimui itin lengvas. Specialistai siūlo prieš pirmus keletą kartų naudojant ketaus indus juos gerai nuplauti ir nusausinus „iškepti“ orkaitėje, naudojant augalinį aliejų. Tai padės indui įgauti natūralų riebalinį sluoksnį, neleidžiantį gaminamam maistui prisvilti.

Norėdami daugiau sužinoti apie ketaus puodų, keptuvių paruošimo naudojimui procesą, kaip jį atlikti tinkamai, nepažeidžiant indo, skaitykite čia arba užsukite į vieną iš mūsų fizinių salonų – „Žanos“ komanda visuomet pasiruošusi patarti ir padėti išsirinkti. Taigi, ketaus puodo paruošimas itin paprastas, kaip ir jo priežiūra. Todėl rinkdamiesi jį galite nesukti galvos ir netikėti mitais, kad ketaus indų naudojimas ir prižiūrėjimas – keblūs, sudėtingi.

2. Ketaus indai – brangūs

Ketaus indai nėra patys pigiausi, tačiau jų kaina neabejotinai pagrįsta. Nereikėtų pamiršti, kad kainą nulemia ne tik gamintojo žinomumas ar paties gaminio populiarumas, bet – ir tai gerokai svarbiau – ir kokybinės savybės, ilgaamžiškumas.

Pavyzdžiui, kruopščiai atliktas ketaus puodo valymas gali jį atnaujinti ir leisti naudoti toliau be jokių rūpesčių, tačiau subraižyto, pažeisto nepridegančio sluoksnio kito tipo keptuvėse pakeisti neįmanoma. Todėl dažnu atveju, įvertinus savo poreikius, verta investuoti į iš šios medžiagos pagamintą puodą ar keptuvę ir turėti pagalbininką virtuvėje, kuris, gerai prižiūrimas, gali tarnauti dešimtis metų. Visgi nepamirškite, kad kaip ir valymas, ketaus puodo paruošimas taip pat labai svarbus jo ilgaamžiškumui.

3. Aprūdijęs indas naudojimui nebetinkamas

Jeigu atsirado rūdžių, neskubėkite tokių puodų ar keptuvių išmesti. Tai tikrai nereiškia, kad jums reikės įsigyti naują puodą ar keptuvę – rūdys gali būti nesunkiai pašalintos. Vis dėlto per ilgai paliktas surūdijęs kepimo indas, pagamintas iš šios medžiagos, ilgainiui taps nebenaudotinas – rūdys įsisenės. Tad nešvarumus nuvalykite vos juos pastebėję. Rūdis nušveisti galite šiurkštesne kempinėle, naudodami vandenį ir druską. Tik nenaudokite stiprių cheminių priemonių, nes po jų ant keptuvės gali likti nuodingų nuosėdų. Taigi, ketaus puodo valymas itin svarbus. Tinkamai atliktas, jis gali prikelti indą antram gyvenimui. Apie šį procesą daugiau pasakojame šiek tiek žemiau.

4. Ketaus dalelės patenka į maistą

Į maistą metalo dalelės nepatenka. Visgi, kartais maistą paruošus ketaus inde gali būti juntamas nestiprus metalo skonis. Taip yra todėl, kad rūgštiniai maisto produktai reaguoja su metalu. Jaudintis neverta – ši reakcija nepavojinga. Siekiant išvengti tokio poskonio, nepatartina šiuose induose laikyti maisto ilgai.

Ketaus puodo paruošimas naudojimui itin svarbus. Kaip ir minėjome pradžioje, jis suformuos indo paviršiuje plėvelę, kuri ne tik neleis maistui prisvilti, bet ir metalo skonis skanaujant pagamintą patiekalą nebus juntamas.

Taip pat, norint metalo skonio išvengti, ketaus puodas ar keptuvė turi būti tinkamai ištepti aliejumi kiekvieną kartą prieš kepant: tada maistas taip tiesiogiai su metalu nesiliečia ir gaminant galima išvengti net rūgštinių ingredientų skonio pokyčių. Galbūt dėl prasto indo paruošimo ir priežiūros ketaus puodai atsiliepimai apie juos yra neigiami iki šių dienų, tačiau jūs galite to išvengti eidami šiuo lengvu kokybiškos priežiūros keliu.

5. Ketaus puodų negalima plauti indų plovikliu

Manoma, kad ketaus puodų šveitimas naudojant indų ploviklį gali pašalinti visą aliejaus sluoksnį, kuris saugo nuo rūdžių ir neleidžia maistui prikibti. Tai nėra tiesa, jeigu prieš tai indu buvo tinkamai pasirūpinta. Jeigu ketaus indas bent kelis kartus ištepamas aliejumi ir pašildomas, įsigėręs aliejus sudaro sluoksnį, kuris indu plovikliu nenusiplauna.

Pateikiame keletą naudingų patarimų, įrodančių, kad ketaus puodo valymas gali būti nesudėtinga ir įmantrių priemonių nereikalaujanti užduotis.

Prisvilus ketaus inde gaminamam maistui ilgai nelaukite ir neleiskite degėsiams, nešvarumams pridžiūti. Tiesiog į puodą įpilkite vandens, kad nešvarumai atmirktų. Po to pašveiskite puodą ar keptuvę rupia druska ir kempinėle, suvilgyta indų plovikliu. Jūsų ketaus indai vėl bus it nauji.

Patarimas nenorintiems naudoti druskos: įdėkite ketaus puodą į orkaitę, jį pašildykite. Nuo joje susidariusios temperatūros ketaus puode susikaupę nešvarumai atsisluoksniuos – juos tiesiog nuvalykite kempinėle ar šluoste. Vadovaujantis šiais patarimais ketaus puodo valymas ir keptuvės priežiūra – vieni juokai, išbandykite ir įsitikinkite patys.

6. Metaliniai įrankiai ir ketaus indai – blogas derinys

Ketaus indai, kuriais tinkamai rūpinamasi, yra atsparūs smulkiam mechaniniam poveikiui, todėl metalinius įrankius tikrai galima naudoti. Žinoma, nederėtų stipriai jų gramdyti. Visgi į puodą įsigėręs aliejus sudaro dangą, kuri apsaugo nuo nedidelių įbrėžimų. Jeigu ketaus puodas liko labai subraižytas, nelaukite ir vėl padenkite jį augalinio aliejaus sluoksniu, tai padės išvengti gilesnių įbrėžimų ir išlaikyti puodą tobulos būklės ilgiau.

Taip pat nebijokite ir drąsiai rinkitės naujus ketaus puodus, kitus maisto ruošimo indus. Suprantame, kad patys ketaus puodai atsiliepimai apie juos ir informacija apie priežiūrą yra itin svarbu renkantis, todėl „Žanos“ komanda pasirūpins viskuo, kas kelia dvejonių.

Paprastai mitai apie virtuvės reikmenis atsiranda tada, kai nesilaikoma reikiamos priežiūros taisyklių – nors jos iš tiesų nėra sudėtingos. Todėl rinkdamiesi šiuos indus stenkitės nuomonę susidaryti remdamiesi faktais. Apie ketaus gaminių pasirinkimą ir priežiūrą mielai plačiau papasakos mūsų konsultantai – drąsiai užduokite klausimus tiek internetu, tiek užsukę į saloną, kuriame įvairūs indai, keptuvės, ketaus puodai atsiliepimai apie juos visus, naudingi patarimai iš specialistų lūpų ir pagalba pasiekiama nuolat.

Tikimės, kad šis tinklaraščio įrašas – naudingas pagalbininkas ir padėjo sugriauti mitus apie ketaus kepimo indus!